SONNOKTA MERVE ALTUNCU - Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak bugün gerçekleştirilecek olan Genel Kurul öncesinde gazetemize açıklamalarda bulundu.

2006 yılında fındık üreticilerinin FİSKOBİRLİK’e verdikleri mahsullerin parasını hala alamadıklarını ifade eden Başkan İsmail Albayrak, “Yargı kararlarına rağmen fındık üreticilerinin 2006 yılında mahsulünü alan FİSKOBİRLİK, ‘Bizi icraya verenlere para yok.’ diyerek mevcut yasalarımızı çiğnemekte ve üreticinin hakkını gasp etmektedir. Bir an önce üreticinin 2006 ürün paralarını faizi ile birlikte ödemesi gerekmektedir. Aksi halde 58 kişi Giresun’a değneklerle gideceğiz.” diye konuştu.

FINDIK BAHÇELERİ YENİLENMELİ
Fındığın milli ürün olması gerektiğini ifade eden Başkan İsmail Albayrak, Fındık Kanununun üreticinin ve ülkenin çıkarları doğrultusunda yenilenmesi gerektiğini belirtti. Başkan Albayrak sorunları ve önerilerini şöyle sıraladı: “Fındık fiyatı 4 dolar olarak açıklanmalı. Ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçeleri, iklim ve arazi koşullarına göre yenilenmelidir. Alan bazlı destek kaldırılmalı, yerine verim ve kaliteyi ön plana çıkaran modelle devam edilmelidir. Örnek: randımana göre destek verilmelidir.”

ÖZEN GÖSTERİLMELİ
“Kimyasallardan uzak, tabii gübrelerle üretime özen gösterilmelidir. 4572 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun şirketler lehine olan hükümleri kaldırılmalıdır. Kooperatifler üreticilere cazip hale getirilmelidir. FİSKOBİRLİK, üretimden ihracata kadar zincirin her halkasına sahip olacak şekilde ve fındık üreticilerinin yönetimlerini demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıya kavuşturulmalıdır. Fındık üreticilerinin, bağımsız olarak sendikal örgütlenmesini sağlayacak iç hukuk düzenlemeleri yapılmalı; Ziraat Odaları, Birlikler, Çiftçi örgütleri demokratik yapılara kavuşturulmalıdır.”

FAZLASIYLA MAĞDUR ETTİ
“Sözde serbest piyasa koşullarına bırakılan fındık 2006 yılından beri üreticiyi fazlasıyla mağdur etmiş, Fındıkta yaşanan tekelleşmeyi de beraberinde getirmiştir. Çiftçinin ürününün gerçek değerinde satılmasını sağlayacak ortam bir an önce oluşturulmalıdır. Raporun hazırlanmasında, katkılarını sunan, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kuruluna teşekkürü bir borç biliriz.”

ETKİN HALE GETİRİLMELİ
“Lisanslı Depoculuk, FİSKOBİRLİK çatısı altında, üreticinin yararına olacak şekilde oluşturulmalıdır. Emanet usulü satışların önüne muhakkak geçilmelidir. Tarım Sigortaları Yasası şirketlerin çıkarı için değil, üreticilerin zor günleri için, FİSKOBİRLİK’in bir kolu gibi etkin hale getirilmelidir. Avrupa Birliğinin yalnızca Türkiye’ye kabuklu ve natürel fındıkta uyguladığı yüzde 3 gümrük vergisi sıfırlanmalıdır. Fındık üreticileri eksiksiz sosyal güvenceye kavuşturulmalıdır.”

16 YILDIR PARAMI ALAMIYORUM
Fındık üreticisi Suat Bayraktar ise, “Üretmeyen toplumlar ayakta duramaz. Bu dağlarda bekliyorsak fındık ve çay için bekliyoruz. FİSKOBİRLİK’e fındığımı vereli 16 yıl oldu. Hala paramı alamadım. Benim suçum üretmek mi? FİSKOBİRLİK’in müdürü ‘faiz almayın 16 yıl önceki fındığınızın parasını ödeyelim’ dedi. Fındığımızı geri istiyoruz, vermiyor. Esiroğlu’nda fındığım böcekten dolayı kesiliyor. İnsanı öldürüyorlar böceği yaşatıyorlar. Bizim arazimiz hep bayır. 5 sene fındıklığa uğramadığımda fındık olduğu gibi denize akar. Biz de buradan göç edip gideriz. Bizim göç etmemiz için mi mücadele ediyorlar. Fındıktan başka mahsul olmuyor. Türkiye’de en çok döviz getiren ürün fındıktır. Fındık paramızı bir an evvel versinler ki biz de yaşayalım.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi