Karadenizde Son Nokta Özel / Selahattin Özcan -  Bu hafta sonu gerçekleşecek olan Trabzon Barosu Başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olan Baro Başkanı Sibel Suiçmez gazetemize konuştu. Suiçmez şunları dile getirdi: “Yönetime geldiğimizden bu yana Trabzon Barosu’nun avukatlarının eğitimine ayrı önem verdik. Çünkü adalet sisteminin içerisinde çok büyük bir yenilenme var. Hakim ve savcılarda yaş ortalaması çok düştü. Dolayısıyla hukuk ve adalet adına bir şeyler yapabilmemiz için avukatların katkısının çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de avukatların meslek içi eğitimden geçirilerek çok yetkin bir hale getirilmesi zorunluluğu da var. Avukatlarımız ne kadar çok bilgili olursa, o kadar çok hakim ve savcının da doğru yönlendirilmesine katkı sağlanır.”

EĞiTiM MERKEZiYiZ

“Özellikle 16 meslek içi eğitim programımızı ve bölgede de önemli bir eğitim merkezi haline gelecek baro binamızın açılışını bu dönemde gerçekleştirmeyi düşünüyorduk. Bunu Sayın Adalet Bakanı ve Sayın Birlik Başkanı ile de görüşmüştük. Onların da çok büyük katkısı var yeni baro binamızın yapılış sürecinde. Ancak pandemi nedeni ile bu açılışı şimdilik gerçekleştiremedik.”

ZOR SÜREÇTE GÖREV YAPTIK

“ Bulunduğumuz süreç içerisinde zaten ilk dönem Olağan Üstü Hal’in egemen olduğu zorlu bir dönemde görev yaptık. İkinci dönemizin ilk döneminde özellikle Türkiye Barolar Birliği ile yaşadığımız bir takım sorunlar oldu ve Mart ayından sonra da pandemi sürecine girdik ki, o süreçte üç ay boyunca maalesef barolarımızı kapatmak zorunda kaldık. Adliyelerin de kapanması ile meslektaşlarımız çok zor bir süreç yaşadı. Mesleki sıkıntılarımız artarken bir de buna pandeminin getirdiği sıkıntılar eklenince durum bu hali aldı.” 

PANDEMi ETKiLEDi

“Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun dönem sözcüsüydük ve Genç Avukatlar Kurultayı Trabzon’da olacaktı. Bu iki programı da pandemi nedeni ile şehrimizde gerçekleştiremedik. Pandemi hiçbirimizin ajandasında bulunan bir şey değildi ama bir anda
karşımızda bulduk ve programlarımızı mecburiyetle gerçekleştiremedik. İşte bu nedenle bu yapmayı planladığımız işleri bitirmek amacıyla, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerini, demokrasiyi savunmak, meslektaşlarımızın artan sorunlarına çözüm üretmek amacıyla tekrar aday olduk, adaylığımızın nedeni budur.”

ÖVÜNEREK BELiRTEYiM

“Çocuk hakları konusunda Trabzon Barosu’nun çok gelişmiş bir kurum olduğunu övünerek belirtebilirim. Görevlendirme yaparken de, özellikle çocuk adalet sistemi konusunda genelde bir CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) eğitimi yaparız. Çocuk görevlerinde de çocuk adalet sisteminde eğitim almış meslektaşları görevlendiriyoruz. Eğer mağdur kadınsa, yine kadın haklarında eğitim almış olan arkadaşlarımıza görevlendirme yapıyoruz. Kısaca, Trabzon Barosu hem CMK, hem de adli yardım hizmetleriyle vatandaşın adalete erişimini en iyi şekilde sağlamak için hizmet vermeye devam ediyor.” 

VATANDAŞIMIZI ÖNEMSiYORUZ

“Adli yardım, ekonomik durumu yerinde olmayan vatandaşlarımıza hizmet verir. Türkiye’de 8 tane ilde mültecilere adli yardım kapsamında hizmet vermek üzere görev alan barolardan bir tanesiyiz. Bizler hizmet verirken, mümkün olduğunca vatandaşın mağdur olmaması için sürekli olarak meslektaşlarımız eğitimden geçiyor. Bu konuyu önemsiyoruz.”

TEVECCÜH AVUKATLARIN 

“Dün olduğu gibi bir daha seçilmemiz durumunda da yine cumhuriyetin değerlerine bağlı bir şekilde hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz. Bunun dışında da meslektaşlarımızın gittikçe artan ekonomik ve adliyedeki sorunlarının çözülmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Tabii ki burada teveccüh, Trabzon Barosu avukatlarına aittir. Benimle birlikte yarışacak meslektaşıma ve kurullarda görev alacak tüm meslektaşlarıma da başarı diliyorum.”

PARTİ SİYASETiNDE HİÇ OLMADIK

“Trabzon Barosu olarak parti siyasetinde hiçbir zaman olmadık. Nitekim, çoklu baroya Türkiye’deki tüm barolar karşı çıktı ve o baroların içerisinde Trabzon da oldu. Bu konuda görüşlerimizi bildirmek için Sayın Adalet Bakanıyla, Sayın Ombudsman Şeref Malkoç’la ve siyasi parti gruplarıyla çalışmaya giden 31 baro başkanından biri oldum. Görüşmelerimizi yaptık, görüşlerimizi ilettik ve çalışmalarda da çoklu baronun ülkenin bölünmez bütünlüğünü zedeleyecek yapı taşlarından biri olacağını belirttik. Ancak maalesef yasalaşmasını engelleyemedik.”

YARDIM MADDESiNi GÜNDEME KOYDUK

“Pandemi döneminde meslektaşlarımızdan ihtiyacı olanlara yardım etmek istememize rağmen mevzuatın bir engellemesi nedeni ile bunu gerçekleştiremedik. Bu nedenle şimdiki gündem maddesine onu da koyduk. Meslektaşlarımızın her hangi bir durumda
zaruriyet haline düşmesi durumunda yönetim kurulu kararı ile yardım yapılabilmesi adına madde ekledik. Eğer bu geçerse bundan sonra rahatlıkla meslektaşlarımızın zor süreçlerinde yanlarında olacağız. Yardımlaşma sandığı kurmayı planladık ve onu da gündeme koyduk.”

TÜRKİYE ÇAPINDA SES GETİRDİK

“Komisyonlarımız çalışarak Türkiye çapında ses getiren çalışmalara imza attık. Bunların reklamını belki yeteri kadar yapamadık ama bugün Trabzon Barosu Türkiye çapında etkin bir baro haline gelmiş durumda. Komisyonlarımız il dışına gittikleri zaman çok iyi bir şekilde Trabzon Barosu’nu temsil ettiler, bu temsiliyeti sağlayan arkadaşlarıma tek tek teşekkür ediyorum. Özellikle Kadın Hakları ve Çocuk Hakları komisyonumuzun Türkiye çapında belirli bir ağırlığı var. Türkiye’nin her yerinde özellikle kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri ve çocuklara ilişkin taciz ile şiddet olaylarında davalar takip etmekteyiz. Ülke çapında çevre hukuku konusunda da çok büyük çalışmalara imza attık, o alanlarda da komisyonlarımızın daha etkin hale gelmesine uğraşacağız.” 

MÜMKÜN OLDUĞUNCA GERÇEKLEŞTİ

“Yeni Baro binamızın açılmasıyla birlikte pandemi koşullarına uygun olarak staj eğitimlerini yapma olanağına da sahip olacağız. Aynı zamanda pandemi koşullarına uygun olarak uzaktan eğitim sistemini de getirmek durumundayız, onunla ilgili de plan ve projelerimiz var. Göreve geldiğimiz ilk andan bu yana dedik ki, ‘İnsan kalbinin olduğu her yerde Trabzon Barosu olacak.’ Bunu da mümkün olduğunca gerçekleştirmeye çalıştık. Zaten, hukuk hayatın kendisini kapsar. Dolayısıyla canlı-cansız her türlü varlığın hakkının savunması görevi barolara aittir.”

ÇOK TEHLiKELi

“Adaletin geç tecelli etmesi, adaletin neredeyse tecelli etmemesi anlamına geliyor. Bu problemi bir türlü çözemedik. Diğer bir tehlikeli gördüğüm husus ise, sosyal medya adaletinin ortaya çıkması. Sosyal medya adaleti çok tehlikeli bir durum haline geliyor. O yüzden
mümkün olduğunca adalet üzerinden hem sosyal medya, hem de siyaset elini çekmek zorundadır.”

Editör: Haber Merkezi