Milletvekili Örs, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’ın sorularını cevapladı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide güvenin ortadan kalktığını belirten Örs, çözüm için sandığı işaret etti. Örs’ün açıklamaları şöyle…

Ülkenin ekonomik durumuna dair yorumunuz nedir?

“Keşke iyi diyebilseydim. Nereden başlayayım? 31 Aralık 2021 gece yarısı elektrik, doğalgaz, akaryakıt, köprü ve otoyol zamları, vergi ve harçlara gelen zamlar ile yeni yıla zam sağanağı ile girdik. Tek başına bu zamlar bile Ak Parti yönetiminin ülkeyi kötü yönettiğinin en önemli göstergesidir. Ekonomide güven ortadan kalktı, istikrar yok. Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra 4 Merkez Bankası Başkanı, 3 Hazine ve Maliye Bakanı değiştirdik. Türkiye hiçbir zaman böyle bir dönem yaşamadı. Memur, işçi, emekli ay sonunu nasıl getiririm diye kara kara düşünüyor. Yeni yıla yeni umutlarla girmek isteyen vatandaşımıza yılbaşı gecesini zehir ettiler. 2022 yılı için belirlenen asgari ücret artışını bir gece de yok ettiler. İğneden ipliğe zam furyası ile beceriksizliklerinin faturasını millete ödettiler. Millete sabır diliyorlar. Hani kriz yoktu? Hani ekonomimiz büyüyordu? Hani Avrupa bizi kıskanıyordu? Ne oldu? Şimdi vatandaşa sabredin diyorlar.  Bunlara göre; cefayı bal eylemek millete, sefayı bal eylemek yandaşa. Tutturmuşlar bir faiz sebep, enflasyon sonuç teranesi gidiyorlar. Dolar tırmanıyor, enflasyon uçuyor. Bugün enflasyon vatandaşın cebine girdi, enflasyon mutfakta. Demek ki; bu tez doğru değil. Ekonomide güven ortamı sağlanmadıkça alınan kararların bir faydası da olmuyor. Vatandaş çok zor bir kış geçiriyor, doğalgaz, elektrik faturaları el yakıyor. Kömür fiyatları aldı başını gitti. Memur kirasını ödeyemiyor. Mutfakta yangın var; zeytinyağı, un, mercimek, şeker temel gıda maddelerine zam üstüne zam geliyor. Böyle bir ortamda refahtan, huzurdan bahsetmek mümkün mü? Hala daha algı operasyonları ile gündem oluşturmaya çalışan Ak Parti yönetimi, artık gerçeklerle yüzleşmeli, vatandaşın geçim sıkıntısına çare bulmalıdır.”  

AK PARTİ MİADINI DOLDURDU


Erken seçim beklentiniz var mı?

“Ak Parti iktidarı miadını doldurmuştur. İktidara gelirken, ‘Yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele edeceğiz.’ diyerek geldi. ‘3Y ile mücadele edeceğiz dediler.’ ama görünen o ki; 3Y ile geldiler, 3Y ile gidecekler. 19 yıldır onlarca reform paketi açıklayarak hedefler koydular, müjdeler verdiler. Reform paketleri fos çıktı, hedefleri hiç tutmadı, hep şaştı. Müjdeleri havada kaldı. Kendi dediklerine kendileri de inanmıyor artık. Ama trol söylemlerle gündemi değiştirme çabaları hala devam ediyor. Geldiğimiz noktada, vatandaş söylemlerine itibar etmiyor. Vatandaşın gündemi işsizlik ve geçim sıkıntısı. Bir TÜİK’imiz var. Verdiği rakamlara güven sıfır. TÜİK’e göre enflasyon azalıyor ama çarşı, pazar öyle söylemiyor. TÜİK’e göre işsizlik düşüyor ama Uzunsokak’taki gencimiz öyle demiyor. Bu iktidarın artık; ne söylediği söz, ne koyduğu hedef millette karşılık bulmuyor. Vatandaş sıkıntısını açık açık dile getiriyor.  Millet, ‘Bu iktidardan bizi kurtarın.’ diyor. Çözüm sandıktır. Biz seçim istiyoruz. Ülkeyi bu beceriksiz iktidardan kurtarmanın tek yolu seçimdir. Biz İYİ Parti olarak yarın seçim olacakmış gibi çalışmalara devam ediyoruz. Partimizin ekonomi kurmayları ile yaşanan sorunlara çözüm getirecek projeler üzerinde çalışıyor ve bunları kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tayyip Bey, zararın neresinden dönsem, kardır deyip erken seçim kararı alırsa, biz hazırız. Çünkü biz iktidar istiyoruz.”



OYUNU ARTIRAN TEK PARTİ BİZİZ

Partinizin oy oranının yükseldiği dile getiriliyor. Buna ne söylersiniz?

“İYİ Parti 4 yıl evvel 25 Ekim 2017’de kurulan bir parti. Kuruluş günlerimizde yaşananlar herkesin malumu. Bize çıkmayın yola başaramazsınız diyenlere biz de başaracağız diyerek yola çıktık. O zor günlerde, bin bir iftira ve yalanla önümüzü kesmek isteyenlere inat, aziz milletimiz 24 Haziran’da bize teveccüh gösterdi Mecliste grup kurduk. Şimdi de İktidara yürümüyor, koşuyoruz. Boş yere uğraşmayın dağılırsınız diyenler panikte. Allah, bu partiyi kuran, teşkilatlarında görev alan, gönül veren cesur yüreklerden razı olsun. Millet bizi çağırıyor. Biz de, milletimizin bu çağrısına, daha çok çalışarak karşılık veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Artık AK Parti’nin trollerinin bile kabul ettiği bir gerçek var, oyunu arttıran tek parti İYİ Parti. Vatandaşın partimize olan teveccühü her geçen gün katlanarak artıyor. 2018’de 109 Bin olan üye sayımız 2021 yılı sonunda 511 Bin’i aştı. 4 yılda üye sayımız 5 katına çıktı.  Yeni yılda da üye sayımız hızla artmaya devam ediyor. Geçen hafta itibarıyla İYİ Parti’nin üye sayısı 520 Bin’i aşmış durumda. Trabzon’da da üye sayımız katlanarak artıyor. Aralık ayı ortasında Teşkilat Başkanımız Sayın Koray Aydın’ın katıldığı bir üye katılım töreni yaptık. Geçmişte başka siyasi partilere üye olan yüzlerce kişi partimize katıldı. Yine ilk defa bir siyasi partiye üye olan gençlerimiz, kadınlarımız İYİ Parti’yi tercih ettiler, üye oldular. Üye sayısında Trabzon hedefimiz 2021 yılı sonu itibarıyla 6000 üye idi, şu an 6500 üyeyi geçtik. İl teşkilatımız üye kayıt stantları kuruyor. Vatandaşlarımız gelip üye oluyor. Emeği geçenlere burada teşekkür ediyorum. Partimize katılanların çoğunluğu geçmişte Ak Parti üyeliği bulunan vatandaşlarımız. Geçmişte MHP’de, DP’de, DSP’de, ANAP’ta, Doğru Yol’da, diğer siyasi partilerde görev yapmış arkadaşlarımız İYİ Parti’ye katıldı. İYİ Parti Türkiye’nin her yerinde umut oldu.  Ak Parti iktidara gelirken kimsesizlerin kimsesi olacağız, mağdurun, sessiz çoğunluğun sesi olacağız diyerek oy aldı ama bugün geldiğimiz noktada milletten uzaklaştı, vatandaşın değil, yandaşın iktidarı oldu. Öyle cakalı, burnu havada, benim dediğim dedik, çaldığım düdük siyaset dönemi bitti. Ceketimi koysam seçtiririm dönemi geçti. Bugün sahada biz varız. İYİ Parti var. Kimsesizlerin kimsesi İYİ Parti var. Mağdurların sesi, sessiz çoğunluğun sesi İYİ Parti var.”



TRABZON’DA BİRİNCİLİK TÜRKİYE’DE İKTİDAR HEDEFLİYORUZ
 

Trabzon’un vekil sayısı için her parti rakam açıkladı, İYİ Parti’nin Trabzon’da vekil sayısında hedefi nedir?

“Valla Trabzon’un vekil sayısı 6 ve ben de bunlardan biriyim.  Şu an 4 iktidar 2 muhalefet milletvekili olarak Meclis’teyiz. 24 Haziran’da aziz milletimiz bize muhalefet görevi verdi. Bizim görevimiz millet adına iktidarın uygulamalarını denetlemek, eksiklerini söylemek, gerekli uyarıları yapmaktır. Biz İYİ Parti olarak milletin sıkıntılarını ortadan kaldırmak, sorunlarına çözüm bulmak için önerilerde bulunuyoruz ve bunları vekili olduğumuz millet adına yapıyoruz. İktidar bizi duymazdan geliyor ama her şey milletin gözü önünde oluyor. Trabzon’da teşkilatlarımız ile sahadayız. Ben Meclis çalışmalarından arta kalan zamanlarda Trabzon’dayım. İlçeleri, mahalleri, köyleri dolaşıyoruz. Esnafı dinliyor, vatandaşlarla görüşüyorum. Teşkilatlarımız halkın arasında yaşanan sorunları, gelen talepleri bize iletiyor. Nihayetinde her şey meydanda ve açık. Trabzon’da yaşanan sorunlar ortada. Hemen her evde işsiz var. Esnaf sıkıntılı. Ak Parti’nin Trabzon’a büyük vaatleri var, mega projeler dediler, sözler verdiler.  Ama bugün işsizliğe çözüm olacak, istihdama yönelik yatırımları yok. Ben her zaman söylüyorum, betona var, işsize yok. İşsiz gençlerimize iş imkanı verecek yatırım yok. Vatandaş iş ve aş istiyor. Nihayetinde çoğu gitti azı kaldı, sandık gelecek ve millet karneyi verecek. Hedefimiz İYİ Parti’yi Trabzon’da birinci yapmaktır. Onun için var gücümüzle çalışıyoruz. Teşkilatlarımız çalışıyor. Sorunuzu şöyle cevaplayayım, biz, 3 puan için sahadayız ve iddialıyız. Hedefimiz Trabzon’da birinci, Türkiye’de iktidar olmaktır.”



BELEDİYE BAŞKANLIĞI DA ÖNEMLİDİR


İsminiz Mahalli İdareler Seçimi için Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak dillendiriliyor. Bu konuya ne dersiniz?

“Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin şu an bir gündem yok. Trabzon’a Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet etmek de çok önemlidir. Şu an TBMM’deyim ve milletvekilli olarak hemşerilerimin hizmetindeyim. Bu görevimi layıkıyla yapmak, bana verilen temsil görevini yerine getirmek için çalışıyorum.” 

***

SORUNLARI KÜRSÜDEN KONUŞTUM

Genel Seçim’de sizi yeniden vekil adayı olarak görecek miyiz?

“24 Haziran’da değerli hemşerilerimin verdiği oylarla, onlar adına TBMM’de görev yapıyorum. Seçildiğimde TBMM’de Trabzon’un sesi olacağım demiştim. Bu sözün gereklerini yapmaya çalışıyorum.  Ben vekilim, asıl olan millet. Yakamdaki rozetin sahibi, millettir, Trabzonlu hemşerilerimdir. Bölgemizden gelen talepleri, yaşanan sorunları TBMM’de dile getirmeye çalışıyorum. Çok sayıda sorun geliyor. Gelen sorunlarla ilgili Bakanlıklara soru önergeleri veriyorum. Vatandaştan gelen sorunların cevabını istiyorum. Bazı bakanlarımız önergelerime cevap veriyor ama vermeyenler de var. Araştırma önergelerim var. Özellikle Bölgemizi ilgilendirin sorunların nedenlerinin araştırılması ve çözümüne ilişkin önergeler. Tabi, konuşmalarım oluyor. Kanun teklifleri üzerine TBMM kürsüsünden konuşuyoruz. Orada Trabzon’un, bölgemizin sorunlarını dile getiriyoruz. TBMM Milli savunma Komisyonu ile Milli Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Komisyonu Üyesiyim. Göreve başladığım günden bu yana genel kurul, komisyon, gündem dışı, KHK, grup önerileri, kanun teklifleri, uluslararası anlaşmalar, bütçe ve 1 dakikalık olmak üzere TBMM’de 190 kez söz almışım. 90 soru önergesi, 28 araştırma önergesi vermişim, 1 tane kanun teklifim var.”

YENİDEN VEKİLLİK NASİP İŞİ

“Verdiğim önergelerin birçoğu Trabzon ve bölge illerinin sorunları ile ilgili. Kimi zaman çay, kimi zaman fındık üreticimizin problemlerini dile getirdik. Çevre ile ilgili sorunları gündeme taşıdık. Araklı Taşönü’ndeki çöp tesisini, Çamburnu’ndaki vahşi depolamayı, Sera Gölü’ndeki kirliliği, yaylalarımızı gündem yaptık. Araklı ilçemizdeki Karadere Havzasında yapılan Ayvadere Regülatörü ve HES projesi çalışmalarına ilişkin önerge verdik. Çukurçayır’a okul istedik. Trabzon’da işsizlik ve sosyo-ekonomik sorunların çözümüne ilişkin önergelerimiz var. Akçaabat sahilinde deniz dolgusu ile yapılması planlanan yol projesine ve Trabzon Güney Çevre Yolu Projesi'nin uygulama takvimine ilişkin önergemiz var. Zamanın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan benim soru önergeme verdiği cevapla bu deniz dolgusu yolun programda olmadığını söyledi ve bunu ben de kamuoyu ile paylaştım. Şimdi hatırladıklarımı söylüyorum.  Bölgemizde yaşanan elektrik kesintileri ve elektrik dağıtım şirketi ile ilgili şikayetlere ilişkin önergem var. Ayrıca ihracatçılarımızın yaşadığı sorunlarla ilgili Bakanlıklara soru önergelerim var. Trabzon’a yapılan uçak seferlerinde fiyatların düşürülmesi ve uçak biletlerindeki fiyat artışlarına yönelik düzenleme yapılmasına ilişkin önerge verdik. Bölgemizde balıkçılığı olumsuz etkileyen unsurlara ve kıyılardaki ekosistem tahribatının önlenmesine yönelik önerge verdik. Yomra-Özdil-Yağmurdere karayolunda yürütülen çalışmalara ilişkin önergemiz var. Bunlar aklıma gelen önergeler. Yani bölgenin sorunlarını dile getirdik. Eksikleri söyledik. İktidara yapıcı bir muhalefet anlayışıyla uyarılarda bulunduk. Ben siyaseti, bölgeme, ülkeme hizmet aracı olarak görüyorum. Cenabı Allah nasip etti, milletimizin desteğiyle milletvekili olarak bu vazifeyi yerine getiriyorum. Yeniden vekillik, bir nasip işi. Benim adayım dememle olmaz. Partimin yetkili kurulları var. Partim, teşkilatlarımız uygun görürse, milletimiz teveccüh gösterirse bu görevimizi devam ettiririz. Dedim ya; nasip.”

TEPKİLER ÇOK HAKLI

 

Büyükşehir Belediyesi’nin alt ve üst yapı çalışmalarının süresinin uzaması tepki çekiyor, bunu nasıl yorumluyorsunuz?

“Yerel seçimlerden bu yana 1000 günden fazla geçti. Trabzon’da Ak Parti’nin her seçim dönemi vaatleri var. Yerel seçim, genel seçim fark etmiyor, vaatler sıralanıyor.  Hatırlayın,  2009’da Trabzon’u Lider Kent Yapacak 61 Proje’ adıyla sunulan seçim vaatlerini. 2021 yılındayız, mesela, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi hala daha bitmedi. 10 yıldan fazla zaman geçti. Yıkımlar tamamlanamadı, proje ufaltıldı. Hatırlayın yine, raylı sistem vaadi vardı, Ak Parti’nin. 10 yıl unutuldu. Olmaz dendi, rantabl değil dendi. Baktım geçenlerde Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu raylı sistemi tekrar gündeme getirdi, KTÜ’den Akyazı’ya bir raylı sistem konuşuluyor. 10 yıl önce verilen bu vaadin bugün hala daha konuşuluyor olmasına dikkatinizi çekmek isterim. İnşallah sözde kalmaz, uygulamaya geçer. Trabzon’da Belediye’nin alt yapı ve üst yapı çalışmaları bir yılan hikayesine döndü. Uzadıkça uzadı, trafik arapsaçına döndü. Esnaf mağdur oldu, şoför esnafı mağdur oldu, yayalar mağdur oldu. Trabzon’da ziyaret ettiğim esnaflarımız bu duruma tepki gösterdiler. Esnafımız tepkisinde çok haklı. Belediyeler altyapı çalışmasını elbette yapacaklar, Trabzon’un da buna ihtiyacı vardı zaten. Ancak işin zamanında bitirilmesi önemli, ciddi bir planlama ve denetimle hem vatandaşı hem de esnafı mağdur etmeden yapılmalı ve süresinde bitirilmeli. Büyükşehir’in alt yapı çalışmalarında gözlemlediğim; plansız, düzensiz ve özensiz bir çalışma yapıldığıdır.”

ADİL VE TARAFSIZ OLMALI

 

 Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı olarak kimi görmek istersiniz?

“Biz isimler üzerinde değil, ilkeler üzerinde değerlendirmeler yaparız. Ayrıştıran değil birleştiren, ötekileştiren değil kucaklayan, milleti sarıp sarmalayan, milletin birliğini, bütünlüğünü ve kardeşliğini temin eden bir Cumhurbaşkanı olmalıdır. Bu Cumhurbaşkanı bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurumları arasındaki uyum ve ahengi gözetecek, sistemi hukuk normların göre yönetecektir. Bu Cumhurbaşkanı adil ve tarafsız olacaktır. Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in de ifade ettiği gibi Millet İttifakı'nın adayı, 13. Cumhurbaşkanı olacaktır.”

BİZ GELİNCE YAPARIZ

Vaat edilen demir yolu, Çevre Yolu ve Yatırım Adası projelerinin hayata geçmemesine ne dersiniz? Trabzon Havalimanı’nın yenilenmesi isteğine nasıl bakıyorsunuz?

“Trabzon vaat zengini bir şehir. Ak Parti her yerel seçim ve genel seçim dönemi vadediyor ama sadece vadediyor. Seçim bitince sıfıra sıfır elde var sıfır. Bir sonraki seçim sanki daha önce hiç söylenmemiş gibi tekrar vadediyor. Bazen mega proje diyorlar, bazen vizyon proje diyorlar, söz verip oy istiyorlar, sonra, sonrası yok. Son yerel seçimlerde Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projeleri diye sayılanları bir hatırlayalım. Seçim broşürlerinde Güney Çevre Yolu var. Erzincan-Trabzon Demir Yolu var. Yatırım Adası var. Yeni Havalimanı var. ‘Hayde Trabzon’ deyip vizyon projeler için milletten destek istediler. TBMM’de kaç kez konuştuğumu hatırlamıyorum. Dedim ki, ‘Güney Çevre Yolu bir trafik projesi değil, şehirleşme projesidir. Ne zaman başlanacak?’  En son Yatırım Adası’nı konuştum. Sayın Bakan Mustafa Varank’a, ‘Söz verdiniz. Ne zaman başlayacaksınız?’ diye sordum. Erzincan-Trabzon Demir Yolu projesi hala daha bekliyor. Trabzon’u Dünya’ya bağlayacak bu demir yolu projesi bir an önce hayata geçirilmeli. Trabzon’a yeni havalimanı demişlerdir. Bırakın yeni havalimanını, ikinci pist de ortada yok. Havalimanı pist çalışmaları yüzünden zaman zaman kapatılıyor. Ak Parti bugüne kadar projeleri vadederek, durumu idare etti ama artık ne derlerse desinler, millet sözlerine itibar etmiyor. Millet diyor ki: ‘Ak Parti vaat eder, yapmaz.’ Şimdi şöyle bakalım Trabzon’un 6 vekili var 4’ü Ak Parti’de. Trabzon’un 18 Belediyesi var, 16’sı Cumhur İttifakı’nda, Büyükşehir Ak Parti’de ve kabinede 4 Trabzonlu bakan var. Bu projeler şimdi yapılmayacak da ne zaman yapılacak? Cevabını vereyim mi? Biz geleceğiz ve Trabzon’un beklediği bu projeleri, biz yapacağız.”



DEĞİŞİM YAŞANIYOR

Partinizin Trabzon’daki tek belediyesi olan Yomra’da yaşanan gelişmeler için neler söylersiniz?

“Yomra Belediyesi, İYİ belediyecilik uygulamaları ile sadece Yomra ve Trabzon’da değil, Türkiye’de örnek bir Belediye olarak dikkatleri çekiyor. Sayın Başkan Mustafa Bıyık, herkesi kucaklayan, vatandaşın içinde olan, Yomra’yı bilen bir Başkan olarak, hizmetlerine devam ediyor. Yomra bir değişim yaşıyor. Sayın Başkanın Yomra elmasının tescilini sağlaması ilçe adına önemli.  Akçaabat’ın köftesi, Vakfıkebir’in ekmeği, Tonya’nın tereyağı tescilliydi, buna Yomra elmasının da eklenmesi Trabzon açısında da önemli. Yomra Belediyesi çalışmaları ile her kesimden insanımızın takdirini kazanıyor. Yomra’ya baktığımızda elektrik tellerinin yerin altına alınması güzel bir projeydi. Mahallelerde açtığı çocuk parkları, oyun alanları çok güzel, bir tanesinin açılışına katılmıştım. O çocukların sevincini görmeliydiniz. Anneler memnun. Bunlar güzel şeyler. Mustafa Başkan, sahilde spor, gezinti ve dinlenme alanı açtı. Yomra’yı sahille buluşturdu. 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması düzenledi. Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere yeni iş makinelerini, makine parkına kattı. Sahil dolgu alanında, Yomra’nın ihtiyacı olan sosyal alanının yapımına başladı. Yomra Hürriyet Parkı ve Yaşam Alanı, Yomra’mızı daha yaşanabilir kılacak projelerden bir tanesi. En kısa zamanda tamamlanıp, hizmete açılacağını düşünüyorum.  Yomra Trabzon’un parlayan yıldızı oldu. Sizin aracılığıyla, Yomra’mızı Trabzon’un parlayan yıldızı haline getiren Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.”

O SENE BU SENE

Trabzonspor şampiyonluğa gidiyor, bu konuda neler söylersiniz?

“O sene, bu sene diyorum. İnşallah 8. Şampiyonluğumuza bu sezon sonunda ulaşacağız. Lig henüz bitmedi. Yarış devam ediyor. Lider olmak güzel, böyle devam ederek, şampiyonluğa da ulaşacağız. Ben takımımıza başarılar diliyorum. Aman nazar değmesin diyorum.”  

 

Editör: Haber Merkezi