SONNOKTA RÖPORTAJ - AK Parti Trabzon İl Başkanı, Sonnokta’ya dobra açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığından ekonomiye, fındık fiyatından yatırımlara kadar bir çok konuda açıklamalarda bulunan Revi, Sümela ve Cephanelik için de konuştu. Revi, yerel seçimlerde hedeflerinin tüm belediyeleri almak olduğunu belirtirken kendi adaylığı için de, “Adaysın denilirse varım” dedi. İşte Revi’nin açıklamaları…

FİYATLAR ALAKALI ALAKASIZ ARTIRILDI
Ekonomideki dalgalanmayı nasıl yorumluyorsunuz?
“Ekonomideki sıkıntı aşılıyor ve dolar geriliyor. Eylül ayında ihracatımız yüzde 22.6 artarak 14.5 Milyar Dolar’a, yıllık ihracatımız da 165 Milyon Dolar’a ulaştı. Bu rakamlar ekonomimiz açısından çok önemli. Tabi ki ekonomide sıkıntı yaşadık ancak bu sıkıntının dış mihraklarca da beslendiğini biliyoruz. Hükümetimiz gerekli tedbirleri aldı. Kısa zamanda ekonomini daha da olumlu yöne çıkacağını düşünüyorum. Dolar yükselirken alakalı alakasız fiyat artıranların da şimdi o fiyatları yeniden düzenlemeleri gerekiyor.”

BAŞLANMAMIŞ OLAN YATIRIMLAR DURDU!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatırımlarla ilgili açıklamaları çok ses getirdi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
“Trabzon bu yazı görülmemiş bir ziyaretçi akınına uğradı. Bundan tüm şehir istifade etti. Bu nedenle Trabzon piyasası ekonomik sıkıntıyı diğer şehirle nazaran daha az yaşadı. Şehre yapılacak yatırımlar konusunda da Cumhurbaşkanımızın ifadesinde de olduğu gibi devam eden projelerle ilgili hiçbir sınırlama yok. Yani başlanmış olan yatırımlar devam edecek. Sadece başlanmamış yatırılar ile ilgili bir sınırlama var. Bunlar da yapılmayacak anlamında değil ama şimdilik durduruldular.”   


AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Genel Yayın Yönetmenimiz Gökmen Özağcı ve Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’a konuştu

FINDIK İYİ YERELERE GELECEK
Fındık fiyatlarında büyük bir bilinmezlik ortada. Bu konuya bir açıklama getirir misiniz?
“Tarım ve Orman Bakanımız Trabzon’a geldiğinde ben de kendisine eşlik ettim ve açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalar paralelinde TMO’nun elinde geçen yıldan kalan bir miktar fındık var. TMO piyasaya fındık sürmedi ve sürmeyeceğini de geçtiğimiz günlerde beyan etti. Bir taraftan bu açıklamalar yapılırken bir taraftan da kamuoyunda devlet fındığa sahip çıkmıyor gibi söylemler olunca olumsuz etki yaratıyor. Ancak fındık fiyatının daha iyi yerlere geleceğini söyleyebilirim.”

SÜMELA’DA TEHLİKE ÇOK CİDDİ!
Sümela Manastırı yıllardır neden açılmıyor?
“Sümela ile ilgili şehirde bir eksik anlama var. Sümela şuanda restorasyondan dolayı kapalı değil, taş düşmelerinden dolayı kapalı. Sümela’nın zaten bizim gençliğimizden beri restorasyonu parça parça devam ediyor. Ama bu kez orada çok ciddi bir risk ve taş düşme tehlikesi var. O yüzden kapalı. Aynı zamanda bir İş Güvenliği Uzmanı olarak da orada taş düşme tehlikesi var, o risk ortadan kalkmadan açılmamalı. Bu da kısa süre sonra çözüme kavuşacaktır.”

YIKILMASI GEREKİYORSA YIKILIR!
Cephanelik’in yanına yapılan inşa ile ilgili Kamu Denetçiliği’nin tavsiye raporunu nasıl buluyorsunuz?
“Bizim bir şekilde müteşebbislerin önünü açmamız gerekli. İstihdamı geliştirecek konulara katkı vermeye çalışıyoruz. Dolayısı ile bir taraftan turizm derken turistlerin ihtiyaçlarını karşılayacak çalışmaların Trabzon’da yapılması gerekiyor. Bu kapsamda Cephanelik restore edildikten sonra güzel bir mekan oldu. O mekanın geliştirilmesi ile ilgili işletmecilerin bir çabası oldu. Cephanelik’in yanında yapılan inşaata başlandığında bir tepki ortaya çıktı daha sonra da bugünkü haline getirildi. Yaklaşık bir ay önce orayı bir dolaşıp baktım neyi konuşup tartışıyoruz diye ama benim bakmam veya sizin bakmanız önemli ama Kamu Denetçiliği Kurumu’nun orası ile ilgili almış olduğu kararı gazetede gördüm. Böyle bir şey varsa tabi ki değerlendirilecektir. Sonuçta bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukuka aykırı işler olamaz ama tabi burada müteşebbislerin de önünü kapatmak için değil açmak için gayret etmek gerekiyor ama bunun muhakkak hukuk ölçülerinde olması gerekiyor. Eksikler varsa giderilir, yıkılması gerekiyorsa yıkılır.”



DÖRT BAKAN AVANTAJ!
Trabzonlu dört bakanın şehre katkısı nasıl?

“Trabzon’un dört bakanın olması bizim için bir avantaj. Şehrimizdeki meseleleri çok iyi biliyorlar çünkü. İçişleri bakanımız Süleyman Soylu bey birçok projeyi biliyor ve hayata geçmesi için emek veriyor, İçişleri Bakanlığı’nın ağır yükü ve sorumluluğuna rağmen Trabzon’un bütün meselelerini takip ediyor. Ulaştırma ve Altyapı bakanımız Cahit Turhan bey şehrimizin her noktasını biliyor ve sorunlara vakıf. Hazine ve Maliye bakanımız Berat Albayrak bey, önceki bakanlık döneminde de bizlere çok önemli katkıları oldu şuanda çok önemli ve zor bir görevi icra ederken Trabzon’u da unutmuyor. Sanayi ve Teknoloji bakanımız Mustafa Varank beyden hem bu bölgenin insanı hem de şehrimizi çok ziyaret eden bir isim olduğundan sıkıntıları çok iyi biliyor.”

MESELELERİ BİLİYORLAR!
Trabzon Milletvekillerinin şehrin sorunları ile entegre olmadıkları dillendiriliyor, bu konu doğru mu?
“Trabzon Milletvekillerimiz Muhammet Balta, Adnan Günnar ve Salih Cora geçen dönemde de görev yapan isimler. Ayşe Sula Köseoğlu milletvekilimizin yerine de Bahar Ayvazoğlu yeni dönemde görev aldı. Vekillerimizin hepsi Trabzon’un sorunlarına vakıftır. Aralarında iş bölümü de yapıldı. Hangi milletvekilinin hangi bakanlıklarda işleri takip edecekleri bellidir. Trabzon’un meselelerini biliyor ve gereğini yapmak için mesai harcıyorlar. Milletvekillerimiz yeni sistemde daha faydalı olacaklardır.”

ELBETTE EKSİK VAR AMA…
Şehirde, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun başarısız olduğu algısı hakim. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
“Şuanda il başkanıyım. Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’yla da diğer ilçe belediye başkanlarımızla da siyasi bir ilişkimiz var. Büyükşehir Belediye başkanımızın başarısız olduğu algısına çok da fazla katılmıyorum. Elbette eksikler var ama Büyükşehir uygulamasında ilk belediye başkanı kim olursa olsun muhakkak sıkıntıları olacaktı. Ödenek ve bazı sıkıntılar işlerin yavaş ilerlemesine neden olmuş olabilir.”

BÜTÜN BELEDİYELERİ ALMA GAYRETİNDEYİZ
Yerel seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor?
“Teşkilat başkanımız önümüzdeki günlerde Trabzon’a gelecek. Burada hem teşkilatla, hem STK’larla, derneklerle, vakıflarla, odalarla, halkla birlikte bir araya gelecek. Yerel Yönetimlerden Sorumlu olan Samsun Milletvekilimiz Yusuf Ziya Yılmaz bey de burada teşkilat çalışması yaptı. STK ve halkla yaptığı çalışma devam edecek belki bundan sonra gelip gittiğinden haberimiz bile olmayacak. Bu hafta sonu da Kızılcahamam’da bir kamp yapılacak. Yani partimizin böyle bir organizasyon şeması, dinamizmi ve disiplini var. Böylece yerel yönetimlerle ilgili bütün hazırlıklar devam ediyor. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerinin hepsini almak için gayret edeceğiz ve inşallah başarılı oluruz.”

BUNDAN BÜYÜK GÖREV YOK Kİ!
İl Başkanısınız ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için isminiz ön planda. Adaylık düşünceniz nedir?
“Partimiz bana şuanda İl Başkanlığı görevini vermiş durumda. Siyasi olarak da, bütün belediye başkanlarının, belediye meclis üyelerinin ve teşkilatın ildeki başkanıyım. Bir ilde siyasi anlamda baktığınızda İl Başkanlığı’ndan daha büyük bir görev yok. Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da buradaki temsilcisiyim. O yüzden belediye için aday olarak ortaya çıkmamın bir anlamı yok, bunu yapacak birisi değilim. O tecrübe bende var. Partimizin kurulduğu günden bu yana verilen görevi icra etmeye çalışıyoruz. Kalkar böyle bir görev verilirse ona da varız. Daha önce de belirtmiştim. Şuanda İl başkanıyım ama partimiz, ‘Sen Büyükşehir adayımızsın ol’ derse ona da varız.”

TECRÜBEM VAR
“Uzun süre İl Genel Meclis Üyeliği yaptım. Bunları yaparken AK Parti’den listede yer aldım. Daha sonra da İl Genel Meclisi Başkanlığı yaptım. Daha sonra da Ortahisar Belediye Başkanlığı için aday adayı olmuştum. Süreç bu şekilde devam etti. Hedefim ortada zaten. Belediye Başkanlığı için de, Meclis üyelikleri için de fazla ismin konuşulması önemli. Buralara ilgilinin olması gerekli. Ben parti kurulduğu günden bu yana farklı görevlerde bulundum. Meclis üyeliğini dışında Kalkınma Ajansı’nda uzun süre Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundum, DOKAP’ta görev aldım, TRABRİKAP’ta uzun süre Plan Bütçe Komisyon Başkanlığı yaptım. Böyle bir tecrübem var ve bu tecrübemin yansıtılmasından mutluluk duyarım.”

KONUŞACAK BİR ŞEY YOK!
Trabzon’da bir ittifak gündeme gelebilir mi?
“İttifakla ilgili konuşacak bir şeyimiz kalmadı. Yerel Yönetimler başkanımız MHP Yerel Yönetimler Başkanı ile görüştü. Daha sonra da Parti Sözcümüz ve Yerel Yönetimler Başkanımız iki genel başkan görüştükten sonra bu konuda bir açıklama yapılacak diye ifade ettiler. Ancak genel başkanlarımız görüştükten sonra ortaya çıkan durumu biz de paylaşırız.”

MEGA PROJELER HIZLA BİTİRİLMELİ
Yerel seçim öncesi iktidar olarak Trabzon’a bilinenlerin dışında neler vaat edeceksiniz?
“Trabzon’un mesele ve önceliklerini ben de saysam siz de saysanız çok büyük bir fark olmaz. Sonuçta meseleler aynı ama önemli olan bu meseleleri çözmek. 1 Kasım seçimi öncesi mega projeleri ortaya koyarken STK temsilcileri ile bir araya geldik ve ortaya Yatırım Adası gibi birinci önceliğimiz olan bir proje çıktı. Dolayısı ile ikinci üniversite konuşuldu. Demiryolu zaten 2023 hedefleri içinde yer alan bir proje ve onunla ilgili de ciddi bir mesafe alındı. Şehir Hastanesi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Kanuni Bulvarı, Çevre Yolu ve raylı sistemin de hızlı bir şekilde bitirilmesinin gerektiğini düşünüyorum.”

YENİ BİR HAVAALANI YAPILMALI
Havaalanı pistinin yetersizliği ortada. Trabzon bu sorunu nasıl aşacak?
“Havaalanı için yeni bir pist ya da yeni bir havaalanı gündemde, çünkü pist artık ihtiyacımızı karşılayamıyor. Ben yeni bir havaalanının yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü o alanda yeni bir pist yapılabilmesi için çok ciddi bir dolguya ihtiyaç var. İyi analiz etmek lazım. 2015 yılında havaalanı ile ilgili çalışmamızı dile getirmiştik.”

ORADA SAHAMIZ OLACAK!
Millet Bahçesi yapılacak alanda bir futbol sahası olacak mı?
“Avni Aker, 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu, Yavuz Selim ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün olduğu alan ne olacak derken Cumhurbaşkanımız oranın Millet Parkı olacağını açıkladı ve karar verildi. Biz o alanda bir saha kalmalı diyorduk öyle konuşmuştuk. O projede bir saha var. Avni Aker Stadı’ndan da bir bölüm yaşatılacak o alanda. Yine orada hem Trabzonspor Müzesi hem de Spor Müzesi yapılacak. Bunun dışında çok fazla kapalı alan olmayacak. Bu çalışma Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızın da olduğu çalışma ile Ankara’da masaya yatırıldı.”

SIKINTI AŞILDI
“Yavuz Selim’in fonksiyonlarını yerine getirecek bir kaynak aktarıldı ve Akyazı’da öyle bir yer yapıldı. Soyunma odası sıkıntısı orada oluştu ama o da aşıldı. Beşirli’deki spor salonunun alt tarafında çok güzel salonlar ve çalışma alanları oluşturuldu.”

TRABZONLU EL ATMALI!
Belediye Başkanlığı adaylığı için şehir dışından bir ismin gösterilmesini nasıl buluyorsunuz?
“Ancak Trabzon’un da bölgeyi de bilmek gerekli adaylık için. Çevre illerle birlikte sorunlara ve coğrafyaya hakim olmak gerek. Hep tartışılır, ‘Belediye Başkanı dışarıdan mı gelsin, içeriden mi olsun’, ‘Trabzonspor dışarıdan mı yönetilsin, yönetim içeriden mi olsun’ diye. Dışarıdakilere de kapının kapatılması haksızlık olur ama bu işe daha çok Trabzonluların el atması daha doğrudur diye düşünüyorum.”

Editör: Haber Merkezi