Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş geride kalan 2019 yılında yaptıkları çalışmaları değerlendirirken 2020 için de yol haritalarını açıkladı.

Aktaş’ın açıklamaları şöyle: “Öncelikle Trabzon’da gelinen noktada emeği ve akıl teri olan başta öğretmen arkadaşlarıma, il-ilçe idareci arkadaşlarıma ve bizlere güvenerek çocuklarını emanet eden velilerimizi yürekten teşekkür ediyorum. Onların destek ve gayretleri her türlü takdirin üzerindedir. Eğitim faaliyetlerine çok fazla önem atfeden, her fırsatta bizleri koordine ederek işlerimizin zamanında ve eksiksiz yapılmasını sağlayan valimize de şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm mahalli idarecilerimize de destekleri için teşekkür ediyorum.”

HER VAKİT HİZMETTEYİZ
“Gelecek dönemlerde de eğitimde kat ettiğimiz mesafeyi daha ileri noktalara taşımak için bütün gayretimizle çalışacağız. Eğitim çalışanlarımızla, kurumlarımızda geliştireceğimiz projelerimizle sistemi daha da dinamik ve enerjik hale getirme gayretinde olacağız. Milletimizin istikbali gibi çok değerli bir mirası devralacak olan çocuklarımızı, üstlenecekleri görevleri başarı ile yapabilecekleri donanımları kazanmış bir şekilde hazırlamak için ilimizin bütün imkânları seferber edilecektir. Eğitim kurumlarımızın tamamı mesai gözetmeden, ilgili ve bilgili öğretmenlerimizle her vakit güzel Trabzon’umuzun hizmetinde olacaktır.”

DESTEK EĞİTİM ODALARI
İl Müdürü Aktaş çalışmaları ve projeleri ile ilgili de şunları dile getirdi: “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Özel Eğitim öğrencilerimize yönelik eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmak amaçlı okullarımızdaki destek eğitim odalarının yeniden tasarlanması ve 2019 yılı sonuna kadar 121 yeni tasarımlı destek eğitim odası oluşturulması planlanmış ve toplamda 200 destek eğitim odası tamamlanmıştır. Bakanlığımız tarafından Aralık ayında yeniden planlanan 200 yeni destek eğitim odası ile bu sayı 400’e çıkarılıp, 5’i ilimizde yapılacak olup, toplamda ilimizde 7 destek eğitimi odası tamamlanmış olacaktır.”

TASARIM-BECERİ ATÖLYELERİ
“Bakanlığımızın 23 Kasım 2018'de kamuoyuyla paylaştığı ve ‘Mutlu Çocuklar Güçlü Türkiye’ sloganıyla yayımlamış olduğu 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer alan Tasarım Beceri Atölyeleri kurulma çalışmaları devam etmektedir. Şuan itibariyle tamamlanan 5, devam eden 10, planlanan 28 olmak üzere 43 tasarım beceri atölyeleri en kısa zamanda öğrencilerimizin hizmetine sunulacaktır.”

YETİŞTİRME KURSLARI
“2019/2020 Eğitim-Öğretim Yılı ilk döneminde 278 kurs merkezinde 10.649 kurs açılmış olup, bu kurslarda 3558 öğretmen görev almıştır. Kurslara katılan öğrenci sayısı 49,464’tür. Bu öğrencilerden 2515 tanesi mezun olup, Halk Eğitim Müdürlüklerinin açtığı kurslara devam etmektedirler. Bunların yanı sıra 2019 yılı sonu itibariyle ilimizde 7 ilkokul, 21 ortaokul, 17 lise olmak üzere 45 z- kütüphane bulunmaktadır. Ayrıca Trabzon’da 30.335 öğrenci ücretsiz taşınmakta ve bu kapsamda 29.108 öğrenciye de sıcak öğle yemeği verilmektedir.”

TEKNOFEST…
“TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye'nin millî teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini temel hedefi olarak benimseyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye'nin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle düzenlenmektedir. 19 farklı alanda gerçekleştirilen yarışmalara ilimiz 8 takım, 25 öğrenciyle katılım sağladı ve 2 alanda birincilik elde ederek tarihi bir başarıya imza attı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi ‘Tayfa’ takımı Uluslararası Savaşan İHA Döner Kanatlı kategorisinde 1.’lik ödülünü alırken; Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Tasarım Beceri Atölyesi ‘Havali Bilyali’ takımıyla Uçan Araba Tasarım Yarışmasında 1.’lik ödülünü kazanarak Trabzon’umuza 2 birincilik ödülünü armağan etmiş oldular. Bilim Kahramanları Buluşuyor/ First Lego League Uluslararası Turnuvası’nda da KodlaYap Projesi öğretmenlerimiz liderliğinde ‘Robo-Fırtına ve Hırçın Dalga’ takımımız Ankara yarışmalarında projelerini ve robotik performanslarını sergiledi. Mekanik Tasarım 1.’lik ödülü ve Strateji ve Yenilikçilik alanında 1.’lik ödülleri kazanıldı.”

TÜBİTAK ERZURUM BÖLGE YARIŞMALARI
“Ortaöğretime devam etmekte olan ve öğrencileri temel-sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalara yönlendirmek ve bilimsel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİ- TAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca; Biyoloji, Coğrafya, Yazılım, Fizik, Değerler Eğitimi, Teknolojik Tasarımı, Kimya, Psikoloji, Matematik, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı dallarında düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Erzurum Bölgesinde bulunan ilimiz 100 projenin davet edildiği yarışmada 44 projeyle yer aldı. 12 dalda gerçekleştirilen yarışmada 11 birincilik kazanarak bölgenin lideri olduk. Trabzon Teknoloji Ligi (TEK - NOLİG) kapsamında da iş birliği protokolü imzalandı.

KODLAYAP
“Trabzon Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi’nde eğitimlerde görev almak üzere 5’i tam zamanlı 8’i kısmi zamanlı olmak üzere 13 öğretmen görevlendirilmiştir. Öğretmenler uzman oldukları alanlarda derslerde görevlendirilmiş, çerçeve plan geliştirilerek bu çerçevede eğitimler verilmiştir. Bunların yanı sıra ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinden proje geliştiren öğrencilere danışmanlık hizmeti verilmiş, ulusal ve uluslararası yarışmalara birçok proje geliştirilmiştir. Hayırsever İş Adamı Naci Orhan tarafından, Ortahisar Cumhuriyet Ortaokulu girişinde yer alan tarihi bina aslına uygun olarak yeniden yapılmış ve hizmete açılmıştır.”

DEĞERLİ ÖĞRETMENİM
“Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı arasında 2015 yılında imzalanan protokol gereği; ilimizdeki öğretmenlere yönelik ilk olarak 10 Sosyal Girişimcilik eğitimiyle 1000 öğretmenimize, 7 PCM (proje döngüsü eğitimi) ile 420 öğretmenimize, 7 Koçluk Eğitimi ile 700 öğretmenimize, 4 Yönetişim Yetkinlikleri Eğitimi ile 400 idarecimize, 6 Sosyal Girişimcilik Eğitimiyle 600 öğrencimize eğitim verildi. Toplamda ise 2420 öğretmen, idareci, 600 öğrenciye erişmiş olduk.”

HER OKULUN PROJESİ OLSUN
“İlk kez 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ‘Her Okulun Projesi Olsun (HOPO)’ adıyla uygulanan projemiz, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ise Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anadolu Vakfı arasında imzalanan ortaklık protokolü ile ‘Eğitimin Yıldızları-HOPO’ adını alarak düzenlenmiştir. Eğitimin Yıldızları- HOPO Proje Yarışması’nda; Bilim, Kültür ve Sanat, Spor ve Sağlıklı Yaşam, Değerler Eğitimi (Sosyal Sorumluluk), Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Yılın Duyarlı Öğrencisi, Yılın Duyarlı Velisi kategorilerinde; öğrenci, veli, okul, öğretmen ve eğitime katkı sunan kurum ve vatandaşlar ödüllendirilmektedir. Proje kapsamında 7 kategoride başvuru alınmıştır ve tüm kategorilerde 287 farklı okuldan toplam 438 proje başvurusu olmuştur. Bunun yanında okullarımızda yapılan iyi uygulamalarını paylaşıma açmak ve ilimizde yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla, eğitim ve öğretim yılı başında 2018 yılında 7. kez ‘Eğitimde İyi Örnekler Trabzon’ paylaşımı adı altında proje düzenlenmiştir.”

GELENEKSEL KİTAP OKUMA
“Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okumayı sevdirmek, kelime dağarcıklarını zenginleştirmek, güven duygularını geliştirmek ve özellikle yaz tatilini kitap okuyarak değerlendirmelerini sağlamak amacıyla Kitap Okuma Yarışması’nın 4.’sü düzenlenmiştir. Ayrıca, Trabzon Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Üniversiteye Yolculuk Projesi ile ortaöğretim öğrencilerinin yükseköğretime hazırlanması hedeflenmiştir.”

KANUNİ EVİ VE TARİHİ MEKANLAR
“Bakanımız Süleyman Soylu’nun imzasıyla yürürlüğe giren projede; Kanuni Evi, Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Mustafa Kemal Atatürk tanıtılmaktadır. Öğretmenler sunum esnasında tarihi olaylarla ilgili hikâyelere yer vererek öğrencilerde ahlâk şuuru uyandırmaktadır. Gezinin sonunda öğrencilere padişah, şehzade, yeniçeri ve sultan kıyafetleri giydirilip, geleneksel içerikler sunulmaktadır.”

MUTLU ÇARŞAMBA
“Valiliğimizin koordinesinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Müdürlüğümüzün, özel eğitim gören öğrencilerimize yönelik atletizm, jimnastik, güreş, tenis ve yüzme branşlarında planlamış olduğu ‘Mutlu Çarşamba Spor Günü Projesi’ imzalanan işbirliği protokolüyle hayata geçirildi. Proje ile özel eğitim gereksinimi olan bireyleri diğer bireylerle bir araya getirerek, sporu bir araç olarak kullanıp, çeşitli spor dallarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlayarak onların fiziki kondisyonları, motor becerileri ve yeteneklerini geliştirmeleri, cesaretlerini sergilemeleri, başarılarının mutluluğunu yaşamalarını ve spor dışında çeşitli etkinliklerle toplumla ilişkilerini güçlendirerek sosyal hayata katılımlarının sağlanmaları amaçlanmaktadır.”

LİSELER ARASI MÜNAZARA
“Liseler Arası Münazara Yarışması, Fuat Sezgin anma etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüz ile ANADER arasında imzalanan protokol çerçevesinde TÜGVA ve Ortahisar Belediyesi desteğiyle Münazara Hitabet Derneği danışmanlığında yapılmaktadır. 2018-2019 EğitimÖğretim yılında 16-17 Mart tarihlerinde gerçekleşen münazara turnuvasında 106 takımdan 318 münazır yarışmıştır.”

ÇOCUK ŞENLİĞİ
“Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Vizyonundaki ‘Mutlu Çocuklar, Mutlu Türkiye’ sloganıyla çıktığı yolda Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü Zağnos Vadisinde 8.000 öğrencinin katılımıyla, 25 farklı etkinlikten oluşan ve 61 oyun istasyonunun kurulumuyla ‘Trabzon Mutlu Çocuklar Şenliği’ gerçekleştirildi. Bu projenin her yıl 23 Nisan haftasında yapılarak geleneksel hale getirilmesi hedeflenmekte.”

YAZAR OKUMALARI
“19, 20 ve 21 Şubat 2019 tarihlerinde Trabzon il merkezinde ‘Doğumunun 100. Yılında Vatanını Kalbinde Taşıyan Adam’ Cengiz Dağcı başlığı altında çeşitli panel, konser, yazar-öğrenci buluşması ve film gösterimleri icra edilmiştir. Yine, 2017/2018 eğitim öğretim yılında 3059 öğrenci sinema ile buluşturulmuş olup, 2018/2019 eğitim öğretim yılında ise 7232 öğrenci planlamaya alınmıştır.”

Editör: Haber Merkezi