SONNOKTA MERVE ALTUNCU - İYİ Parti Trabzon İl Başkanlığı Kadın Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Fatma Arıcı ve Aile Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Başkan, gazetemizin Haber Müdürü Merve Altuncu’ya konuştu.

İYİ Parti’nin çalışmalarından, Trabzon’un sorunlarına, kadınlara yapılması gereken pozitif ayrımcılıktan Trabzon’da hayata geçirilen projelere kadar birçok konuda ortak açıklamada bulunan Arıcı ve Başkan şunları aktardı: “Kadın konusunda politikalar üretmeye çalışıyoruz. Bu konuda toplantılar düzenliyoruz. Oraya hem üyelerimizi hem de yönetimdeki kadınlarımızı topluyor fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ankara’da toplantılarımız oldu. Bu toplantılarda kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve nafaka konusunda bilgilendirildik. Bu konudaki bilgilerimizi buradaki toplantılarımızda kadınlarımıza aktarıyoruz.

Ayrıca kadın istihdamına destek olmaya çalışıyoruz. Kendi el emeğiyle üretim yapan kadınlarımıza destek oluyoruz. Onlardan ürünlerini alıp 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde pazardaki kadınlarımızı hediye ettik. Mesela İYİ Parti’nin ‘Güneşin Kadınları’ projesi var. Bu çok önemli bir proje. Pek çok ilde yapıldı. Bu projenin amacı kadınların üretim yapabilmesi, gerekli organizasyonun oluşturulması ve küçük yatırımlardan ciddi katma değer elde etmek. Ve bunu Trabzon’da da gerçekleştirmek istiyoruz. Çünkü Trabzon’un kadını çok çalışkan. Ayrıca esnaf ziyaretlerimiz oluyor, muhtarları, STK’ları ziyaret ediyoruz, önümüzde haftalarda daha fazla hız vereceğiz.”

KİM OLURSA OLSUN DESTEK OLUYORUZ
“Kadınlarımızla yaptığımız toplantılarda boş durmuyoruz. Herkes yeteneği doğrultusunda üretim yapıyor. Mesela bez çantalar ürettik. Ziyarete gittiğimiz yerlere bu çantalardan hediye götürüyoruz. Ramazan kolileri hazırladık. Bu konuda hazırlık ve dağıtım esnasında kadınlar olarak partimize destek olduk. Çevre gününde çöp toplama etkinliğine katılarak sahilde çöp topladık. Ayrıca 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününde Sivil Toplum Kuruluşlarıyla beraber Keşanlı Kadınlar etkinliğine katıldık. Üreten kadın, kim olursa olsun biz nerde olursa onun yanında olmaya ve destek olmaya çalışıyoruz. Kadınla Başlar Derneği’nin faaliyetlerine katılarak onlara destek olduk. Biz çok daha fazlasını yapmak istiyoruz. Bu konuda da çalışıyoruz.”


SON YILLARDA EKSiKLiĞiNi YAŞIYORUZ
“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında biz çocuklarımız için bir slayt hazırladık. Bunu sosyal medyada paylaştık. Milli Bayramları unutturmamak adına, onları çocuklarımızın yaşaması adına bunları yaptık. Ve daha çok özeniyoruz milli bayramlara. Çünkü eksikliğini yaşıyoruz son yıllarda. İnşallah bizim iktidarımız döneminde milli bayramları daha coşkulu ve daha güzel yaşayacağız.”

İNSANLARIN ÖNYARGISINI KIRDI
“Ataerkil bir toplumda yaşıyoruz ve siyaset genelde hep erkekler üzerinden oluyor. Meral hanım o zorlukları yaşadı. Bizlerin önünü açtı. Biz şuan o zorlukları yaşamıyoruz. Genel Başkanımızın kadın olması bize avantaj oldu. İnsanların önyargısını kırdı. Tabi ki hala ‘kadın yönetici cumhurbaşkanı olmaz’ diye düşünen zihniyetler var. Ama çoğunlukla aşılmış durumda. O açıdan Genel Başkanımız Meral Akşener bir kadın olduğu için biz çok şanslıyız. Artık kadınlar kendini daha güçlü hissediyor. İstanbul sözleşmesine ilk tepkiyi oluşturan Meral Akşener’dir. Kadınla ilgili her yerde çok daha önde gidiyoruz. O dezavantajlarını yaşadı ama biz hep avantajını yaşıyoruz. Bize yol açtı. Kendimizi partimizde çok iyi hissediyoruz. Meral hanım Trabzon ziyareti için havaalanına geldiğinde birebir konuşmamızda ‘Ben ülke için, gençlik için, kadınlar için bu yollara düşüyorum.’ dedi. O bizi çok etkiledi, daha çok hırslandık.”

TİCARET ŞEHRİ ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR
“Trabzon’un pek çok sorunu var. Ancak Trabzon’u, şehirleşmesi en kötü olan şehir olarak görüyorum. Çarpık kentleşmenin yanında betonlaşma hâkim. İnsanlar Trabzon’a geldiğinde yeşili görmek istiyor ama maalesef yok. Ayrıca yıllardır konuşulan bir çevre yolu var. Onun hayata geçirilmesini istiyoruz. İşsizlik ve göç Trabzon’un en büyük sorunlarından birisi. Gençlerimizin çoğu işsiz. Trabzon’da sanayi, yok fabrika yok. Gençlerin istihdam edebileceği hiçbir şey yok. Gençler gitmek istiyor. Bırakın Trabzon’u Türkiye’den gitmek istiyorlar. Bu sıkıntıların aşılması gerekiyor. Bu yüzden istihdama önem verilmeli. Tarih boyunca Trabzon hep ticaret şehri olmuştur, ama o özelliğini de kaybediyor. Tarım, ticaret ve turizme daha fazla ağırlık verilmesini istiyoruz. HES’lerden de çok rahatsızız. HES’ler yüzünden sularımız, yaylalarımız ve derelerimiz hep mahvoldu. Öte yandan Beşirli sahilindeki lağım kokuları da Trabzon için çok ciddi bir sorun.”

SİYASETTE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VAR
“Gönülleri bizde olup üye olamayanlar var. Çünkü korku halinde insanlar; ‘Çocuğum işe giremez, ben memurum bana yansır.’ diye üye olamayan çok insan var. Onun haricinde teker teker kadınlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Sadece yönetimimizle çalışmıyoruz, üyelerimizi de çalışmalarımıza dahil ediyoruz. Kadınların partilerde yer alması ve siyasi partilere üye olmasında kota büyük bir etken. Şuanda oran yüzde 25, ancak arttırılmalı. Cinsiyet eşitsizliğinin en belirgin olduğu yer siyasettir. Kadınların ön planda olmasını istiyoruz. Şehrimizin aslında en büyük sorunlarından biri de cinsiyet eşitsizliğidir. Kadına bakış açısı, kadına yapılan eşitsizlik, kadını gördükleri yer, bunların değişmesini çok istiyoruz. Pozitif ayrımcılık istiyoruz. Hatta erkeklerden bir adım önde imkânlar sağlanmasını istiyoruz. Bu sarmalı, bu düzeni yıkmak istiyoruz. Trabzon’daki erkek egemenliği diğer illere göre daha fazla. Kadının olduğu her yer güzelleşir.”

İSTEYENLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ
“CHP ve DEVA Partisinin kadın kollarıyla diyalog içindeyiz. AK Parti dahil olmak üzere diğer partilerle de diyalog kurup ziyaret etmek istiyoruz. Pandemiden dolayı birçok şeyi öteledik. Artık daha hızlı bir çalışma içerisine gireceğiz. Ortak çalışmalarımız da olacak. Projelerimizi sunacağız, isteyenle işbirliği yapmaya hazırız. Şehrimizin tek kadın Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nu daha çok kendi projelerinde görüyoruz. Halkla çok iç içe görmedik. Ancak çalışan bütün başarılı kadınları alkışlarız. Biz parti ayırmaksızın bütün kadın oluşumlarının içerisinde olmaya çalışıyoruz. Hiç birinde Bahar Hanımı görmedik. Sosyal medya dışında Bahar hanıma rastlamadım.”

BIRAKIN FAYDASINI ZARARI OLDU
“Belediyecilik konusunda önceki dönemi çok başarısız buluyoruz. Trabzon’da bundan önceki belediye başkanının Trabzon’a bırakın faydasını, zararı olduğunu düşünüyoruz. Hiçbir şekilde hiçbir katkısı olmadı. Tamamen boş geçen yıllar olarak görüyoruz. Şimdiki Belediye Başkanı bir şeyler yapmaya çalışıyor gördüğümüz kadarıyla. Ama o kadar çok zarar verdi ki neresinden düzeltecekler bilmiyoruz.”

ARTIK GÖRÜNÜR HALE GELMELiLER
“Trabzon’da kadınların belli bir kesimi sosyal hayata katılmıyor. Hiç alışveriş merkezine gitmeyen kadınlarımız ve çocuklarımız var. Trabzon’un yarısından daha çok miktarda görmediğimiz insan var; kimse onları görmüyor. Oysa onların hiçbir sosyal hayatı yok. Sadece yaşamaya çalışıyorlar. Artık onları görmemiz lazım. Ben o insanların bir şekilde hayatına dokunulmasını istiyorum. Artık görünür hale gelmelerini istiyoruz.”

AVRASYA PAZARI’NDA TEKELLEŞME VAR
“CHP yönetimindeki kadınlarla konuştuk; özellikle kırsal kesimdeki kadınlarımızın emeklerini, üretimlerini sergileyip satabilecekleri bir ortam yaratmak üzere proje geliştireceğiz. Bir ara Avrasya Pazarı’nda böyle bir yer düzenlendi. Sonra orada tekelleşme olduğunu, belli bir kesimin ele geçirdiğini ve herkesin faydalanamadığını duyduk. Bunun kırılması adil bir düzenin oluşturulması lazım. Yakın tarihte Ortahisar ilçesindeki evde üreten kadınlar için bir proje düşünüyoruz. Daha sonra ilçelerde de gerçekleştireceğiz. Hangi partili olduklarına bakmayacağız, stantlarda ürünlerini satmalarını sağlayacağız. Bizim amacımız bütün kadınlara kucak açmak. Yardımlarımızı yaparken de parti ayrımı yapmıyoruz. Bizim için ihtiyaç sahibi olması yeterli. Artık ayrımcılıktan kurtulmak istiyoruz. Parti, din, mezhep ayrımcılığından kurtulmak istiyoruz. Din söylemiyle yola çıkılmasını istemiyoruz.”

TRABZON’DA DA KURULACAK
“Başlangıçta genel başkanımız kadın olduğu için kadın kolları kurulması doğru bulunmadı. Biz kadın politikalarından sorumlu başkan yardımcılarıyız. Ama daha sonra özellikle doğu bölgelerimizde kadınların erkeklerin olduğu yerlere gelme konusunda tedirginlik yaşadığı yerlerimiz oldu. O nedenle tekrar bir karar alındı ve kadın kolları kurulması illere bırakıldı. Biz de yönetim olarak kadın kollarının kurulması konusunda yönetimde karar aldık. Trabzon’da da kurulacak. Henüz uygulamaya geçemedik. Pandemi süreci biraz yavaş ilerlememize neden oldu. Ama şu aşamadan sonra hızlı bir şekilde projelerimizi daha hızlı şekilde ortaya koyacağız.”

ARTAGAN PROJESİ DEVRİM NİTELİĞİNDE
“Genel Başkanımız Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde ‘Artagan’ projemizi kamuoyu ile paylaştı. Bu projenin detaylarını önümüzdeki günlerde paylaşacağız. İYİ Parti’nin projeleri hayali projeler değil. Alanında uzman kişiler tarafından yapılıyor. Öz Türkçe’de ‘bolluk ve bereket’ anlamına gelen Artagan projesi ise heyecanlandıran bir proje. Proje tam olarak uygulanabilirse iki sene içinde sonuç almaya başlanacak. Türkiye şartlarında devrim niteliğinde bir proje.”

Editör: Haber Merkezi