Karadeniz Teknik Akademi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Araklı Ali Cevat Özyurt Meslek Yüksekokulu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Güncel Gelişmeler Sempozyumu",  üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlisi Garip Erel, "Uygulanan mevzuatlarda iş kazası ve meslek hastalıklarının minimum düzeye indirilmesi hedeflenmiştir " dedi. Erel, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de zaman zaman eğitimler düzenleyerek katılımcılara mevzuatlar konusunda bilgilendirme yaptıklarını belirtti. Mevzuat düzenlemeleri kapsamında bugüne kadar ciddi bir iyileştirme yaptıklarını ifade eden Erel, "Mevzuat yapmak ayrı bir boyut. Uygulamak apayrı bir durum. 20 Haziran 2012 yılında yaptığımız mevzuatımızla ilgili 30 yönetmelik yaptık. Bu yönetmelikte sizleri en çok ilgilendiren yetkilendirme dediğimiz iş yeri hekimleri, iş güvenliği uzmanlarını yetkilendirdiğimiz düzenlemelerdir" diye konuştu. Erel, meslek hastalığı ve iş kazasının minimum düzeye inmesi için düzenleme yaptıklarını kaydederek, "Yaptığımız düzenlemelerin tamamı Avrupa Birliği normlarına uygun mevzuatlardır. Bu normlara uygun mevzuatları hazırlarken insanımızın ne kadar değerli ve yüce olduğunu da öne koyuyoruz" diye konuştu. Mevzuattaki insanların çalıştıkları alanlarda herhangi bir iş kazasına ve meslek hastalığına yakalanmamaları için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurgulayarak, kuralcı yaklaşımdan çok önleyici yaklaşımı benimseyen mevzuatları düzenlediklerini söyledi. 

İŞ GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Karadeniz Teknik Akademi Müdürü Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu’da Doğu Karadeniz'in her ilinde çeşitli sempozyumlar ve kongreler düzenlediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "İş sağlığı ve güvenliği günümüzde oldukça önem kazanmıştır. Dünya nüfusuna baktığımız zaman 3 milyar insan çalışmaktadır, bu nedenle 3 milyar insanı ilgilendiren bir konudur. Türkiye'de ise bu rakam 30 milyondur. Dünyada ise 250 milyon iş kazası olmaktadır. Bunların 160 milyonu meslek hastalığı, 90 milyonu da fiili iş kazasıdır. Bu insanlardan da 3 milyonu hayatını kaybetmektedir."

Araklı Ali Cevat Özyurt MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Çebi Bal, İSG’nin tarihçesi hakkında bilgi vererek modern anlamda çalışmaların Sanayi Devriminden sonra meydana geldiğini belirtti. BAL, teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıklarında hem risklerin artığını hem de önleme yöntemlerinin geliştiğini vurguladı. Bal, sempozyumun Araklı Ali Cevat Özyurt MYO’da İSG programı olduğu için öğrencilere çok faydalı olmasının yanında iş adamları kamu çalışanları ve sektör temsilcilerinin de sempozyum sayesinde güncel gelişmelere erişebileceğini belirterek sözlerine son verdi.

PlatformDer Yönetim Kurulu Başkanı Servet Ayhan toplumlarda İSG kültürünün oluşmasının önemini vurguladı. İSG’yi doğru anlamak ve uygulamanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Aile, SGK Trabzon İl Müdür Yardımcısı Ali Güner, insan hayatının ihmale kurban edilemeyecek kadar değerli olduğunu belirterek iş kazalarının bir kader olmadığını vurguladı. Güner, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışması gerektiğini ve bunun sadece bir maliyet unsuru olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

AÇSHB Temsilcisi Garip EREL, AÇSHB Temsilcisi Zafer Altıpak ve A sınıfı İGU Naci Kırtaş’ın konuşmalarından sonra Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu konuşmacılara plaketlerini takdim etti.

Gün boyu devam eden oturumlarda AÇSHB Temsilcisi Garip Erel Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı, A sınıfı İGU Meditek Temsilcisi Abidin Özer İSG yazılımları ve e- Reçete Uygulamaları, Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Temsilcisi A sınıfı İGU Abdulvahap Güneş Hastanelerde İSG sorunları, Uluslararası Sertifikalı Personel Yükseltici Platform Eğitmeni Erol Babaol Personel Kaldırma Platformlarında İSG Uygulamaları, Marmara Üni. Hukuk Fak. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Saim Ocak Asıl İşveren Alt İşveren İlişkilerinde İSG Uygulamaları ve Karadeniz Teknik Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Temel Taflan Genç İş Güvenliği Uzmanlığı ve Kişisel Gelişim konularında sunumlarını yaptılar. 

Sempozyuma KTÜ, Gümüşhane, Giresun ve Avrasya üniversitelerinden öğrencilerin yanı sıra iş güvenliği uzmanları, hekimler, hemşireler ile öğretim üyeleri de katıldı.

Editör: Haber Merkezi