SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkan Yardımcısı Ali Şahin gazetemize konuştu. Bölge turizmi ve turistik alanlar üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Şahin, turizm için ortak hareket vurgusu yaptı. İşte Şahin’in açıklamaları: “Turizm sezonu her yıl üzerine koymaya devam ediyor. Turizm konusunda Trabzon’da oda sayısı arttıkça yaz aylarında yoğunluk da artıyor. Destinasyon farklılıkları yaratıp farklı kültür ve farklı profillerden misafirleri Trabzon’a getirmek için mücadele veriyoruz. Bu konuda biraz daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor.”

İHTİYAÇ OLDUKÇA OTEL YAPILMALI
“Şehre yapılan otel yatırımları güzel şeyler ama gönül istiyor ki ihtiyaç oldukça bu oteller yapılsın. Bütün oteller aynı yıllar içerisinde açıldığında dolayısı ile yatırımcı da sorun yaşıyor. Çünkü aynı oranda misafir portföyü çoğalmıyor. Gönül istiyor ki sektörde hiç kimse zorlanmasın ve stabil satışlar olsun ve belli doluluklar yakalansın. Bunun için de biz turizmciler olarak bir mücadele içerisindeyiz. Turizmciler olarak yaptığımız toplantılarda Trabzon’u ve Karadeniz’i daha nasıl spesifik olarak pazarlarız, bunun peşindeyiz.”



SÜMELA MANASTIRI KATKISINI ARTTIRIR
“Sümela’nın kapalı olmasını ben de çok eleştirdim, gerçekten burasının kapalı olması Trabzon turizmine bir baltadır. Ancak kapalı dediğimizde daha fazla tepki görüyoruz, Sümela kapalı değil aslında. Seyir terasları ile görülebiliyor. Orada güzel bir restorasyon yapıldığına inanıyorum. Eskiden yüzde yetmişi kapalı olan ve gezilemeyen Sümela’nın şuanda her tarafı açık. Orada ir taş düşme riski var ve büyük oranda o taşların da temizlendiğini gördüm en son gittiğimde. Kısa zamanda Sümela’nın açılacağını ve Trabzon turizmine yeniden çok büyük ivme katacağını düşünüyorum.”

UZUNGÖL TURİZME ZARAR VERİYOR
“Uzungöl turizm açısından bizim göz bebebiğimiz olmalı ama gözbebeğimizi koruduğumuz gibi Uzungöl’ü koruyamadık. Uzungöl tarih boyunca yer almış bir değerdir. Orayı yeniden temiz bir Uzungöl yapabilmeliyiz ve turizme katma değer sağlamasını amaçlamalıyız. Şuanki hali ile Uzungöl Trabzon ve Karadeniz turizmine zarar vermeye başladı. Yeni bir yapılandırma şart. O bölgede herkesin kafasına göre inşaat yapması bu sıkıntıları doğurdu.”



AYASOFYA KISMEN KAPATILSIN
“Ayasofya’da tadilat gündemde. Tabi ki gerekiyorsa tadilat yapılmalı ama bence orası komple kapatılarak tadilat yapılmamalı. Kısmi tadilatlar yapılabilir orada. Belki zamana yayılacak biraz daha ama kapatmaktansa kısmi tadilatlardan yanayım ben. En azından kapalı kelimesini kullanmamış oluruz. Çünkü kapalı dediğiniz şeyi daha sonra açsanız da insanları bir daha oraya alıştırmak zaman alıyor. Ayasofya’da tadilatın kısmen yapılması fikri aynı zamanda Turizm Çalıştayı ekibinin de fikri. Kapatmak gerçekten turizme büyük zarar. Kızlar Manastırı kapalı, Ayasofya kapalı, Sümela kapalı, Trabzon Müzesi kapalı olunca turizm istenmiyor gibi de bir algı oluşuyor. Bütün tadilatların aynı sürece gelmesi istem dışı belki ama turizm için çok riskli.”

SANTA FAYDA SAĞLAYACAK
“Santa Harabeleri’ni turizm kazandırmak için en akılcı yol Arsin güzergahıdır. Yol sorununun çözülmüş olması büyük bir artı. Gerçekten turizme büyük fayda sağlayacak bir yer. Santa Harabeleri önümüzdeki süreçte kendinden çok daha fazla söz ettirecektir.”

TARİHİ MİRASA KAZANDIRILSIN
“Trabzon tarihi bir şehir. Bu tarihi şehri kazarken de dikkat etmek lazım, kazdığınız yeri örterken de dikkat etmek lazım. Bun dan da öte neyi örttüğünüzü de bilmeniz lazım. Bunun için şehirde ortaya çıkan tarihi kalıntıların tarihi mirasa kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Dünyada bunun örnekleri var ve insanlar bir taşı bile tarihi kazandırıyor, böylece milyonlarca turist çekiyorlar.”

ŞEHRİN BAŞKA GİRDİSİ YOK Kİ
“Trabzon’da turizme yönelik yatırımlar her geçen gün biraz daha ivme kazanıyor. Fakat bu yeterli mi tabi ki yeterli değil. Günümüzde bu konunun daha da üzerine giderek tarihi değerler ve kültür varlıkları turizme kazandırılabilir. Bölgemizden zaten turizmden başka bir girdisi yok. Sanayi  ve tarımı geliştiremediğimiz için elimizde var olan tek şey turizm. Onu da heba etmeyelim.”

EKMEĞİ DE EMEĞİ DE ÇALIYORLAR
“Bizim yıllardır üzerine basa basa istediğimiz merdiven altı işletmelerin ortadan kaldırılması idi. Maalesef ruhsatsız olarak tek gecelik evler kiralanabiliyor. Böyle olunca da bu ruhsatsız işletmeler ruhsatlı çalışan insanların ekmeğini ve emeğini çalıyor. Son yıllarda bu konuda yasal mevzuatlar da değişti. Bu işler kayıt altına alınıp yapılmalı. Kayıt dışılık bu konuda büyük bir sıkıntı. Devlete karşı biz nasıl sorumluluklarımızı yerine getiriyorsa herkes getirmelidir. Devletin sistemine aykırı hareket edenlere tabi ki baskınlar yapılmalı, bu aykırı hareket eden kişiler de tespit edilip ifşa edilmeliler.”

YEREL YÖNETİMLER DESTEK VERMİYOR
“Trabzon’da son yıllarda özellikle Turizm İl Müdürlüğü ile üst düzeyde çalışıyoruz. Ticaret Odası ile de iletişimiz iyi. Ancak şehirde yerel yönetimlerle bir türlü istediğimiz mesafeyi kat edemiyoruz. Belediyelerden gerekli desteği göremiyoruz. Biz istiyoruz ki her ilçenin turizm destinasyonları oluşsun. Bölgeye gelen turistin de böylece gezecek ve görecek yer kaygısı olmaz. Biz bunu çözmeye çalışıyoruz. Bu mücadeleyi sadece Trabzon için değil bütün bölgemiz için veriyoruz. Bütün bölgeyi pazarlama amacındayız. Çünkü günübirlik olarak kimse Trabzon’a gezi amaçlı gelmez. Ancak bölgeyi kapsayan bir gezi planladığınızda insanlar bir haftasını bu bölgede geçirebilir. İşte böyle bir kültür turu gezisine zemin hazırlamanın peşindeyiz. Bu konuda çok da yol aldık. Turizmde başarılı olmak için ortak hareket olmazsa olmaz.”

YENİ İVME İRAN
“Bizim aslında üzerinde çok fazla çalışamadığımız ama son dönemlerde küçük küçük hamlelerin yapıldığı İran portföyü var. İran’dan gelecek turistler yeni bir ivme. Fakat onlarda da ambargo, paralarının değer kaybetmesi bizi çok etkiliyor. Yine de İran için çalışmalarımızı boşa bırakmıyoruz. Yıl boyunca İran’dan Karadeniz’e nasıl turist getirebiliriz konusunda çalışıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi