28 Mart 2028’de 65 yaşında vefat eden Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye’nin Dünya da söz sahibi olduğu fındık ticaretinde üretim ve istihdam yaratarak rekortmenliğe kadar ulaşan Oltan Gıda’nın da kurucu ortakları arasında yer aldı.

Köleoğlu, Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve 2005’de üretimi geçen Dünya’nın en büyük fındık entegre işleme tesisinin de yapımını gerçekleştirmişti.

2009-2017 yılları arasında ülkemizin en eski borsalarından olan Trabzon Ticaret Borsası’nda yönetim kurulu başkanlığı da yapan Şükrü Güngör Köleoğlu, görev süresince Türkiye’de ilk ve örnek olan birçok projeye de imza attı.

Borsanın 2003’de Kaliteli Fındık Projesi adı altında başlattığı uygulamayı 2013’de Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi ile yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikimi noktasına taşıyarak Türkiye’ye örnek olan hareketin de mimarı olan Şükrü Güngör Köleoğlu, özellikle geleneksel ocak sistemi yerine tek gövde sisteminin uygulamasını da ülke gündeme taşıdı. Son yıllarda yenilenerek dikimi yapılan bahçelerin tamamı bu sistemle kuruluyor.

1985’de kurulan Oltan Gıda ile fındık sektörünün içine giren Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye’de ilk fındık çiftliğinin de Samsun’un Bafra ilçesinde kurulumunu 300 dönümlük bir alan üzerinde gerçekleştirmişti.

Futbola ve özellikle de Trabzonspor’a olan sevdasını adeta aş ile aşkı fındıkla birleştirerek, “Trabzonspor’un Resmi Yiyeceği Finduk Projesi”ni de bordo-mavi kulüple birlikte 2010’de hayata geçiren Şükrü Güngör Köleoğlu, özellikle deplasmanlarda tribünlere futbolcuların fındık atmasını sağlayarak bu ürünün tanıtımına da katkı sağladı,

Fındıklı Ekmek Projesi, Fındıkta Mekanik Kurutma Sistemi gibi önemli projelere de TTB’nin atmasına öncülük eden Köleoğlu, söz konusu Türkiye ve Trabzon olduğunda da her daim önce gidenlerden oldu.

Tonya ilçesinin Kadıralak yaylası kesiminde kurulmak istenen sanayi tesisine “Cennete cehennem çukuru açılmaz” diyerek karşı çıkan Şükrü Güngör Köleoğlu, doğal güzelliklerin ve çevrenin korunması için de mücadele etmişti.

İyiliklerin en makbul olanının gizli yapılan olduğuna olan inancı ile hemen hemen herkesin yardımına koşan bir yapısı olan Köleoğlu, özellikle yüzlerce öğrenciye de eğitim bursu vermekten geri kalmamıştır.

TOBB Tahkim Divanı ve TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu üyelikleri de yapan Şükrü Güngör Köleoğlu, Türk Devleti ve Türk Milletinin bekası söz konusu olduğunda tavizsiz bir vatanseverdi.

Bu konuda yaptığı açıklamaların birinde; “Amaçları ve hedefleri son Türk Devleti'nin varlığını ortadan kaldırmak olan bu kirli hesapların sahipleri, Türk halkının sergilediği birlik ve beraberlik karşısında her türlü caniliği yapabilecek katil sürüsü haline dönüşmüşlerdir. Ancak, dışarıda ve içerideki bu kirli hesap sahiplerinin çabalarını, milleti ile bütünlük oluşturmuş, güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devleti boşa çıkaracaktır. Bu büyük mücadeleyi yaparken, içimizde oluşturulmak istenen ayrımcılıklara ve farklı düşüncelerin kavgasına alet olmamamız için hepimizin çok ama çok dikkatli olması gerekmektedir.” demiştir.

Şükrü Güngör Köleoğlu, ölüm yıldönümünde bugün (28 Mart Pazartesi), öğle namazını müteakip Sülüklü’deki Asri Kabristanlıktaki mezarı başında anılacak.

Editör: Haber Merkezi