İlçenin Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Şuayip Aydın, “AKP zihniyetindeki yönetim fabrikayı iflasa sürükledi.” dedi.
“Önümüzdeki yıl 50. kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız Tonya Süt Fabrikası’nın, üzülerek belirtmeliyiz ki cenazesi geliyor önümüze.” denilen basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:“24 Haziran 2018’de Türkiye’nin geleceği oylanacak. Sizler de geleceğiniz için sandık başına gideceksiniz. Türkiye’nin, Tonya’nın, kendinizin, çocuklarınızın geleceği için tercihte bulunacaksınız.”
50. kuruluş yıldönümünde iflasa sürükleniyor…
Türkiye’de olduğu gibi yönetimin tek kişiye emanet edildiğinin ifade edildiği açıklamaya şöyle devam edildi:“16 yıldan beri ülkeyi yöneten AKP zihniyetini beğeniyorsanız, söyleyecek sözümüz yok.O zihniyet, ülkeyi çıkmaza sürüklediği gibi Tonya’nın geleceğini de kararttı.Önümüzdeki yıl 50. kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız Tonya Süt Fabrikası’nın, üzülerek belirtmeliyiz ki cenazesi geliyor önümüze.AKP zihniyetindeki yönetim fabrikayı iflasa sürükledi.Fabrikanın 14 milyon lira dolayında borcu olduğu söyleniyor.Süt fiyatlarında dokuz yıldır bir artış yok. Üretilen ürünler satılıyor, pazarlama sorunu yok, devletten kredi alınmış, peki nedir bu kadar borç?2009 yerel seçimlerinin ardından, hem yerelde hem ülke genelinde iktidar olanlar kooperatifi de teslim almıştı. O tarihte 3 milyon lira borçtan söz ediliyordu. Yeni yönetim bu borcu birkaç yıl içinde sileceğini söylüyordu. AKP’li Belediye Başkanı, iki tane AKP ilçe başkanı yönetimde görev almıştı.Kooperatifi kurtarmak için gelenler, kooperatifin tabutunu hazırladı.Şu anda 14 milyon lira borcu olan bir kurumdan söz ediyoruz.Her ay asgari ücret üzerinden oturum ücreti alanlar, Tonya’nın geleceğini kararttı. Dokuz yılda, sadece yönetim kurulu üyeleri, ortalama 800 bin lira oturum ücretini ceplerine koydular.”
Kooperatif batarsa Tonya da batar…
“Kooperatif iflasa sürüklenirken onlar kendilerini ve mal varlıklarını kurtarma peşinde. Siz malınıza sahip çıkmayacak mısınız?” diye ortaklara seslenilen bildiride, “Yıllardır, kooperatife zarar gelmesin diye sustuk. Artık susmanın zamanı değil. Kooperatif batarsa Tonya da batar. O kooperatif ki, ödediği süt parası, askere giden çocuklarımıza harçlık, okula gidenlere kitaptı.Bunun sorumlusu da Tonya’yı ve kooperatifi yöneten AKP zihniyetidir.Malınızı iflas ettirenlere sandıkta hesabını sormak da sizin görevinizdir.” ifadelerine yer verildi.

Basın açıklaması sırasında ortaklar adına konuşan Mehmet Çömcüoğlu ise şunları söyledi:
“Dokuz yıl önce kooperatifin genel kurulundaki arkadaşların bazı sözlerini hatırlatmak istiyorum, o zaman şöyle derlerdi: “Abimi İl Genel Meclisine seçin fabrikanın borcunu sileceğiz. Biz kooperatifi öyle bir hale getireceğiz ki zarar ettirme şansı olmayacak. Tonyasüt bölgenin duayeniydi. Kooperatifi güçlü hale getirmek için, ben güçlü firmalarla yarışıyorum, onun için katkı maddesi katacağım. Katkı maddesi kadar ben marketlerin raflarına gireceğim.” Sonuç olarak 3 milyona aldıkları borcu 16 milyona çıkardılar. Son aldığımız bir bilgiye göre yönetimde bulunan birkaç arkadaş malvarlıklarını başkalarının üzerine devrederek kaçırıyormuş. Tonya’yı iflas ettirdiler.”
CHP Tonya İlçe Örgütü’nün düzenlediği basın açıklamasına Trabzon milletvekili adayları, partililer ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Editör: Haber Merkezi