SONNOKTA RÖPORTAJ: 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesinde Trabzon’da ilçe belediye başkanlarını dinlemeye devam ediyoruz. Bu sefer yolumuz şehrimizin küçük ama şirin ilçelerinden Köprübaşı’na düştü.

Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke ile dört buçuk yıllık görev süresi içerisinde ilçede yaptığı icraatları, hayata geçirmek istediği yatırımları ve partisinin görev vermesi halinde yeniden göreve devam edip etmeyeceğini konuştuk.

Gazetemiz sonnokta’ya samimi açıklamalarda bulunan Tekke, partisinin görev vermesi halinde bir dönem daha ilçesine hizmet yapmak istediğini belirterek “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ‘Halka hizmet, Hakka hizmettir.’ Biz de bu inançtayız. Vatandaşa hizmet bizim prensibimizdir” dedi.

İşte Başkan  Tekke’nin açıklamaları
POPÜLİST POLİTİKA İZLEMEDİK
2014 yılından bu tarihe kadar Köprübaşı’nda hangi yatırımları hayata geçirdiniz?

Önemli yatırımlar yaptık ama hedefimizdeki yatırımları gerçekleştirdiğimizi söyleyemeyiz. Bizim Köprübaşı’mızın yol ağı çok fazla. 500 km’ye yakın yol ağımız var. Bu 500 km’nin büyük bir kısmı standart yol değil. Asfaltlanmaya, betonlanmaya, genişletmeye muhtaç yollar. Öz kaynaklarımız ile Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle bir şeyler yaptık. Ancak öz kaynaklarımız yeterli olmayınca sadece İl Bank’tan gelen kaynaklarla hizmet etmeye gayret ettik. Popülist politikalar izleyip de borçlanma cihetine gitmedik. Kaynaklarımızı ve geri ödeme planlarını düşünerek hareket ettik.

VATANDAŞLAR YOL İSTİYOR
Buna rağmen yaptığımız çok önemli hizmetler de var. İlçemizde bugüne kadar yapılamayan yolları betonladık, asfaltladık. Menfez yaptık, istinat duvarlarını yaptık. İçişleri Bakanımızın yardımlarıyla 9 km beton yol, Maliye Bakanımız Berat Albayrak beyin yardımlarıyla 10 km de asfalt yol yaptırıldı. Daha önceki yıllarda da Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük katkıları da oldu. Büyükşehir Belediyemiz tarafından da 27 km’ye yakın asfalt yol ve 10 km’ye yakın da beton yol yapıldı. Kendi imkanlarımız ile de 3-5 km biz yaptık. Çok ihtiyaç var. Köprübaşı’nda vatandaşlarımızın yol genişleme, asfaltlama, betonlama isteği dışında başka bir istekleri yok. Ancak vatandaşlar arazilerinden vermiyor; o zaman da sıkıntılar çıkıyor. Kamulaştırmalar da sıkıntı oluyor.

1.5 MİLYONA BELEDİYE BİNASI
Hem Büyükşehir Belediyesi’ni hem de bakanlarımızı zorladık. Onlarda imkanları doğrultusunda bize destek oldular. Bana göre bugüne kadar Köprübaşı’nda yapılamayan hizmetler yapılmıştır. Yine İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun, O zaman ki Maliye Bakanı Naci Ağbal ve milletvekillerimizin katkıları ile ilçemize güzel bir belediye hizmet binası kazandırdık. Bir buçuk milyon lira maliyetinde. Köprübaşı-Bayburt hattının Karayolları ağına alınması konusunda yine Sayın Soylu’nun katkıları ile bu yolu da Karayollarının ağına aldırdık.

REİSİMİZ BELEDİYECİLİĞİ ÇOK İYİ BİLİR
Şuanda ekonomide bazı sıkıntılar var ama devletimiz güçlüdür. Sayın Reisimiz güçlüdür. Kendisi belediye başkanlığından gelmiştir. Belediyeciliğin de ne olduğunu en iyi bilendir. Bu sorunlarımızı kendisine ilettiğimizde bunlar halledilebilir işlerdir. Halledilemeyecek işler değildir. Külfetli de yatırımlar değildir. Şuanda imkanlar kısıtlı ama vatandaşlarımızın taleplerini inşallah ilerleyen yıllarda çözeceğiz. İç kesimlerde bulunun ilçe belediyelerine pozitif ayrımcılık yapılarak sorunlar giderilir diye düşünüyorum.

İLÇEDE TRAFİK SORUNU VAR
İlçemizi genişletmek istiyoruz. İlçemizdeki trafik sorununu en aza indirmek istiyoruz. Giriş çıkışlarda trafik yoğunluğu yaşanıyor. Bu konuda çalışma yapmak istiyoruz. Bu çalışmalar büyük paralar ile yapılıyor. Devletimize taleplerimizi ileteceğiz. Bize imkan sunulunca projelerimizi hayata geçirmeye çalışacağız.

KURUMSAL OLARAK SİSTEM OTURMADI
Trabzon, Büyükşehir olduktan sonra sistemin oturması biraz zaman aldı. Hizmet konusunda sıkıntı yaşadınız mı?

Büyükşehir olduktan sonra her bir kuruluşun önce müesseseleri ile birlikte oturması lazım. Kurumsal nitelikte henüz Büyükşehir Belediyesi’nde tam oturmuşluk olduğunu söyleyemem. Trabzon, Büyükşehir olduktan sonra 22 bin km yol ağı var. Bu yol ağının büyük bir kısmı kırsalda ve standart dışı yollar. İl Bank  paylarını yol ağlarına göre değil de alana göre hesaplamışlar. Alana göre hesaplanınca Trabzon’a daha küçük pay verilmiş. Ama yol ağı diğer illere göre 10 kat fazla. Alan büyük olduğu için diğer iller yılda yaklaşık 100-150 milyon lira fazla para almaktadır. Bu konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yetkililere, bakanlara iletmiştir. İnşallah bu sıkıntılar giderilerek ilçe belediyelerinin, Büyükşehir Belediyesi’nin İl Bank, payları yol ağıda dikkate alınarak biraz daha hesaplanırsa büyük ölçüde sorunların çözüleceğini inanıyorum.

YÜKSEK OKUL İÇİN ALAN YOK
Köprübaşı’nda göçü en aza indirmek adına ne gibi çalışmalar yapılabilir?

Burada yüksekokul almak için gayretlerimiz oldu ancak yüksek okul almak için belli bir alan gerekir. Ben istiyorum demekle yüksekokul olmuyor. Yüksekokul denince öğrencinin yatıp kalkması, gezmesi, sosyal aktivitelerini gerçekleştirmesi konularını da dikkate almak gerekir. Böyle bir alan ilçemizde yok. Ama çalışma ve istek olacak. Biz de vatandaşa bu konudaki talebin neden gerçekleştirilmediğini anlatmaya çalışıyoruz. Tabii belediye başkanı ikna etmek için değil, yapmak için vardır ama bazı gerçekler de var.  

HAYVANCILIK BİTTİ
Bizim burada hayvancılık vardı. Ancak gençlerimizin çoğu okuyor. Doktor, avukat, mühendis olanlar var. Emek gösteriyorlar; emeğinin hakkını almak istiyorlar. Bunun için de okuduktan sonra ilçeden ayrılıyorlar. Ata yurdunu bırakıyorlar. Bu nedenle de hayvancılık da sıkıntı var. Eskiden bir evde 20 tane büyükbaş hayvan varken şimdi bir tane var. Hayvancılığı ve tarımı yeniden canlandırmak zor. Gayretlerimiz var, vatandaşı teşvik etmeye çalışıyoruz ama biraz zor. Gençler gidince yaşlılarımızın da gücü olmayınca bu işler zor oluyor. Ayrıca vatandaşlarımız hep şehre gitmek istiyor, orada yaşamak istiyor. Kışın burada kimseyi bulamazsınız, kışın 1000 kişi olmaz ama yazın 5000 kişi oluyor. Büyükşehir’in ve ilçe belediyelerinin gelirleri artırıldığında daha güzel işler yapılacak. Elbette buralar hizmet mekanlarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle ‘Halka hizmet, Hakka hizmettir.’ Biz de bu inançtayız. Vatandaşa hizmet bizim prensibimizdir.

MADUR DAĞI GÜZERGAHI YEŞİL YOL AĞINDA
Turizme yönelik çalışmalarını var mı?

Turizme yönelik planlarımız var. Bizim Kahvedüzü-Soğuksu-Madur Dağı güzergahının üçüncü öncelikli Yeşil Yol ağında iken bizim gayretlerimizle Kalkınma Bakanlığı’na dosyayı verdik. Böylece birinci öncelikli Yeşil Yol programına alınması gerektiğini bakanlarımıza, DOKAP’a ilettik. Oranın birinci öncelikli yol programına alınıp bu doğrultuda çalışmalar yapıldığında inanıyorum ki o güzergah büyük bir turizm destinasyonu olur. Oralarda turizmcilerin veya işadamlarımızın turizm yatırımları oluşmaya başlar. Bu vadinin turizme de katkısı büyük olur. Çünkü bir taraftan baktığınızda denizi diğer taraftan baktığınızda dağı, tepeyi görme imkanına sahipsiniz. Turba Bataklıkları denilen yöreye özgü çiçekleri ile koruma altına alınan güzel bir yerimizde var. Beş bin yıllık tarihi İpekyolu’nun geçiş yeri var. Harmantepe Şehitliğimiz var. Bu güzergahları ıslah edersek işadamlarımız orada turizme yönelik yatırımlarını hayata geçirir. O zaman Köprübaşı’na bir hareketlilik gelir.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BABADIR
İşadamlarının Köprübaşı’na sahip çıktığını düşünüyor musunuz?

Açıkçası biz belediye işleri için talepte bulunmadık. Örneğin Köprübaşı’na bir makine alabilecek bir işadamı göremiyorum. Ayrıca devletimiz güçlü devlettir. Devletimiz bize de verecek. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza her defasında şunu söylüyorum. Büyükşehir Belediyesi babadır baba. Veya devlet babadır. Evlat, babadan para istediğinde baba dur bakayım param var mı diyemez. Evlat hizmet bekler, para bekler. Baba da olsun olmasın olacak. Biz de diyoruz ki devlet bizim babamızdır. Devlet bize makinede alır, alette alır. Bu yüzden ben öteden beriden para isteme cesaretini kendimde bulamıyorum.

DOĞALGAZDA ANA HATTA UZAĞIZ
Köprübaşı’na doğalgaz gelebilir mi?

Doğalgaz ana hattına çok uzağız. Buraya doğalgaz gelmesi çok maliyetli bir iş. Ana hattın Köprübaşı’na uzak olması ve ilçemizdeki abone sayısının da az olması nedeniyle böyle bir çalışma ön görülmedi. Ancak ilerleyen yıllarda biz talep ederiz. Yetkili firma, kendi ölçülerine göre bir değerlendirme yapar ona göre bir çalışma içerisinde olurlar. Bizim gayretimiz doğalgazın buraya ulaşması yönünde. Çalışmalarımız olacak ancak ortada bir gerçek var. Çalışmaların da rantabıl olması gerekir.

KARNEMİZ PARTİMİZDE
Partiniz size tekrar görev verirse yola devam edecek misiniz?

Partimiz bizi izliyor, bizi değerlendiriyor. Her ilçe belediyesinin partimizde bir karnesi var. Bu karneye göre bir değerlendirme yapılacaktır. Vatandaşların hizmete karşı beğenisi de dikkate alınacaktır. Bunlarda değerlendirildiğinde partimizin ileri gelenleri bir karar verecektir. Bizim hakkımızda ne düşünürler onu bilemem. Eğer bize görev verilirse kabul ederiz. Partimizin işaretini biz emir olarak telakki ederiz. Göreve devam derlerse devam ederiz, görev yok derlerse başka aday gösterirlerse aday arkadaşımızı destekleriz.

KİMSEYE TEPEDEN BAKMADIK
Köprübaşı’nda vatandaşlarımız her seçimde oylarını artırdılar. Bu seçimde de bize güçlü destek vereceklerine inanıyorum. Vatandaşlarımızın talepleri haklı taleplerdir. Onlara hizmet etmek bizim için şereftir. Vatandaşlarımıza kendi evlerine girer gibi bir ortam hazırladık. Hiç kimseye tepeden bakmadık. Herkes benim kardeşim, ağabeyimdir. Biz buralıyız. Belediye başkanı olsak da olmasak da her zaman buradayız. Yüz yüze bakıyoruz. Kendilerine hizmet etmek için gece gündüz gayret ettik. Kul beşerdir. Bazı hatalarımız da olabilir; bu konuda da vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. 

Editör: Haber Merkezi