SONNOKTA SELAY SAYKAL - Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, göreve başladığı 3 aylık süreçte yapılan çalışmaları değerlendirmek ve ‘2019 yılı dünyanın en başarılı bilim insanları’ listesine giren 20 KTÜ’lü akademisyenin çalışmalarını paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi.

KTÜ’de rektörlük görevine 3 ay önce başlayan Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, görev süresi boyunca üniversitenin geçmişte yaşadığı sorunların çözümü için yapılan çalışmalarla, üniversitede gelecekte yapılacak yenilikleri ne üniversitenin hedeflerini kamuoyuyla paylaştı.

BORCUMUZ KALMAYACAK
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle yapılan uzaktan eğitimin sorunsuz şekilde sürdüğünü belirten Prof. Dr. Çuvalcı, salgının durumuna göre ikinci dönem de eğitimlerin online olarak yapılabileceğini, halihazırda Tıp Fakültesi ile Diş Hekimliği Fakültesi’nde uygulamalı olması nedeniyle yapılan eğitimlere 2 bölüm daha eklenebileceğini belirtti.

Üniversite hastanesinin mali durumu hakkında bilgiler paylaşan Rektör Çuvalcı, “Tıp fakültemizde mali konuda problemlerimiz vardı. 220 milyon TL olan borcunu Maliye Bakanlığı’nın taksit desteğiyle ödüyoruz. İlk taksidi Ekim ayında ödedik, yüzde 60’ını da Ocak ayında ödeyeceğiz ve borcumuz kalmayacak. Maliye Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Şu an mali durumumuz fena değil. Hocalarımızın 4- 5 aylık geriye dönük bazı performans ödemeleri vardı onları da yaptık” dedi.

HASTANEDEKİ GÖRÜNTÜ YAKIŞMIYORDU
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi hastanesinde yaşanan çeşitli sorunlara değinen Çuvalcı, “Tıp Fakültesi’nde muayene için sabah erken saatlerde gidilip hiç yakışmayan görüntülerle karşılaşıyorduk. Bunu online randevu şekline dönüştürdük. Artık hastalarımız, hasta yakınlarımız, nezih bir şekilde bilgisayar başında randevularını alıp, muayene olabilecek. Bunun yanında refakatçılara yemek verilmiyordu. Yemek hizmeti başlattık. Gerçekten özverili çalışmalar yapıldı” sözleriyle başhekim Celal Tekinbaş ve ekibine teşekkür etti.

KTÜ’YE BAKAN SOYLU DESTEĞİ
Üniversite hastanesinin yıllardır yapımı süren otopark inşaatının Mayıs ayında tamamlanacağını açıklayan Prof. Dr. Çuvalcı, “Çocuk hastanemizin de inşaatı sürüyor. 2021 yılı için 7.5 milyon TL bütçe ayrılmıştı fakat düşük bir miktardı. Yaklaşık 20 milyon TL daha ek bütçe talebinde bulunduk. Bu konuda İçişleri bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Maliye Bakanlığı’yla konuştuk. Gerçekten bu konuda duyarlı davrandılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Muhtemelen ek bütçeyi de alacağız. Üniversitemizin DENAR araştırma gemisinin bakım ve onarımı vardı. İçişleri bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla bu çalışma da yapılıyor” diye konuştu.

MEDiKAL CiHAZ TASARIM VE ÜRETiM MERKEZi KURULDU
Üniversite bünyesinde medikal cihaz üretiminin yapılabilmesi için uygulama merkezi kurulduğunu açıklayan Prof. Dr. Çuvalcı, “Merkezi Araştırma Laboratuvarımız bünyesinde ‘Medikal cihaz tasarım ve üretim uygulama merkezi’ kuruldu. Tıbbi araç ve gereçler yurtdışından çok pahalı maliyetlerle getirilip satılıyordu. Bizim yerli üretimimiz var ama yeterli değil. Çok fazla döviz ödediğimiz özellikle beyin cerrahi gibi diğer cihazların ARGE’sini yapıp prototip üretimini yapmayı planlıyoruz. Bunun için Merkezi araştırma laboratuvarında bir birim kurduk. Şu anda ders vermeyen 2 öğretim görevlimizin çalışmaları devam ediyor. Üçüncü hocamızı da alıyoruz. Bu ekip ilk çalışmalara başladı. Prototoip üretiminden sonra bunu yatırımcı sanayici iş adamlarıyla buluşturacağız. Muhtemelen Arsin’deki, yüksek teknolojik ürünlerin üretileceği yatırım adası endüstri bölgesinde büyük bir kısmı hayata geçirilecek ve sanayicilerle buluşacak.” şeklinde paylaştı.

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVLARI YAPILACAK
İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Çuvalcı, “Eczacılık Fakültesi’nde dar bir mekânda çalışmalarını yapıyorlardı. Daha nezih ve çağdaş bir mekâna taşıdık. Çalışmalarını burada sürdürüyorlar. Geçen hafta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Büyükşehir belediyesinin ‘Tıbbi ve aromatik bitki’ projesi var, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan büyük destek aldılar.

Bu projenin bir iş paketini burada yapacaklar bu da İLAFAR’ın merkezi araştırma grubunun önemli bir faaliyeti. Yine idari personelimizin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavını başlattık. Personelimizin bir kısmı eğitim yapıyor. Unvan değişikliği, görevde yükselme, şube müdürlüğü, şeflik gibi birkaç yıldır yapılmayan sınavları başlattık. Şubat ayında sınavını yapacağız ve kesin sonuçlarını Nisan ayında açıklayacağız” dedi.

TÜBiTAK PROJELERiNDE 12. SIRADAYIZ
Prof. Dr. Çuvalcı, üniversitede görevli akademisyenlerin çeşitli projeleri hakkında bilgi vererek, özellikle TÜBİTAK projelerinin yapılan çalışmalar arasında özel bir yeri olduğunun altını çizdi. Rektör Çuvalcı, “Hocalarımız 4 adet ‘TÜBİTAK 1001’ projesi aldılar. Yaklaşık 2 milyon TL bütçe bedeli var. ‘TÜBİTAK 1001’ projelerini önemsiyoruz. Hem çıktıları önemli olan projeler, hem de üniversiteye katkısı olan projeler. Burada ARGE personeli de yetiştiriyorlar. Bunun yanında, bir hocamızın Bor madeniyle üretilen BOREN projesi var. Tüm Türkiye’deki TÜBİTAK projelerinde bu projelerimizde Türkiye sıralamasında 12. üniversiteyiz. Bunu daha da artıracağız. Teknoloji Transfer Merkezi’nin 184 bin Avro bedelli ‘Gençlik Programı’ ERASMUS projesinin yürütücüsüyüz.

Trabzon Ticaret Odası, Bulgaristan, Romanya ve İrlanda bunun paydaşları. Ayrıca Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nin ‘Karadeniz havzası sınır ötesi işbirliği’ projesi var. Giresun Dereli’de sel ve heyelan meydana gelmişti. Dereli’ye üniversitemizden inşaat, jeoloji, çevre ve diğer araştırma merkezlerimizden oluşan ekip göndererek oradaki durumu tespit edip değerlendirme raporu hazırladık. Yine Of Hayrat Balaban beldesinde yaşanan sel ve heyelan felaketinden sonra üniversitemizden bir ekip buraya giderek rapor hazırladı ve bu raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı’na göndererek nasıl tedbirler alınacağı konusunda tavsiyelerde bulunduk” diye konuştu.

DÜNYANIN EN BAŞARILILARI LİSTESİ’NDE 20 AKADEMİSYEN
Rektör Çuvalcı, KTÜ’den 20 akademisyenin, ABD’deki Stanford Üniversitesi’nce hazırlanan 2019 yılı ‘Dünyanın en başarılı bilim insanları’ listesine girmesinin üniversite adına gurur verici olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Çuvalcı, “Çok mutlu olduk ve gururlandık. Amacımız bunların sayısının artırılması. Bu hocalarımız dünyada 7 milyon bilim insanı arasından seçildi ve ilk yüzde 2’lik dilime girdi. Hocalarımızın yayınları ve bu yayınlara yapılan atıflar göz önüne alındı. Türkiye’de 857 bilim insanı bu sıralamaya girdi. 857 kişinin içerisinde bizden de 20 kişi var. Listeye giren hocalarımızın 15 tanesi Mühendislik fakültesinden, 5 tanesi ise Fen fakültesinden. Bölüm bazında ise Maden mühendisliği bölümümüz kitlesel bir başarı sağladı.

Hem hocalarımızı hem de Maden mühendisliği bölümümüzü tebrik ediyorum. Maden mühendisliğinden 8, Kimya ve İnşaat mühendisliğinden 3’er hocamız, Jeoloji ve Matematik bölümlerinden 2’şer, Makine ve Metalurji’den 1’er hocamız bu listeye girdiler. Listede kadın akademisyen olması da ayrı bir mutluluk verici. Dünya çapında listede daha yukarılarda olabilecek akademisyen sayısını artırmak amacındayız. İlerleyen günlerde ödül ve teşvik gibi bir sistem getirmeyi düşünüyoruz, bunu da KTÜ Vakfı üzerinden yapacağız. Vakıf gelirlerini de artırarak hocalarımızı da oradan destekleyerek başarı çıtasını daha yukarılara çıkarmak istiyoruz” sözleriyle anlattı.

ÜNiVERSiTEYE YENi PROGRAMLAR AÇILACAK
Rektör Çuvalcı ayrıca, üniversitede öğrenci sayısının azaltılarak öğretim görevlilerinin araştırma çalışmaları, ARGE ve projelere yönlendirmek amacında olduklarının altını çizerek, üniversitede yeni bölümler açılacağını da duyurdu. YÖK ile yeni programlar açmak için yaptıkları görüşmenin olumlu olduğunu açıklayan Çuvalcı, mevcut fakülteler korunarak açılacak yeni bölümleri, “Akçaabat Meslek Yüksekokulu’nda Giyim Teknolojisi, Araklı Meslek Yüksekokulu’nda ‘Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon’ programı, Mühendislik Fakültesi’nde ‘İngilizce Yazılım’ programı, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ‘Ebelik’ ile ‘Egzersiz ve Spor’ bölümleri açıyoruz. Of Meslek Yüksekokulu’nda ise ‘Ziraat Teknolojileri’ ile ‘Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği’ olmak üzere 2 program açmak için yaptığımız ön görüşmeler olumlu sonuçlandı. Henüz resmiyet kazanmadı ama bunları hayata geçirerek altyapıyı hazırlayıp bölgemize ve ülkemize nitelikli insan gücü yetiştirmeyi hedefliyoruz” sözleriyle paylaştı. Çuvalcı, yeni açılacak bölümlerin 2021 yılından sonra hayata geçirileceğini de ekledi.

ÖĞRENCİLERE DAHA FAZLA DESTEK
Projeleriyle ulusal ve uluslararası yarışmalarda üniversiteyi temsil eden öğrenci ve takımların yeterli desteği bulamamaktan şikayetçi olduklarını da dile getiren Çuvalcı, “Hem mekânsal anlamda hem de maddi anlamda sorunlar yaşıyorlar. Geçenlerde TEKNOFEST’e katılan Sualtı aracı ekibimiz bizi ziyaret etti ve sorunlarından bahsetti. Biz de onlara yeni bir mekân verdik ve mutlu oldular. Devletimizin maddi olarak böyle bir fonu veya kalemimiz yok fakat öğrencilerimizi sanayici, iş adamları ve firmalarla buluşturarak mali kaynak sağlama konusunda yardımcı olacağız. Bunlara daha kurumsal çözümler bulmak lazım. Farklı şeyler düşünüyoruz ve yakında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi