SONNOKTA SÖNMEZ ÇAK - Trabzon’un Maçka ilçesi sakinleri birlik olup Sındıran Mahallesi Harmancık Mevkiine taşocağı kurulmaması için toplu eylem gerçekleştirdiler. Sındıran Mahallesi Harmancık Mevkiine taşocağı kurulması girişimlerini protesto eden mahalle sakinleri muhtarlar ve siyasi partilerin temsilcilerinin önderliğinde seslerini kamuoyuna duyurmaya çalıştılar. Ormanüstü Mahallesi Muhtarı Osman Öztürk’ün öncülüğünde; Sındıran Mahallesi Muhtarı İsmail Alevoğlu, Çeşmeler Mahallesi Muhtarı Mursel Kaya, Yaylabaşı Mahallesi Muhtarı Saadettin Çavuş, Gayretli Mahallesi muhtarı Musa Turan, Maçka Belediyesi Ak Partili Meclis Üyesi Hüseyin Okumuş, CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, MHP Maçka İlçe Başkanı Muharrem Koç, MHP Maçka İlçe Başkan Vekili Özer Özgen, Vatan Partisi Maçka İlçe Başkanı İsmet Eyüboğlu ile mahalle sakini Fatma Kalaycı yaptıkları konuşmalarla kurulmak istenen taşocağını protesto ettiler.

‘PATLAMALAR ZARAR VERECEK’
Eylem sonrası kamuoyuna sunulan basın bildirisinde, “Mulaka Vadisi sakinleri olarak Ormanüstü Mahallesi Küçüknesi ile Sındıran Mahallesi Halaf Mevkiinde patlatmalı taş ocağı açılmak isteniyor. Bu taş ocaklarının faaliyetlerini yürütmeleri için kurulacak tesisler evlerimize çok yakın mesafededir. Patlatmalardan dolayı oluşacak toz bulutları insan yaşantısını olumsuz etkileyecek. Tarım arazileri toz bulutu altında kalacak. Tüm hayvan popülasyonu bundan olumsuz etkilenecek. Ağaçlar ve bitkiler bu durumdan zarar görecek” ifadeleri kullanıldı. Açıklamalarda şu sözlere yer verildi:

‘VADİMİZDE İSTEMİYORUZ’
“Ağır tonajlı kamyonların geçişleri nedeniyle yollarımız bozulup yıkılacak. Bölge içme suyu havzasıdır ancak bu özellik taş ocağındaki patlatmalar yüzünden kesilecek. İçme sularına pislik karışma ihtimali mevcuttur. Evlerim i z i n camları ve duvarları zarar görecek. 1990’da yöremizde görülmüş olan heyelan benzeri toprak kaymalarının yaşanmasının önü açılacak. Maçka turizmi bundan olumsuz etkilenecek. Önümüzdeki dönemde Yaylabaşı ve Üçgedik Mahallelerinde yeni taşocakları kurulacağı duyumlarını aldık. Bu bilgiler ışığında vadimizde hiçbir taşocağı kurulmasını istemiyoruz.” 

‘YAŞAM HAKKIMIZ HİÇE SAYILIYOR’
“Şirketler kendi menfaatleri doğrultusunda para kazanmak amacıyla vadimizdeki mahallelerde yaşayan vatandaşların yaşam haklarını düşünmüyorlar. Politik olarak hiçbir inceleme yaptırtmadan ‘ÇED raporu gereksizdir’ raporunu kolaylıkla alıyorlar. Bizler bu çevreyi uzun yıllar koruyup kollamaktayız. Elbette bize yapı gereçleri lazım ancak bu tip taş ocaklarının yaşam alanlarının dışında kurulmalarının daha doğru karar olacağı kanısındayız. Öyle olduğunda hepimiz o projelerin destekçisi olacağımızı belirtmek isteriz. Anayasal haklarımızdan olan mülkiyet ve yaşam, ormanlardan yararlanma, sulardan faydalanma, tarlalarımızı kullanma haklarımız mevcuttur. Ekolojik dengenin bozulması sağlıklı yaşam hakkımızın ihlali anlamına gelecektir. Taşocaklarının yaşam alanlarında kurulmasında kamu yararı yoktur. Bu sebeplerle faaliyete geçirilmek istenen bu taşocaklarının yapılmasına Ormanüstü, Sındıran, Yaylabaşı, Üçgedik Mahallesi sakinleri olarak karşı çıkmaktayız.”

Editör: Haber Merkezi