KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, şu sıralar unutulan ve hiç kimsenin aklına dahi getirmediği Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özgenç, demiryolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini tüm Trabzon’un dinamiklerine hatırlattı.

Özgenç, aslında hiç de yabana atılmayacak açıklamalarda bulundu.

Demiryolu projesi ile ilgili somut bir adım atılmadığını söyleyerek projelerin yayınlandığı sitede demiryolu projesinin olmadığını söylüyor.

Demiryolu projesinin güzergahının da henüz belirlenmediğine de dikkat çekiyor.

Özgenç’in bu iki tespiti çok önemli.

Şöyle ki bir aralar şehrin dinamikleri tarafından demiryolunun güzergahının belirlendiği söyleniyordu.

Öyle ki demiryolu projesinin Of-Çaykara- Bayburt-Erzurum, Ortahisar-Torul-Erzincan hatları ile birlikte iç bölgelerle bağlanması öngörülüyordu.

Ancak Özgenç’in iddiasına göre ortada belirlenen güzergah dahi yok.

İşin aslına bakılırsa demiryolu projesi ile ilgili şehirde kimse de ses seda da yok.

Acaba şehir olarak oyalandırılıyor muyuz diye insanın aklına gelmiyor da değil.

Ortada bir tutarsızlık var.

Demiryolu güzergahı belirlendi mi belirlenmedi mi? Eğer belirlendiyse şehrin ilgili kurumları bu belirlenen güzergahın projesini kamuoyu ile paylaşmalı. Şehrin insanlarını aydınlatmalılar. Projeyi net olarak ortaya koymalılar. Artık bu şehir daha fazla oyalanmayı hak etmiyor. Demiryolu projesi ile ilgili sözde değil özde adımlar atılmasını istiyor. Bir de şunu hatırlatmak isterim; daha önceden şehrimizin yetkilileri demiryolu projesinin 2023 programında yer aldığı söylenmişti.

Korkumuz o ki şehrimizde böylesine vurdumduymazlık devam ettiği sürece projenin bırakın 2023 programına alınmasını 2033, 2043 yıllarında da yatırım programlarına alınmaz.

Ankara’ya gerekli baskı yapılmadığı sürece, yatırım adası, şehir hastanesi gibi mega projelerde ortak ses çıkarmadığımız müddetçe demiryolu projesi hayal olmaktan öteye gitmeyecek.

Şunu da vurgulamak isterim ki demiryolu projesi Trabzon’da hayata geçirilemediği müddetçe Arsin’de yapılması planlanan yatırım adasının da tek başına şehrimize çok büyük faydalar sağlayacağını düşünmüyorum.

Çünkü demiryolu olmayan şehrimizin bir ayağı topal kalacak.

Tam anlamıyla dış ülkelerle birlikte ticaret yapılamayacak.

Bu yüzden hem şehrin ekonomisinin canlanması açısından hem de yatırım adasının anlam kazanması için demiryolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesi şart olmuştur.

Ama şu bir hakikat ki şehrimizin dinamikleri ‘Armut piş, ağzıma düş’ mantığı ile hareket edilmeye devam ettiği sürece bu şehirde ne demiryolu projesi programa alınır ne de diğer yatırımların hayata geçirilmesi hızlandırılır.

Kimsenin kimseye kandırmasına gerek yok. Hem demiryolunun hem de diğer mega projelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için başta şehrimizin tüm milletvekillerine, Sivil Toplum Kuruluş başkanlarına, şehrimizi yönetenlere büyük iş düşüyor.

Ankara’da bakanlıklara baskı yapılmalı.

Yoksa hem demiryolu projesi hem de mega projeler hayallerde kalır.

Ama medeniyetlere ev sahipliği yapan bu şehir bunu hak etmiyor. Bu böyle biline…