Mhp il başkanı nihat birinci yaptığı yazılı açıklamada Dünyada 40’dan fazla ülkede 80’e yakın varlık fonunun kurulu bulunduğu bilinmektedir. Bu fonların yaklaşık 7.4 trilyon dolarlık büyüklükte olduğu da bilinmektedir. Ülkemizde kurulan varlık fonuna devredilen kuruluşların gelirleri bundan böyle bütçeye aktarılmayacaktır. Ancak gelir fazlalıkları ve yurtdışından gelebilecek kaynakların fona aktarılması da söz konusudur dedi.

Birinci ,hayata geçirilecek mega projelerin finansmanının kamu kesimi üzerindeki ağırlığını alması beklenen Türkiye Varlık Fonu ile özellikle savunma sanayi ve yüksek teknoloji üretimi gibi sermaye yoğun ve stratejik sektörlerin finansmanı da sağlanabilecektir. Bu yolla hem yeni istihdam alanları açılarak Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlanacak hem de stratejik alanların gelişiminin teşvik edilmesiyle dışa bağımlılık azaltılarak yerli ve milli sektörlerin önü açılmış olacaktır.

Ancak Varlık Fonunun sadece SPK tarafından denetlenmesi, Meclis ve Sayıştay denetimi dışında tutulmasının sakıncalı olacağı düşünülmektedir. Denetim mekanizmalarının sağlıklı işletilmesi durumunda Varlık Fonunun Ülkemize fayda sağlayacağı muhakkaktır dedi.

Editör: Haber Merkezi