SONNOKTA RÖPORTAJ - Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy gazetemize konuştu. 31 Mart seçimlerinde Millet İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı da olan Aksoy, Güney Çevre Karayolu’nun Trabzon için elzem olduğunu belirtti.

Aksoy, Trabzon’un kalkınması adına Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na her türlü desteği açıkça verdiğin de belirtti. İşte Aksoy’un açıklamaları: “Güney Çevre Karayolu sadece Trabzon için değil, bölge ve Türkiye için hayati bir yoldur. Bugüne kadarki süreçte Trabzon’da Güney Çevre Karayolu’na ilişkin yıllardır çok şey söylendi ama bir türlü hayata geçirilemedi. Ancak bu yol hayata geçirilemediğinden yıllar önce planlanan güzergah da artık fayda sağlayabilecek özelliğini kaybetti. O güzergah artık çözüm üretmez. Bölgemize artık yeni bir Güney Çevre Karayolu şart. Kaldı ki, Güney Çevre Karayolu on yıl öncesinden de bitmiş olması gerekirdi, fakat yapılamadı. Bundan sonraki süreçte bu yolun hayata geçmesi Trabzon için zorunluluktur. Bu yol Trabzon’u en az iki-üç kat büyütecektir.”

Aksoy, gazetemizi ziyaret edip Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a açıklamalarda bulundu.

KATMA DEĞER SUNAR
“Güney Çevre Karayolu için mevcut teknolojilerle birlikte önerdiğimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım 2017 Konferansı’nda kapsamlı olarak sunduğum proje kendini de finanse edebiliyor. Büyük oranda tünellere dayalı olarak yapılacak olan bu yol şehre katacağı hızlı gelişmeyle birlikte son derece katma değer de sunacaktır. Tünellere yapılacak olan bu yol kamulaştırma bakımından da devlete çok büyük avantaj sağlar. Ayrıca Güney Çevre Karayolu Doğu Karadeniz’i boydan boya kuşatan bazaltik taşlar içerisinden geçtiği için beton imalatlarını, alt temel imalatlarını, temel imalatlarını, kaplama imalatlarını ve dolgu imalatlarını yapabilecek olan malzemeyi de üretecek olan bir güzergahtan geçiyor.”

KALKINMA HAMLESİ BAŞLAR
“Trabzon’da ciddi anlamda sanayi arsası problemi var. Bu nedenle kapasite arttırmak isteyen imalatçılar ve sanayiciler arsa bulmakta zorlanıyor. Bunların önünün açılması için de Güney Çevre Karayolu önemlidir. Çünkü bu yolla birlikte şehir daha dengeli bir yapılaşmaya gidecek ve arsalar kazanılacaktır. Trabzon bu şekilde tarihi misyonuna da uygun şekilde kalkınma hamlesini yeniden yapabilir.”

CUMHURBAŞKANINI BEN iKNA EDERiM!
“Güney Çevre Karayolu ile birlikte şehrin imar sorunu da aşılır, modern kentleşme de gerçekleştirilir. Güney Çevre Karayolu Trabzon için olmazsa olmazdır ve şehrin en öncelikli gündem maddesi haline gelmelidir. Ben, Güney Çevre Karayolu konusunun ana argümanları ve yapılabilirlik gerçekleri ile ilgili Cumhurbaşkanımıza ayrıntılı brifing vermeye hazırım. Gerekirse Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a giderim ve bu konuyu kendisine anlatırım. İnanıyorum ki konuşmam sonrasında da Cumhurbaşkanımız Güney Çevre Karayolu’nu da Samsun-Batum Demiryolu’nu da başlatacaktır. Ben Cumhurbaşkanımızı bu konularda ikna ederim.”

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUM
“Doğu Karadeniz kalkınma planlarında ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın yatırım raporlarında öncelik gösterilmesi gereken konu Güney Çevre Karayolu’dur. Trabzon için sihirli çözüm de Güney Çevre Karayolu’dur. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Güney Çevre Karayolu Projesi’ni öncelikli olarak sahiplenmelidir. Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da bu konuyla özel olarak ilgilenmelidir. Şuanda benim ana kimliğim öğretim üyesi kimliğidir ancak siyasetçi dahi olsam, Trabzon’un kalkınması adına Zorluoğlu’na her türlü desteği açıkça veriyorum.”

ZORLUOĞLU İYİ NİYETLİ
“Trabzon’da, Büyükşehir Belediyesi yeni bir yapılanma içerisinde. Bazı değişikliklerin olduğunu görüyoruz. Başkan yeni bir çalışma ekibi kurma anlayışı içinde hareket etti, ben bunu mantıklı buluyorum. Değişim her zaman iyidir ve değişimlere ihtiyaç vardır. Zorluoğlu da devletin valiliğini yapmış, tecrübeli bir insandır ve önemli bir bürokrat olarak Trabzon’a gelmiştir. Trabzon da kendisini tercih edip seçmiştir. Zorluoğlu’nun işe hızlı odaklandığını düşünüyorum. Başarılı olmak için önünde önemli koşullar var ve bunları iyi takip etmesi gerekli. Zorluoğlu’nu iyi niyetli görüyorum. Başarılı olması gereken bir zemin var.”

HER FİKRE SAYGILI
“Başkan Murat Zorluoğlu ve ekibi de Trabzon için hayata geçirecekleri kendi projeleri üzerinde çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi’nde yeni bir belediyecilik anlayışı oturtma noktasında bir öngörü gördüm Zorluoğlu’nda. Bu da güzel bir şey. Zorluoğlu istişare yapmaya özen gösteriyor ve ortak fikre saygı duyuyor. İnsanları dinleyip, doğru çözümü bulma adına kendisini yapıcı bulduğumu söyleyebilirim.”

BÜYÜKŞEHİR’E PROJELERİMİ SUNACAĞIM
“Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’nu geçtiğimiz günlerde ziyaret ederek tebriğimi sundum, kendisine başarı da diledim. Büyükşehir Belediyesi’nde yeni bir oluşum içerisinde olunduğundan, atamaların da devam ettiği için çalışma ekibinin kurulmasını beklediğim için ziyaretim geç gerçekleşti. Başkan Zorluoğlu ile sıcak bir görüşme gerçekleştirip, telefonlarımızı kaydettik. Her türlü makro ve mikro anlamdaki projelerimi de kendilerine sunacağım.”

AÇIK ARAMA NİYETİM YOK
“Maraş Caddesi şehrin en işlek yerlerinden. O caddede doktor da kuaför de buna benzer araçsız gidilemeyecek işyerleri de var. Zaten Uzunsokak kapalı iken Maraş Caddesi’ni de tamamı ile kapatmak yanlıştır. Trafiğe de katkı sunulması adına Şoförler Odası’nın dolmuşların yenilenmesi için çalışmaları var. Bu konu kısa vadede hayata geçmelidir. Ancak Trabzon’un trafik sorunu sadece dolmuşlardan kaynaklanmıyor. Yol kenarlarına araçlarını park edip şeridi kapatanlara da müdahale edilmeli.”

Editör: Haber Merkezi