SONNOKTA SÖNMEZ ÇAK - Trabzon Konfeksiyoncular ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Hakan Koç imitasyon ürünlere karşı verdikleri mücadeleden dolayı konfeksiyoncuların can çekiştiğini ifade etti. İstanbul’da Hilton Otel’de marka ürünlerin ele alındığı toplantıyı değerlendiren Başkan Koç, “ İstanbul’da marka ürünlerle ilgili toplantı düzenleneceğini öğrendik. Katılmak için gayri resmi müracaatta bulunduk. Sunum yapmak istediğimizi belirttik. Ancak bu talebimiz kabul görmediğinden o toplantıda bulunamadık” dedi.

KENDİLERİ ÇALIP OYNADI
Başkan Koç, “6769 sayılı Sanayii Mülkiyet Kanunu marka ürünleri çok iyi korumaktadır. Ancak küçük esnafı param parça etmektedir. İstanbul’daki toplantıda markaların korunup daha da nasıl geliştirilebilecekleri konusu ele alındı. Kısacası piyasada kendileri çalacak kendileri oynayacak. Esnafla birlikte sorunların çözümüne yanaşmayacaklarını ifade ettiler. Milleti nasıl kafakola alırız hesabı yapıldı. Orada toplantı deyip eğlence tertiplediler. Onun için bizi aralarına almadılar” diye konuştu.  

HIRSIZLIKLA SUÇLANIYORUZ
Koç, “Büyük sorunlarımız var. 556 sayılı yasa sadece imal edenlerle ilgiliydi. Şimdi yürürlükte olan 6769 sayılı Sanayii Mülkiyet Kanunu satan, ihraç eden ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden şeklinde değişti. Biz İstanbul’dan mal alıp faturasını da ibraz ettiğimiz halde 6769 sayılı kanun hükmüne göre tecavüz, kaçakçılık ve hırsızlıkla suçlanıyoruz. Bunun yanlış olduğunu İstanbul’daki toplantıda belirtmek istememize rağmen kabul edilmedik. Markalarla neyi anlatmak istiyorlar kanun kendilerini sıkı şekilde koruyor” dedi.

10 TL’LİK MALI 300’E SATIYORLAR
Koç, sözlerine şöyle devam etti: Piyasada üretim kadar tüketim de önemli. İllerde markalar bir değil fazla işyerinde satılsın ticari hacminiz artsın önerisinde bulunduk kabul ettiremedik. Gerçek şu illerde bir kişiye marka ürünler peşkeş çekiliyor O’da istediği fiyata satıyor. Çin, Malezya, Bulgaristan’da 10 liraya üretilen malı Türkiye’de 200–300 liraya satıyorlar. Trabzon’da konfeksiyoncular İstanbul’dan faturayla aldıkları imitasyon malları satıyorlar. Kentimizdeki bu gerçek Türkiye’nin her yerindeki konfeksiyonlarda da geçerlidir.

ESNAF İSYANA TEŞVİK EDİLİYOR
Faturasını alıp vergisini ödediğimiz kanunen tişört, mont olarak faturalandırıyoruz. Kanundaki boşluğu değerlendiren bazı çıkarcı avukatlar bunu maddiyata döküyor bu da esnafı sıkıntıya sokuyor. Bununla ilgili çok sayıda esnaf mağdur olmuştur adli makamlarda davalar görmektedirler. Bu yanlışa karşı çalışmalarımız sürüyor. Bu durum esnafı kin, nefret ve isyana teşvik ediyor. Kanun yapıcılar bunu iyiniyetle yaptılar ama esnafı da zor durumda bıraktılar. Anayasanın 173. Maddesinde devlet esnafı koruyucu tedbir almak zorundadır maddesi gereğince yetkililerimizin bizi korumasını istiyoruz. Bunun çabasını veriyoruz. Tüm çabamız budur.

MALLARIN YÜZDE 80’İ İMİTASYON
Trabzon’daki konfeksiyonlarda satılan malların %80’inin imitasyon olmasının nedeni ilimizde 65 bin öğrenci, 35 bin Arap turist, 20 bin yerli yabancı turiste ek olarak 200 bin insanın yaşamasının sonucudur. Yaz aylarında insanlar terleyip tişörtlerini çıkarıp atmış önünde yazısı olan yenisini almış genç bunun marka olduğunu bilemez. Bütün sorun buradan kaynaklanıyor ancak amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Diyoruz ki toptancı İstanbul’da. Sivrisinekle uğraşmak yerine bataklığı kurutunuz. Bir kişi olan toptancıyı cezalandırmıyorlar. Kime mal sattığı listeyi toptancıdan alan bu çıkarcılar yurt genelindeki mal sattığı tüm kişileri daha fazla kazanç sağlamak adına cezalandırıyor. Böyle bir sahtekarlık yapılıyor. Her şey kanuna uygun. Peki ortada olan Anayasanın 173. Maddesi ne olacak.

YÜZDE 10 MARKA GİYİYOR
Herkes ucuz olduğu için imitasyon mal kullanıyor. Trabzon’da 65 bin öğrenci mevcut. Bunlar marka mal kullanamıyor. Hal böyle olunca konfeksiyoncularda imitasyon mal sattığı için cezai işleme tabi tutuluyor. Mahkemelerde esnaf perişan oluyor. Tüm konfeksiyoncuların sıkıntısı budur. Kentimizde insanların %10’u marka mal giyer. Bunlar da doktorlar, öğretim görevlileri ve avukatlardır. %10’u ara sıra marka giyer. Geri kalanın tamamı imitasyon giyer.

10 AY HAPİS CEZASI VERDİLER
Türkiye’de esnaf mahkemelerde marka tecavüzü, hırsızlık, kaçakçılıkla suçlanıyor. Bununla ilgili elimizde belgeler var. Trabzon 3. Ceza mahkemesi bir esnaf arkadaşımıza sırf bu yüzden on ay hapis cezası verdi. Avukatlar bu olaydan 3 bin lira avukatlık ücreti aldılar. Bu durumu eyleme dökmeye niyetliyiz. Konu hakkında avukatlarımız Onur Kokmaz, Orhan Demirbaş çalışmalarını sürdürüyorlar. Gerektiğinde Konfeksiyoncular Odası olarak 6769 sayılı kanunun iptali için Anayasa mahkemesine başvuracağız. Bu çalışmayı tek başımıza değil Türkiye genelindeki 25 il konfeksiyoncular odaları olarak gerçekleştireceğiz. Önderliğini ben yapmaktayım.

KEMERALTI’NDAN GİY DEMEK GÖREVİM
Öğrencilere marka ürüne 200 lira ver diyemem. Çözümü yok. İşte böyle imitasyon giyecek. Geçen hafta yerli malı haftasıydı. Öğrencilere MC Donalds’tan hamburger al denemeyeceği gibi öğrenciye de marka giyin denemez. Elma, muz al denir. Konfeksiyoncu esnafı korumak zorundayım. Uzun Sokaktan, Semercilerden, Kemeraltı’ndan al giy demek oda başkanı olarak görevimdir çünkü üyemi korumalıyım. Büyük şirketlerle baş edemiyoruz. Zaten Forum, Varlıbaş, Cevahir, Bim, Şok, A101, Carfursa gibi zincir AVM’ler belimizi bükmüştür. Şu an kanunen delik deşik olmuş durumdayız. Konfeksiyoncular koruma altına alınmalıdır. 6769 sayılı Sanayii Mülkiyet Yasası değiştirilmelidir. Faturaya aldığımız ürün marka değil veri cinsinden yazılmaktadır. Bu sebeple esnaf taklit malı aldığını ispatlayamamaktadır. Esnafın çektiği bütün sıkıntı buradadır. Düzeltilmesini istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi