SONNOKTA RÖPORTAJ: Ortahisar Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Avukat Ahmet Metin Genç gazetemize konuştu. Genç önemli tespitlerde bulundu.

İşte Genç’in açıklamaları…
Şuanda elinize bir fırça verseler ve bir Trabzon Mozaiği çiz deseler, nasıl bir tablo resmedersiniz?

Genç: “Trabzon, Anadolu tarihinde bir hayli fazla yer alan bir kenttir. M.Ö. ve M.S. sonraki dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Trabzon’un tarihine baktığımız zaman, Osmanlı’dan önce ve daha evvelsi tarihlerde hep ticarette öne çıktığını görüyoruz. Trabzon Limanı, Anadolu'nun en eski limanlarından bir tanesidir. Roma ve Bizans İmparatorlukları Trabzon'da hüküm sürmüşler. Bugün dünya kentlerine gidip incelediğinizde karşınıza ne çıkıyorsa, bugün Trabzon’da da bunlar karşınıza çıkmaktadır. Mesela; spor alanında, sanat alanında ve gerekse ticari anlamda. Bunların hepsinin bu şehirde bir geleneğinin olduğunu göreceksiniz. Bu şehirde sanat ve spor bu kadar gelişmişse bunun arkasında işte bu köklü gelenek yatar. Böyle bir kenttin her alanda daha ileri düzeyde olması gerekir. Ben bir ressam olsam ve bana bir Trabzon resmi yapın deseniz. Tuvalin üzerine, yeşilin mavi ile bordonun insan yüreğiyle birleşen tonlarını kullanarak ilk insanlıktan günümüze, 4000 bin yıllık tarihi figürleri tasvir ederdim. ”



FUTBOLUN ATÖLYESİYİZ
Sizce Trabzon’un kent kültürü olarak dünyada yeri nedir?

Genç: “Bu sorunuzun hangi alanla ilgili olduğunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sorunuzu kategorize etme iznini bana verecek olursanız. İlk ele alacağım konu, spor olacaktır. Bugün Trabzon’un spor tarihine bakacak olursanız, bu şehirde yetişen spor adamlarının dünyanın gündemine oturmuş isimler olduğunu görürsünüz. Meselâ pek bilinmez, at üstüne oynanan polo sporunun doğduğu kent, Trabzon'dur. Birçok kaynakta bunu görmek mümkündür. Öte yandan, bireysel sporlarda da nice isimler yetişmiştir. Tabi bunların en çok öne çıkanı futboldur. Trabzon şehri bir futbol atölyesidir. Buna en güzel örnek Trabzonspor’dur. Sanat dalına dönecek olursak, sizlere Muhsin Ertuğrul’un bir sözünü örnek olarak verebilirim. Büyük usta Ertuğrul, başta Fransa, Almanya olmak üzere birçok dünya kentinde tiyatro gösterileri düzenlemiş, oyunlar oynamıştır. Trabzon’a uzun soluklu turneler düzenleyerek bir ay gibi süre ilimizde de kalmıştır ve şöyle bir söz söylemiştir, ‘Dünyanın birçok sanat kentlerinde oynamış olduğumuz oyunları, özellikle de Batı'da, izleyiciler anlamazken aynı oyunlara Trabzonlunun göstermiş olduğu ilgi ve heyecan sanattan nedenli anladıklarının göstergesidir.’ Bu sözden ne anlıyoruz? Geçmişten gelen, köklü bir kent var elimizde. Sadece coğrafi yeri değil, içinde yaşayan halkı da kendisi kadar kültürlü. Kısacası size şunu söylemek isterim. Trabzon 4000 yıllık bir gelenektir.”



MAKAM TAPULU MALIM DEĞİL!
Sizin bu tarihi gelecek nesillere anlatmak aktarmak için ne gibi çalışmalarınız var?

Genç: “Ortahisar Belediyesi hedeflerimizden bir tanesi de bu köklü tarihimizi gelecek nesillerimize en iyi şekilde anlatmaktır. 2014 yılında başkanlık koltuğuna oturduğumda mesai arkadaşlarımla bu konu üzerinde çalışmalar yaptım. Hem sosyal alanda, hem kültür alanında ne gibi faaliyetler gerçekleştirebiliriz diye. Ve ilk olarak “Tarih Müzesi” kuralım dedik. Trabzon’un 4000 bin yıllık geleneğini burada hem şehrimizi ziyaret edenlere hem de vatandaşlarımıza sunuyoruz. Trabzon’un sıradan bir şehir olmadığını bu müzemizi gezenler daha iyi görüyor. Burada da gazetenizin okurlarına tavsiye ederim, lütfen müzeyi gezsinler. Nasıl bir şehirde yaşadıklarını görecekler. Bunun yanında, Trabzon’un tarihi ile alakalı çalışmalara da destek veriyoruz. Yerel tarihçilerimize ve yazarlarımıza; sinema ve tiyatro alanlarında emek sarf edenlere destek oluyoruz. Bakın bu şehir benim değil. Bu makam da tapulu malım değil. Yarın başkası benim yerime geldiğinde, o da bizim bıraktığımız bayrağı alarak bu şehri daha ileri noktalara taşıyacak. Unutmayın bizler de bir gün tarih sayfalarında anlatılacağız. İyi sözlerle bizden bahsedilsin istiyoruz, bütün gayretimiz de bu yöndedir.”



LAYIK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ
Son olarak neler eklemek istersiniz?

Genç: “Trabzon’un tarihi geçmişini çok iyi biliyoruz. Buna göre de hareket ediyoruz ve buna layık olmaya çalışıyoruz. Trabzonlu hemşerilerimin gözü arkada kalmasın. Trabzon'un köklü geleneğini her platformda yaşatmaya devam ediyorum ve devam da edeceğim. Trabzon için hangi alanda kimin ciddi bir projesi varsa beni bulsun. Yardımcı olmak benim boynumun borcudur. Kendimi şanslı görüyorum. Neden mi? Büyük bir medeniyetin bir parçasıyım ve bu medeniyete hizmet ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi