Trabzon'da Ortahisar Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın riyasetinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde bütün Türkiye genelinde yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında geri dönüşüm konteynerleri yerleştirmeye başladı. 

İlk etapta 14 adet yerleştirilecek konteynerlerin 7 tanesi mahallelere monte edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, projeyle katı atıkların sağlıklı bir şekilde geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi. 

“EN ÇEVRECİ SİSTEM”
Yeni konteynerlerin metal, plastik, kağıt-karton-kitap- gazete ve küçük elektronik eşyaların atılacağı dört ayrı bölümden oluştuğunu belirten Başkan Genç, yeni sistemin bütün Avrupa ülkelerinde uygulanan en çevreci sistem olduğuna vurgu yaptı. 

Diğer yandan; 70 adet yeni tip, pedalla açılan, dış müdahalelere karşı korunaklı, tamamen kapalı ve kötü kokuların yayılmasını önleyen yer üstü konteynerlerinin yerleştirme işleminin de devam ettiğini de belirten Başkan Genç, şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bütün Türkiye’de çapında yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesini hayata geçirdiğimiz için son derece memnunuz. İlçemizde katı atıkların üretimi, depolanması, ayrıştırılması, taşınması ve nihayetinde bir kısmının geri dönüştürülerek ekonomi için tekrar hammadde kaynağı olarak kazandırılması noktasında en büyük proje olan ‘Sıfır Atık’ projesiyle ilgili ciddi bir adım attık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bununla ilgili de 2 milyon TL hibe aldık. Nüfus yoğunluğunun olduğu mahalleler başta olmak üzere merkez mahallelerimize bu tip konteynerleri yerleştirmeye devam edeceğiz. Bu projeyle birlikte atık ve çöplerle ilgili pek çok konuda büyük kazanımlar elde edeceğiz. Atıkların vahşi depolamasının önlenmesi, türlerine göre ayrıştırılması ve geri dönüşümünde uygulanan en modern ve en çevreci sistemi hayata geçirdik.” 
Ortahisar ‘Sıfır Atık’ projesini hayata geçirdi!

“VATANDAŞLARIMIZDA BİLİNÇ OLUŞTURMALIYIZ”
Yeni tip konteyner sistemiyle atıkların türlerine göre konteynerlere atılması konusunda vatandaşlarda bilinç oluşturulması gerektiğini kaydeden Başkan Genç, “Tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de evsel atıkların türlerine göre ayrıştırılarak konteynerlerin ilgili bölmelerine atılması çok önemli. Vatandaşlarımızla bu konuyla ilgili bir bilinç ve alışkanlık oluşturmalıyız. Bununla ilgili Avrupa ülkelerinde ciddi teşvikler ve yaptırımlar var. Evsel atıklarını ayrıştırarak toplayanlardan emlak ve çöp vergilerinde indirimler yapılıyor. Ülkemizde de bu sistemin ilerleyen yıllarda hayata geçmesi gerekiyor.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi