SONNOKTA RÖPORTAJ - Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı çalışmaları hakkında gazetemize konuştu.

Çuvalcı şunları söyledi: “Çalışmalarımız fena gitmiyor ama malum pandemi nedeniyle bir miktar sekteye uğradı. Yönetim Kurulu ve senato toplantılarımızı online yapmaya başladık. KTÜ bayrağını daha yukarıya çıkarmak için çalışıyoruz. Bazı dekanlarımız değişti, hastanemizde de Başhekim değişikliği oldu, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Online eğitim bir defa yüz yüze eğitimin yerini tutamaz. Öğretmenin öğrencisi ile göz göze gelmesinin yeri tutulamaz ama şuan da fena değil. Sağ olsun Cumhurbaşkanlığı ek ödenek ile teknik altyapıyı geliştirdik, tabii ki sınav güvenliği ile alakalı sıkıntılar var. Özellikle uygulamalı bilimlerde TIP, Diş gibi bazı sıkıntılar çıkıyor. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Sınav güvenliği ile alakalı bazı tedbirler almayı düşünüyoruz.”

Rektör Çuvalcı, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

GURUR VERİCİ TABLO
“20 tane akademisyen hocamız dünya sıralamasına girdi, bu tabi gurur verici bir olay. Üniversitemiz köklü bir üniversite. Anadolu’da kurulan ilk üniversiteyiz. Daha çok performans odaklı bir çalışma sergileyeceğiz. TUBİTAK ve sanayi projelerini önemsiyoruz. Bu hocalarımızın sayısını daha da arttırmak istiyoruz. Geçenlerde Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği’nde 25 kişiye master diploması verdik. Bizden önceki hocalarımızın bıraktığı yerden bayrağı daha yukarıya çıkarmak istiyoruz. Beklentinin yükseğe olduğunun farkındayım. Şehirde böyle bir beklenti var inşallah onları mahcup etmeyeceğim. Biz Trabzon’da yaşıyoruz, sonuçta Trabzon’da kurulu bir üniversiteyiz ve üniversitenin şehrin problemlerine de çözüm üretmesi bekleniyor. Üniversitenin şehre bir vizyon katması lazım. Şehirde yaşayan hoca sayısını arttırırsak belki şehrin problemleri ile daha çok yüz yüze gelir hocalarımız. Üniversitenin şehirle bütünleşmesi de daha kolay olur.”

ŞENLİKLERİ YAPABİLİRİZ
“Mayıs ayında bizim kuruluş şenliklerimiz var ama bakalım bunu gerçekleştirmeye pandemi müsaade edecek mi. Onu da kontrollü yapmak lazım. Bununla ilgili malum devletimizin ödeneği yok ama sponsorlarla gençlerimizi milli değerlerimize göre eğlendirmemiz lazım. 20 Mayıs KTÜ’nün kuruluşu, bu tarihlerde bu organizasyonu yapabiliriz. Sadece şenlikler değil, öğrencilerin spor faaliyetleri ve yarışmalarımız da oluyor. Mesela İzmir’den gelen bir öğrencimiz yaylaya gitmemiştir belki, etkinliklerimiz ile oralara gitme şansları olur. Öğrencilerimize sadece ders vermek yetmez, Trabzon’u da tanıtmak lazım. Gençleri önemsiyoruz, onlar bizim evladımız. Sadece öğretim değil, eğitim amacı da önemli.”

CELAL HOCAYI TEBRİK EDİYORUM
“Tıp fakültemizde yeni bir Başhekim ve yardımcıları göreve geldi. Bununla beraber daha önce insanlar sabah erken gelip sıraya isimlerini yazıyorlardı. Biz de doktorlar ile iletişime geçtik. Burada Başhekimliğin büyük bir çabası gayreti oldu, Celal hoca (Tekinbaş) ve ekibini tebrik ediyorum. Hocalarım da bu konuda gayet duyarlı davrandılar. Şuanda tamamen online randevu alınabiliyor. Çağdaş bir uygulama oldu. Hastanemizde hastaların ve yakınlarının otopark problemleri vardı. Şuanda kendi otoparkımız kontrata göre mayıs ayına kadar 1362 araçlık 4 katlı olacak şekilde yapılıyor. Daha erken bitirmesi için müteahhit ile görüşüyoruz. Muhtemelen mayıs ayından önce bitme ihtimali de var.”

AKADEMİK OLARAK KAYBIMIZ YOK!
“Öğrenci sayımız 50 binlerde idi. Bu sayı Trabzon Üniversitesi bizden ayrılınca 30 bine düştü. Sonuç olarak ağaçta dallar gidince köke pek fazla bir şey yapmaz. Sayısal olarak öğrenci kaybı olabilir ama bilimsel veya akademik olarak bir kayıp yok. Halen KTÜ’nün birçok branşında ortalama olarak Türkiye’nin üzerindeyiz. Akademik olarak kaybımız yok, yalnızca sayısal olarak öğrenci ve personel kaybımız var. Aslında şöyle oldu, Trabzon Üniversitesi’nin ayrılmasıyla sosyal bilimler oraya gitti biz daha teknik konuların üzerine düştük. Teknik üniversite misyonuna daha uygun haldeyiz.”

ÖDENEK İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDUK!
“Çocuk Hastanesi şuan fiziki olarak yüzde 55 bitmiş durumda. Ödenek çok fazla değil, biz bu ödeneği arttırmak için girişimlerde bulunduk. Gerek eski Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile gerek İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile görüştük. Sağ olsun kendileri bu konuda duyarlı davrandılar, muhtemelen ek bütçe gelirse hastanemizi bitirmeyi düşünüyoruz. Bitirmek önemli değil, bitirdikten sonra içinin teçhizatı belli bir ücret tutacak bunu da halletmemiz gerekiyor. Orayı bitirirsek Tıp Fakültesi’nin içinden çocuk bölümü taşındığı zaman hastanede bir rahatlama olacak. Şuan da mecburiyetten A blokta tek kişilik odalarda iki hasta kalıyor. Bu sıkıntının önüne geçeriz.”

HAYIRSEVERLERE SESLENiYORUM!
“Malumunuz kemik iliği nakli, onkoloji üzerine çalışan hocalarımız var. Bölgede kanser olayları fazla ve çok arttı. Bu kanser hastaları tedavi için Ankara ve İstanbul’a gidip zahmet çekiyorlar. Maddi açıdan da büyük masraflar ile karşılaşıyorlar. Hematoloji ve onkoloji hastanesi yapma niyetimiz var. Bunun projelendirmesini bitirdik, yatırım programına alınması için Ankara ile görüşme halindeyiz. Ödenek alırsak temelini almak istiyoruz. Hayırsever insanlarımıza da çağrı yapmış olalım, eğer böyle bir hastaneye ismini vermek isteyen hayırsever varsa ismini de verebiliriz. Yaklaşık 200 yataklı bir onkoloji hastanesi olacağı için tabii ki bunun bir mali boyutu var. Bunu bir hayırsevere de yaptırabiliriz, her şeyi devletten beklememek lazım. Bu konuda komisyon kurup, hayırsever insanlara ulaşmayı düşünüyoruz. KTÜ mezunu birçok iş adamı, sanayici mezunumuz var. Öncellikli olarak mezunlarımızın destek olmasını bekliyoruz. Mezunlar ile iletişimimiz çok fazla değil ama bunu da arttırmak istiyoruz. Belki bir mezunlar gecesi de yapabiliriz, bu konuda da çalışmalarımız var.”

BAŞARI ODAKLI ÇALIŞIYORUZ
“Trabzon’un, bölgemizin ve ülkemizin problemlerinin çözüm noktasından her zaman hazırız, bunun için de şehirde ki bütün devlet kurumları ile bir araya gelmeyi önemsiyorum. Bu manada üniversitemizin mevcut olduğu seviyeyi gerek akademik, gerekse daha yüksek puanlı öğrencilerin tercih etmesini sağlayacak önlemler almak istiyoruz. Tabiri caizse üniversitenin üzerindeki ölü toprağını atmak istiyoruz. Başarı odaklı, üretenin çalışanın önünü açacak bir model ve teşvik programları oluşturacağız.”

Editör: Haber Merkezi