SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs gündemi, hasta sayısı, yoğunluğu ve hastane tedbirleri hakkında konuşan Tekinbaş, “Virüs eskisinden daha hızlı yayılıyor, artık kitlesel bir yayılma dönemine geçildi. Bu konuda uyulması gereken tedbirler de vatandaşlarımıza düşen görevler de ortada. Şu an tüm dünya koronavirüse odaklanmış durumda ancak; hastanemizde bu gündemden önce de olduğu gibi diğer hastalarımızın da tedavisine devam ediyoruz. Bu anlamda şehrin hatta bölgenin yükünü taşıyoruz” dedi.

Tekinbaş ayrıca pandemi döneminde Trabzon’un sağlık turizminde ileri bir noktaya taşınması için bir kurul oluşturduklarını belirtti. Tekinbaş, pandemi dönemi bitince ciddi oranda yabancı hastanın tedavi edileceği bir sistemi tamamlamış olacaklarını aktardı.

BU VEBAL ONLARIN!
Koronavirüs gündeminden önce ve sonra KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nin acil departmanındaki hasta yoğunluğu konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tekinbaş, şu şekilde konuştu: “Acillerimize koronavirüs şüphesiyle başvurmak isteyen hastalarımız için ayrı bir bölümümüz var ve bu bölümü kullanarak koronavirüs şüphesi olan hastalarımızı acillerimize almıyoruz. İşlemlerinin orada yapılmasını sağlıyoruz. Koronavirüsün hayatımıza dahil olmasıyla acil hastalarımız 3 gruba ayrıldı diyebiliriz. Birincisi hastanelerdeki durumdan endişe ederek; hasta olsa dahi hastaneye gelme konusunda çekimser davranan grup. İkincisi koronavirüs endişesi nedeniyle tamamen iyi niyetli olarak en ufak bir sağlık sorununda hastanelere gelip gerekli tetkikleri yaptıran grup. Üçüncüsü ise art niyetli olarak adlandırabileceğimiz ‘işlerimiz acilde daha kısa sürede biter, testlerimi daha hızlı yaptırırım’ düşüncesiyle acile gelmemesi gerekirken acile gelen grup. Bu insanların kafasını ellerinin arasına koyup düşünmesi gerekiyor. Çünkü bu insanların bu davranışı nedeniyle gerçekten acil müdahaleye ihtiyacı olan hastalarımıza müdahale süresi uzuyor. Bunun vebali de bu insanlara aittir. Bu konuda da çok hassas olunması gerektiğini de belirterek eskiye oranla yavaş yavaş bir bilinç oluşuyor diyebiliriz.” diye konuştu.

PERSONELDE POZİTİF VAKALARIMIZ VAR
KTÜ Farabi Tıp Fakültesi olarak hastanede tüm tedbirlere uyulduğunu aktaran Başhekim Tekinbaş, şunları söyledi: “Sağlık personellerimiz arasında pozitif vakalarımız var ancak çok şükür şu ana kadar hiçbir personelimiz yaşamını yitirmedi. Sağlık personelimiz sürecin bilincinde ve hastalığı genellikle hastalardan değil dış ortamdan alıyorlar. Çünkü hastane içerisinde ekipman ve davranış açısından bütün kuralları uyguluyoruz ve bu konuda gerekli uyarıları yapıyoruz. Tanı, tedavi ve müdahale işlemleri sırasında bütün önlemleri alıyoruz.”

DAHA HIZLI YAYILIYOR
“Virüs eskisinden daha hızlı yayılıyor” diyen Tekinbaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Artık kitlesel bir yayılma dönemine geçtik. Bu konuda uyulması gereken tedbirler de vatandaşlarımıza düşen görevler de ortada. Biz KTÜ Farabi Tıp Fakültesi olarak, şehirdeki covid hastalarının bilerek büyük bölümünü taşımıyoruz; çünkü yetiştirdiğimiz kadromuzla Türkiye’nin en önemli hastanelerinden birisiyiz. Covid dönemi dolayısıyla hep bu konuya yoğunlaştık ancak başka hastalıklar da var. Şu an tüm dünya koronavirüse odaklanmış durumda ancak; hastanemizde bu gündemden önce de olduğu gibi diğer hastalarımızın da tedavisine devam ediyoruz. Erken tedavi edilmesi gereken hastalar var, her organın her sistemin kanser hastaları var. Bu gibi hastalıkların tedavisinin gecikmemesi lazım, ileri tedavi ve ameliyat gerektiren hastalar var. Bu açıdan bölgeye hizmet veren bir hastane olduğumuz için ve bu hastalarımızın tedavilerini sürdürmek üzere covid hasta sayımızı arttırmamaya çalışıyoruz. Diğer hastalarımızın da rahatlıkla tedavi edildiği bir merkez olması lazım. Hastanemizdeki herkes cansiperane bir şekilde çalışıyor. Bu anlamda şehrin hatta bölgenin yükünü taşıyoruz.”

YEREL HİZMETLER KADAR ÖNEMLİ
Trabzon’da sağlık turizminde bir atılım gerçekleştirmek üzere çalışmalar yaptıklarını da belirten Tekinbaş, sağlık turizminin yerel hizmetler kadar önemli olduğunun altını çizerek, “Türkiye sağlık hizmetleri bakımından gelişmiş Avrupa ülkeleri düzeyindedir. Dünyanın herhangi bir ileri ülkesinde ne zaman yeni bir tedavi algoritması uygulanıyorsa bilin ki o Türkiye’de de uygulanmaya başlamıştır. Bu bağlamda Türkiye sağlık turizmi çok daha iyi bir noktaya gelebilir. Ben de göreve geldiğim günden itibaren bu işin üzerinde duruyorum. Bu konuda bir kurul oluşturduk, herhangi bir aksaklık yaşamayacak şekilde altyapı ve üst yapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Trabzon sağlık turizmi konusunda, öncü illerden birisi olacak” ifadelerini kullandı.

TRABZON AYRICALIKLI!
Sağlık turizminin üzerine kamu kuruluşlarının ve hastanelerin yoğun olarak eğilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr.Tekinbaş, “Sağlık turizmi ciddi bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra, diğer ülkelerde yapılamayan birçok tedavinin Türkiye’de uygulanabilecek olması açısından da son derece önemli. Trabzon’da burada ayrıca bir öneme sahip. Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerimiz düşünüldüğünde hastanelerimiz hem sistem açısından hem de otelcilik hizmetleri açısından bu ülkelerden üstün konumdayız. Bu nedenle hem insanların sağlığına kavuşması hem de gelir elde etmemiz açısından sağlık turizmini daha yoğun düşünmemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

SAĞLIK TURİZMİNE HAZIR OLACAĞIZ
KTÜ Farabi Tıp Fakültesi Başhekimi olarak sağlık turizmi alanında ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını yineleyen Tekinbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl 900 dolayında yabancı uyruklu hasta Trabzon’a geldi bu yıl ise 600 hasta şehrimizde tedavi oldu. Ancak bizim bahsettiğimiz çalışma ve atılım sayesinde bu rakamlar ciddi manada artış gösterecek. Hastanın yolculuğu konaklaması nakli gibi tedaviye dahil olan birçok aşama düşünülerek hareket edilecek ve hiçbir aksaklık yaşanmayacak. Bu konuda altyapıyı ve üstyapıyı çok iyi ayarlamak üzere çalışıyoruz. Covid dönemi çalışmalarımız açısından faydamıza olan bir dönem inşallah covid döneminde her şeyi organize edeceğiz. Virüsle mücadelede başarıya ulaştığımızda ve virüs azaldığında sistem hazır olmuş olacak. Bu işi bütün öğeleriyle beraber halletmiş olacağız.”

Editör: Haber Merkezi