Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı Cevat Kurt, 2021 yılı için açıklanan 27 TL’lik fındık fiyatının ne ekonomiyle ne de vicdanla savunulamayacağını, sadece sermayeye hizmet ettiğini savundu. 

“Fındık sadece üreticinin değil, hepimizin sorunudur. Bugün fındığa hep birlikte sahip çıkmazsak, üreticinin yaşadığı bu mağduriyet yarın hepimizi etkileyecektir” diyen Kurt, 2021 yılı fındık alım fiyatlarıyla ilgili aşağıdaki basın açıklamasını yaptı.

Kurt, “Öyle bir ürün düşünün ki, 450 bin üreticiyi ve ailelerini doğrudan, yaklaşık 8 milyon insanı da dolaylı olarak etkiliyor ve ülkemize en yüksek tarımsal getiriyi sağlıyor. Ama bu ürünün üreticisi dışında herkes kazanıyor, bir tek üretici kazanamıyor” dedi.

“BÜYÜK OYUN, REKOLTE TAHMİNLERİYLE BAŞLADI”

Fındıkta her yıl aynı manzaranın yaşandığını, büyük oyunun rekolte tahminleriyle başladığını dile getiren Kurt, “2021 yılı için yapılan rekolte tahmini 650 bin ton çıkıyor ama sermaye bunu kabul etmiyor. İkinci tahmin isteniyor. Amaç ne? Rekolteyi yüksek göstermek ve böylece açıklanacak düşük fiyat için sözüm ona gerekçe üretmek. İtiraz eden kim? Türkiye’deki sermayedarlar ve daha çok da onların tedarikçi olarak hizmet ettiği çok uluslu şirketler. Taktik ne? Serbest piyasa ekonomisi, arz-talep gibi ekonomik kavramlar üzerinden kamuoyunu ikna etmek. İnanan var mı? Yok, ama maalesef sonuç değişmiyor. Asıl üzücü olan ise mevcut iktidara destek veren binlerce fındık üreticisinin, oy verdiği parti tarafından sermayedara ezdirilmesidir.”

“FINDIK ÜRETİCİSİ KENDİ BAHÇESİNDE SERMAYENİN İŞÇİSİ HALİNE GELMİŞTİR”

“Fındığın çilesini Karadeniz çiftçisi çekiyor, sefasını ise tekelci fındık şirketleri sürüyor” diyen Kurt, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Erdoğan’ın açıkladığı 27 liralık fındık alım fiyatı, üreticinin maliyetini bile karşılamıyor. Öyleyse bu fındık ne için toplanıyor, kim için toplanıyor? Fındığı onca çileyle, maliyetle yetiştiren ve toplayıp pazara indiren üretici değil, aracı şirketler ve nihayetinde uluslararası sermaye kazanıyor. Ülkeyi yönetenler de buna hizmet ediyor. Tabiri caizse bu iktidar fındık üreticisini, kendi bahçesinde sermayenin işçisi haline düşürmüştür.”

“BU FİYATI SAVUNANLARA SORUYORUM, SON 1 YILDA ÜRETİCİ NE KADAR FAKİRLEŞTİ?”

İktidara mensup siyasetçilerin medyada fiyatı ‘çok iyi’ olarak tanımlaması ve Erdoğan’a teşekkür etmesinin, akıl ve mantıkla izahının mümkün olmadığını ve sadece ikbal meselesi olduğunu ifade eden Kurt, “Bu insanlar hangi ülkede yaşıyor? Son birkaç yılda üreticinin alım gücünün nasıl düştüğünü, fakirleştiğini görmüyorlar mı? Bu halk size, sermayenin yanında olmanız için mi oy verdi? Siz kimin vekilisiniz, sermayenin mi, halkın mı? Siz herhalde fındık üreticisi ile rant geliriyle zenginleşen ve sayıları giderek artan milyonerleri karıştırıyorsunuz! Kendinize gelin ve sizi seçen halkın menfaatlerini savunun!” diye konuştu.

“FINDIK ÜRETİCİSİ OYUNU GÖRMELİ VE TEPKİSİNİ GÖSTERMELİDİR”

Fındık üreticisinin sahip olduğu gücün farkında olmadığını, asıl gücün üretim yapanda olduğunu savunan Kurt, diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi fındıktaki sömürünün de ancak üreticilerin kendi menfaatlerinin bilincinde olması ve birlikte hareket etmesiyle mümkün olacağını kaydetti. Kurt, “Fındık üreticisi bu büyük oyunu görmeli, ürününe sahip çıkmalı ve birlikte hareket etmelidir” dedi.

“FINDIK SADECE ÜRETİCİNİN DEĞİL, KARADENİZ HALKININ SORUNUDUR”

“Fındık sadece üreticinin değil, Karadeniz halkının sorunudur” diyen Kurt, “Üreticinin hakkını alması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Esnaf, işçi, memur kardeşlerime sesleniyorum, üretici senin rakibin değildir. Fındık üreticisi, çay üreticisi ne kadar yüksek fiyat alırsa sen de o kadar kazançlı çıkacaksın. Bir avuç sermayedar her alanda olduğu gibi fındıkta da bu işin kaymağını yerken oturup seyredemeyiz. Bu haksızlığa karşı çıkmak, hepimizin sorumluluğudur” şeklinde konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi