Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu, şehitlikler haricinde şehit mezarlarının bakımsız olduğuna dikkat çekerek yetkilileri şehit mezarlarının onarımı için göreve davet etti. Sağıroğlu, “Yöremizdeki şehitlikler dışındaki şehit mezarları bakımsız. Devletin şehitleri mezarlığa taşıma önerisine aileler sıcak bakmıyorlar.  Mezarlığa defnedilmeyip kapıya yakın yere defnedilen şehit mezarlarında bu görüntülere rastlıyoruz. Bunları ziyaret edenler yakınındaki fındıklığa bayrak asıyor ya da tele geriyor. Bu doğru değil” dedi.

GAZİLER RAHATSIZ

Düzköy’de Haçka Yaylasındaki şehir mezarlığındaki yırtık bayrakların kendilerini üzdüğünü söyleyen Sağıroğlu, “Düzköy İlçesine bağlı Haçka Yaylasındaki şehit mezarındaki bayrakların solmuş, yırtık, tellere gerilmiş şekilde durması biz muharip gazileri oldukça rahatsız etmektedir. Aynı manzarayı köy ve mezralardaki şehit mezarları ziyaretlerimde görmekteyim. Bundan muharip gaziler olarak üzüntü duyuyoruz. Devlet şehit mezarlarını yapmış direk dikip bayrak asmıştır. Ancak mevcut bayrağın yanına işgüzarlık yaptığını sananlar yenilerini eklediler. Bayrak direkte dalgalanması için asılır çamaşır gibi ipe gerilmez. Bu bayrağa saygısızlıktır, günahtır” diye konuştu.

ŞEHİTLERE SAYGISIZLIK YAPMAMALIYIZ

Sağıroğlu, “Son zamanlarda ülkemizde bayrak sevgisi denilerek arabaların arkalarına, ağaçlara bayraklar asılıyor. Buralarda bayraklar doğa tahribatına uğradıklarından soluyor, yırtılıyor, yerlerde sürükleniyor, egzoz dumanında isleniyor. Böyle yapanları uyarıyorum. Milletimizi ve ülkemizi sembolize eden bayrağımıza sahip çıkmalıyız. Şehitlere saygısızlık yapmamalıyız. Kıbrıs muharebesine katılmış gaziyim. Savaşta çantamıza koyduğumuz bayrağı ele geçirdiğimiz en son noktaya dikerdik. Bayrak bu kadar kutsaldır. Bugün maalesef genç yaşta öldü diye başucuna bayrak asıp şehittir anlayışı var. Şehidin ve şehitliğin tanımı kutsal kitabımızda tanımlanmıştır ötesini aramaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALARI YAPMAKTA GEÇ KALDIK…

Trabzon genelindeki şehitlikler hakkında da bilgi veren Sağıroğlu, “İlimizde şehitlik olarak tanımlanmış dört şehitliğimiz mevcuttur. Diğerleri şehitlik olarak tanımlanmamıştır. Eski mezarlıkların tamamında bir ya da iki şehit mevcut. Bunlar haricinde tek olan ve şehit olup olmadıkları kesin olarak bilinmeyen ancak şehit olduğu rivayet edilen mezarlar mevcuttur. Şehit olduğu tanımlanmamış mezarların tespiti için gerekli çalışmaları yapmada geç kaldık. Bunlar hakkında yazılı evrak veya belge yoktur. 1915 şehitleri Sülüklü’dedir. Tek mezarların şehit olup olmadıkları belli değildir” dedi. Düzköy Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç’a da  seslenen Sağıroğlu, “Bu mezarın bakımının gereği gibi yaptırmaları bir şehit mezarında tek bayrak asılır ciddiyetinin göz önünde bulundurulması istirhamımdır” dedi.

Karadenizde sonnokta özel haber / Sönmez ÇAK

Editör: Haber Merkezi