Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altında Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda yaklaşık 6 yıl önce başlayan restorasyon ve kaya güçlendirme çalışmalarında sona gelinirken şu ana kadar harcanan para 70 milyon TL’yi geçti. Çalışmalar tamamlandığında harcamaların 75 milyon TL’yi bulacağı öğrenilirken manastırda şu an kaya sabitleme çalışmaları yapılıyor. Manastırın dış cephe aydınlatma projesinin de onayladığı bununla ilgili çalışmalara da kısa sürede başlanacağı öğrenildi. Manastırda çalışmalardan dolayı yaklaşık 2 aydan beri ziyaretçiye kapatılırken manastırın gelecek yılın Mayıs ayında tamamen ziyaretçilere açılması planlanıyor.


Sümela Manastırı’nda restorasyon çalışmalarının yüzde 100'lük kısmı, dağcılık kapsamında kaya güçlendirme çalışmalarının ise yüzde 97’lik kısmı tamamlandı. Soğuk hava şartlarına rağmen çalışmalar aralıksız sürerken kaya güçlendirme çalışmalarının sona ermesinin ardından çalışmalar tek tek gözden geçirilerek son rötuşları yapılacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte daha önce girilmeyen yerlerde ziyaretçilere açılacak.
22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalışmaları 2016 yılı Şubat ayında başlamıştı. 24 endüstriyel dağcı ve 5 mühendisin bulunduğun ekip ile başlayan restorasyon çalışmalarında çelik halat çekme ve sabitlendirme çalışmaları yapılırken büyük boyutlardaki kaya parçalarının stabilizasyonunun sağlanması ve sabitlenmesi gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmalarında en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulaştırılması için kaya tutucu bariyerler inşa edilirken Manastır için büyük tehlike oluşturan 10 bin tonluk kaya 16 metrelik demir ile birleştirilerek sabitlendirildi. Bir bölümü 25 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete açılan manastırın yüzde 90'lık kısmının tamamlanmasıyla 1 Temmuz'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımı ile tamamen ziyarete açılmıştı.
En eski kilisede yeni freksler ortaya çıktı.

Trabzon'daki en eski kiliselerden Küçük Ayvasıl Kilisesi veya Azize Anna Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. Kilisenin daha önce dış cephesinde restorasyon çalışması yapılırken bu yıl frekslerin ortaya çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Yapılan çalışmalarda yeni freksler ortaya çıkartılırken yaklaşık 4 ay önce başlayan çalışmaların bir buçuk ay daha süreceği belirtildi. Çalışmaların yaklaşık 220 bin TL’yi bulacağı öğrenildi.
Ortahisar İlçesi Çarşı Mahallesi'nde yer alan üç nefli Küçük Ayvasıl Kilisesi, yığma taşlardan yapıldı. Giriş kapısında bir Bizans kabartması ile 884-885 tarihinde I. Basil zamanına ait onarım kitabesi bulunan kilisenin. İçerisinde daha geç dönemlere ait fresk kalıntıları bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi