SONNOKTA RÖPORTAJ - Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper gazetemize açıklamalarda bulundu. Alper gerçekleştirilen operasyonlardan koronavirüs mücadelesine, Trabzon’daki çalışma hayatından Trabzonspor’a kadar bir çok konuda dobra açıklamalar yaptı.

Alper şunları dile getirdi: “Pandemi döneminde herkese iş düşüyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan beklentimiz sokağa çıkma yasağı saatlerine uyulması. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ve 20 yaş altı gençlerimizin kurallara riayet etmelerini istiyoruz. Onun haricinde işi olmayan sırf gezmiş olmak için dışarı çıkacak insanların da evlerinde kalmalarını tavsiye ediyoruz. Maske taşımak ve takmak çok farklı, maske taşımayalım maske takan olalım.

İl Emniyet Müdürü Metin Alper, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

60 POZİTİF, 131 TEMASLI PERSONEL
Vatandaşlarımıza çağrım maske, mesafe ve temizlik kuralına uysunlar ve mümkün mertebe sokağa çıkmasınlar. Özellikle son iki ayda Türkiye’de olduğu gibi teşkilatımızda da koronavirüslü personel sayımız artış gösterdi. Ne kadar önlemler alırsak alalım, polis teşkilatımızın çalışma şekli birebir vatandaş ile temas olduğu için bundan kaçamıyorsunuz. 60 koronavirüslü ve 131 tane de temaslı olarak nitelendirdiğimiz personelimiz var. Toplamda şuanda Trabzon’da 191 personelimden faydalanamıyoruz ama çok şükür entübe olan meslektaşımız olmadı.”

CİDDİ MANADA UYUŞTURUCU YAKALADIK!
“Ciddi manada uyuşturucu yakalamalarımız arttı, özellikle bonzai kaleminde. Bu demek değil ki Trabzon’umuzda uyuşturucu arttı, biz bunları önceden yakaladığımız için endişelenecek bir durum olmadığını açıklamak istiyorum. Hatta bazen ilimize girmeden çok uzaklarda yakalattığımız da oluyor. 1 ay önce kendi yaptığımız çalışmayla ilimize gelmek üzere Osmaniye’den yola çıkacak olan 135 kilo esrar maddesini Osmaniye emniyetine yakalattık. Geçen yıl 900 kişiye uyuşturucudan işlem yaptık.”

BEDAVA PEYNİR FARE KAPANINDA OLUR
“Siber Suçlarla Mücadele Şubemiz de aktif şekilde çalışıyor. Özellikle belediyemize burada teşekkür etmek istiyorum. Billboardları bizlere tahsis ettiler ve bu siber suçların sloganlarını Trabzon’un görünür yerlerine astık. ‘Sosyal medyada ki her takipçiniz hayranınız değildir’ sloganlardan bir tanesi. Bir sloganımız daha var ‘Bedelini ödemediğiniz bir eşyanın bedeli sizsiniz.’ Hepimizin bildiği bir şey var bedava peynir fare kapanında olur. Gençlerimizi siber suçlardan artı sosyal medya bağımlılığından bir anlamda uzak tutmak gerekir ve bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Yine narkotikle alakalı bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetlerimiz için belediyemizin bize tahsis etmiş olduğu billboardlara bilgilendirme mesajlarımızı astık ve En İyi Narkotik Polis Annedir Projesi’ni ilimizde ve ilçelerimizde gerçekleştirdik.”

ÇÖMLEKÇİ’DE DERSİMİZE İYİ ÇALIŞTIK
“Çömlekçi ile ilgili göreve geldiğimden beri söylediğim gibi dersimizi iyi çalıştık. Son dönemde hızlandığını gördüğümüz kentsel dönüşüm neticesinde orada biraz daha rahatlama sağlayacağız. Orada 200 polisle asayiş uygulamaları yaptık, bir tanesinde 42 tane şahıs yakaladık. Fuhuşla ilgili olarak yaptığımız operasyonlarda 25’e yakın işletmenin faaliyetine son verdik. Bir tanesinde gizli bölmeye saklanmış yabancı uyruklu kadınları yakaladık, çıkarttık. 2019 yılında 148 yabancı kadına, 2020’de de 62 tane yabancı uyruklu kadına işlem yapmışız. Vatandaşımızın bu konuda önemine dikkat çekmek istiyoruz ki sadece ahlak anlamında değil sağlık anlamında da kendilerini sıkıntıya sokacak bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalabilirler. Burada ki otellerin faaliyetlerinin yavaş yavaş azalarak yok olduğunu görmekteyiz. Kentsel dönüşümden sonra daha iyi olacağını düşünüyorum.”

KADES’i ŞiDDETLE TAVSiYE EDiYORUM
“Kadına şiddet bürolarımız kuruldu. KADES Projesi ile tek dokunuş sayesinde polisin size gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Akıllı telefonlarda bir aplikasyon var ve bunu indirdiğimiz zaman nerede olursak olalım kendimizi tehlikede hissettiğimiz anda o KADES tuşuna bastığımızda bulunduğumuz yeri polise gönderiyor. Konuşmaya gerek kalmadan polis anında bulunduğunuz noktaya geliyor. Ardından olayı aydınlatmak için ne yapması gerektiğine zaten polisler karar veriyor. Bunun testini de geçen haftalarda yaptık. Kadınlarımızın kendilerini güvende hissetmeleri için bu KADES uygulamasını telefonlarına indirip kullanmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.”

ABARTI EGZOZ İŞİNİ BiTiRELiM ARTIK
“Şehir içi trafikte sıkıntısı sadece Trabzon’a özgü bir şey değil tüm Karadeniz Bölgesi’nde ve İç Anadolu Bölgesi’nde de durum böyle. Bir dönem burada 20 bin araç varken şimdi 100 bin araç yollarda. Dolayısıyla bunun olması doğaldır. Buna büyük bir sıkıntı gözüyle bakmamak lazım. Önemli olan bu yollarla birlikte bu araçları en iyi nasıl idare edebiliriz, bunu tartışmalıyız. Siz de takdir edersiniz ki belediyemiz ciddi çalışmalar yapıyor ve yeni projeler geliştiriyor. Otopark sayısının artmış olması ve artacak olması kaldırımlara ve yol kenarlarına parkı önler. Otopark sayımızın artması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşlarımızın bizden en büyük beklentisi ayrıca abartı egzozlardı ve bunun üzerine çalışmalarımız oldu. Abartı egzozdan işlem yaptığımız araç sayısını bu yıl 2,5 katına çıkardık halen de devam ediyoruz. Günlük en az 10 araca abartı egzozdan işlem yapılıyor. Gençlerimize seslenmek istiyorum, şu abartı egzoz işinin lütfen bırakalım. Bunun getirisi yok. Bu konuda gençlerimiz kendilerini daha güzel şeylere kanalize etsinler. Abartı egzoz konusunu Trabzon’da bitirelim istiyorum.”

FETÖ’CÜLER, TEFECiLER ÇETECiLER TUTUKLANDI
“Son 15 gün içerisinde 8 FETÖ’cüyü, 8 tefeciyi, 8 tane de çeteciyi tutukladık. FETÖ/PDY terör örgütünü biliyorsunuz, güncel yapılanmasına biz müsaade edersek zayıf anımızda bizi vurup, çökertmeye çalışırlar ki biz bunlara artık müsaade etmeyeceğiz. Darbeyi vuran biz olacağız. Son 15 günde etkili diyebileceğimiz bir tanesi sözde Vakfıkebir imamı, bir tanesi sözde Gümüşhane imamı, bir tane Emniyet kadın polislerinin sözde mahrem imamı gibi kendilerine verdikleri sözde sıfatlar ile beyinleri yıkanmış iradeleri kiraya verilmiş kişilerin yapılanmasına izin vermemek adına 8 tanesini derdest ettik ve kanun önüne çıkarılarak tutuklanmalarını sağladık. Diğer ilçelerimizde de faaliyetlerimiz var ama en son Akçaabat’ta yaptığımız operasyonda 8 tane tefeciyi senetlerle, paralarla, çeşitli silahlarla birlikte yakaladık. En son da 8 tane uyuşturucu çete elemanını operasyonlarla arkadaşlarımız yakaladı ve tutuklandılar.”

KEYİFLİYİZ!
“Trabzon’da ben ve bütün arkadaşlarım keyifle çalışıyoruz. Trabzon insanına hizmet etmek güzel. Trabzon’da sıkılacak zaman bulamadık çünkü her anlamda sabah yatağımızdan kalkıp eve gidene kadar yapmış olduğumuz çalışmalar bizi ziyadesiyle memnun ve mutlu ediyor. Trabzon insanı da bu çalışmanın karşılığını bize ilgi ve alaka olarak veriyor. Trabzon insanı samimiyete, kırmızı çizgilerine saygı gösteren insanlara daha çok saygı gösteriyor. Trabzon halkına şahsıma ve teşkilatıma göstermiş oldukları teveccüh için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sayın İçişleri Bakanımızın önderliğinde, onun riyasetinde burada çalışıyor olmamamız, kardeş teşkilat Jandarma ekiplerimizin desteği ile Büyükşehir Belediyemiz, Ortahisar Belediyemiz, diğer ilçe belediyelerimiz ve bütün müdürlüklerimiz ile beraber çalışmaktayız. Trabzon gerçekten kendine yeten bir şehir ve kendine hizmet edenlere gönlünü açan güzide bir şehrimiz.”

TEK TIKLA ULAŞILSIN İSTEDİK 
“Sosyal medya ile yaptığımız faaliyetlerin bir anlamda vatandaşlarımız tarafından bilinmesini ve görülmesini istedik. Her şey alkışlansın takdir edilsin değil, aynı zamanda yaptığımız hatalar varsa da o kanallar ile birlikte iletilsin istedik. Sosyal medya aracılığıyla vatandaşımızın bize çok daha kolay ulaşmasını sağladık aslında. Belki telefonla ya da başka yerlerden belli sorunları bizlere iletemeyecek vatandaşların tek tıkla bize ulaşmasından mutluluk duyuyoruz. Personelimizin çoğu Trabzonlu zaten. Aynı havayı soluyoruz aynı kaderi yaşıyoruz. Yağmur yağdığı zaman Selahattin Özcan ne kadar ıslanıyorsa Metin Alper de o kadar ıslanıyor. Hiçbir farkımız yok aynı kaderi yaşıyoruz vatandaşımızdan kendimizi ayırmıyoruz.”

TRABZONSPOR MAÇINI KAÇIRMAM
“Son iki haftadır çok keyifliyiz, birer golle de olsa aldığımız 6 puan sevindirici. Ben yeni dönemden açıkçası çok umutluyum. Tabii ki maçlarımız seyircili olsaydı da hep beraber statlar da bu coşkuyu yaşasaydık daha güzel olurdu. Bir çok vatandaşımız adına müsabakaları kaçırmıyorum ve tüm maçlara gidiyorum. Trabzonspor’umuz iyi ilerliyor.”

EMNiYETiMiZ iYi YOLDA
“Trabzon’da 21 tane polis karakolumuza şehitlerimizin isimlerini vermiştik. Bu olaydan 1 ay sonra Rize Valimizin direktifiyle Rize’de de böyle bir çalışma gerçekleştirilmesi bizi inanın mutlu etti. Şehit ailelerimiz ve emekli personelimiz ile bir araya geliyoruz. Emekli polislerimize Moloz’da bir yer verdik inşallah en kısa sürede oraya geçecekler. Hem birbirleri ile daha güzel iletişim içerisinde olsunlar hem de kolaylıkla gidebilsinler diye kendimize ait olan bir bölümü onların kullanımına tahsis ettik. Vakfıkebir hizmet binamızı açtık, Sürmene hizmet binamızın açılmasına az kaldı. Pelitli’de ki hizmet binamız devam ediyor. Hem yapılaşma anlamında hem de personelimizin moral motivasyon anlamında Trabzon Emniyetimiz iyi yolda ilerliyor. Her şey Trabzon’umuz için olsun inşallah.”

Editör: Haber Merkezi