Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Temmuz ayının son haftasında yaptığı açıklamada Trabzon’da fındık hasat tarihleri duyuruldu.  Müdürlüğün yaptığı açıklamaya göre Trabzon’da fındık toplama tarihleri 0 - 250 rakım hasat tarihi 13 Ağustos, 250 - 500 rakım hasat tarihi 18 Ağustos, 500 rakım ve üzerinin hasat tarihi ise 25 Ağustos tarihleri olarak belirtildi.

FINDIK HASADI, BELİRLENEN TARİHTEN 1 HAFTA ÖNCE BAŞLADI

Ancak Trabzon’da resmi makamların bu açıklamasına rağmen fındık hasadı, belirlenen tarihten yaklaşık 1 hafta önce başladı. Trabzon’da sahil kesimlerinde fındık hasadı geçen hafta sonu itibariyle bir çok noktada başladı.
Fındığın erken hasat edilmesi ise hem üreticinin hem de devletin zararına…
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Trabzon Şube Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Pehlevan, normalde hukuken, insanların açıklanan tarihlere riayet etmesi gerektiğini ifade etti.

HEM ÜLKENİN, HEM DE VATANDAŞIN ZARARINA

Çiftçinin her yönüyle erken hasattan zarar gördüğünü ifade eden Pehlevan, “Aslında çiftçi her yönüyle erken hasattan zarar görüyor. Maddi - manevi yönden zarar görüyor.

Erken toplanan fındık, kırmızı, yani albenisi olan rengi oluşturamıyor. İçini tam dolduramıyor ve buruşuk oluyor. Randıman kaybı yaşanıyor. Aslında bu durum hem vatandaşın, hem de ülkemizin zararına. 
Biz fındığı erken topladığımızda dalında, topraktan alacağı gıdaları alamadığı için lezzette de istenilen verimi sağlayamıyor, yani olgunluğa erişemiyor. Tat ve lezzette düşüklük oluyor yani yavanlaşıyor. Erken topladığında yeterli kurutma da zor oluyor. Bu da alfatoksin oluşumuna sebebiyet veriyor. Avrupa’ya giden fındığın geri dönmesine neden oluyor” dedi.

YERDEN TOPLAMANIN AVANTAJLARI

Pehlevan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Aslında çiftçi şunu anlamıyor. Şu anda toplama ücreti kişi başı 250 - 300 TL… fındığı, daldan aldığımızda geleceğin hasadına da zarar veriyor. Fındık dallarındaki püsküller zarar görüyor. Ayrıca, daldan toplanan fındığın toplama maliyeti yükseliyor. Yerden toplama ile yarı yarıya maliyet var.

Kaliteli ürün almak, için uzun yıllar sürdürülebilir kılmak için fındığı toplamak yani hasat, bilimsel olarak belirleniyor. Zamanlarına uymaması gerekiyor. Uygun zamanda başlayalım önümüzdeki yıllarda yine ürün alırız inşallah.

Bu noktada yerden toplamak her konuda avantajlı. Hem toplama maliyeti düşüyor. hem de dalları indirmeyerek gelecek yılın verimini de etkilememiş oluyoruz. Aksi takdirde dalları yere indirirken hem püsküllere, hem de dallar zarar görüyor”

TRABZON’DA DEKAR BAŞI VERİM 75 - 80 KG AMA…

Bütün bu yaşananların fındığın verimine olumsuz etki yaptığına dikkat çeken Pehlevan, “Bizde şöyle bir kültür oluştu. “Komşu topladı bende toplayayım” Devamlı il dışlarında yaşadığımız için “okullar açılacak gideyim” mantığı var. Ama artık bundan kurtulmamız gerekiyor. Trabzon’da dekara verim 75 80 kg. Bütün bu olumsuzluklar verime yansıyor.
İtalya’da dekar başı 400 - 450 kilo. Samsun’da 350 kilo alan yer var. Onlar hiç dal çekmiyor. Samsun’da mekanik olarak makinelerle topluyorlar. Yere dökülüyor makinelerle süpürüyorlar. Verim ve kalite de artmış oluyor.  Ancak daldan toplama, toplama tarihlerine uymamak, hem bize hem de ülkemize zarar.

ERKEN TOPLANDIĞINDA FINDIK OLGUNLAŞMAMIŞ OLUYOR

Bu şekilde, verim ve kalite düşüyor.  Bunu erken topladığınızda fındığın iç kısmı olgunlaşmıyor. Zorla daldan alınıyor ve bu da fındığın eksik beslenmesine neden oluyor.  İçi buruşuyor ve kilo kaybı, görüntü bozukluğuna sebep oluyor. Randımanı da ona göre belirleniyor

61saat.

Editör: Haber Merkezi