Trabzon’da yeme, içme ve hizmet sektörü sahipleri Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı  Murat Zorluoğlu ve Ortahisar Belediye başkanı  Ahmet Metin Genç ile yaptıkları toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

5 aydır kapalı olduklarını belirten hizmet sektörü sahipleri tarafından şu açıklama yapıldı; “İşinin başının sağlık olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Birde işin sosyal ve ekonomik tarafı var. Birde o taraftan bakmak ve yorumlamak lazım. 1 Haziran’da başlayan süreç 18 Kasım’da kapanarak şu an itibari ile 5 aylık bir zaman diliminde kapalıyız.

Bizler kent kültürünün en büyük mozaiğiz, cadde ve sokakların ana taşıyıcılarıyız. Bizler hizmet ve yeme içme sektörünün vazgeçilmez unsurlarıyız. Türkiye’de çok ciddi bir esnaf problemi ve ruhsal problemlerle karşı karşıyayız. Bu insanların sağlığı her şeyden önemli, psikolojisini kaybetmiş, ruhsal sağlığını kaybetmiş bu kitleyi tedavi edecek çözümleri ivedilikle harekete geçirmeliyiz.

Ekonomisini ve sosyal güvencesini kaybetmiş bu insanların iyi bir eş, iyi bir baba, iyi bir esnaf ve vatandaş olabilmesini bekleyemeyiz. Dolayısı ile bu işi muhakkak revize etmeliyiz. Mutlak şekilde gelir gider denkleminin sağlanması lazım. Geliri olmayan bu kesimi giderlerini de o dönem için olmamasını sağlamak zorundayız.

Bizim temel problemlerimiz var, yükümlülüklerimiz var, çalışanlarımız, tedarik firmaları, mal sahibi, kredilerimiz, çeklerimiz var. Bu dönem için sırtımıza binen yüklerimiz bunlar çalışmadan ödemek zorunda olduğumuz yükler.

Bu neden ile;
1. Genelge ile kapatılan iş yerlerinin o döneme ait kira üst limitini yüzde 50 olarak gerçekleşmesi için karar almak.

2. 31.08.2020 olarak çıkartılan torba yasasını, genelge ile kapatılan işyerlerine 30.03.2021 içine alacak ve aynı şekilde 6 ay sonra başlamak kaydı ile en uzun şekli ile ödenmesinin sağlanması

3. İşletmenin en önemli gider faturaları (elektrik ve doğalgaz) açılana kadar kesilmesini önlemek ve açıldıktan sonra 10 gün içinde  (4,6)  taksitle ödenmesinin sağlanması

4. Esnafın asli yaşamsal giderleri için 10.000 ile 25.000 TL arası kredi kartının sağlanması 

5. Ticarete çok ciddi yatırım yapan yatırımcılar Bu olağan üstü dönemde bankalardan var olan kredi gecikmeleri dolayısı ile kredi talepleri reddediliyor.180 günlük hukuksal koruma olmasına rağmen 60,65 gün gecikmesi olanlar kredi kullanamıyor. Bu ciddi bir sorun bir an önce çözüm getirmek lazım.

6. Hizmet sektörü HES KODU ile yüzde 25 kapasite ile açılmalı
(müşterileri sağlıklı personeli sağlıklı bir sistem hiçbir vatandaş için tehdit oluşturmaz)

7. Ramazan Ayında kapanış süresi 22.00 – 23.00 olmalı

8. Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanan personellerimiz gelir yetersizliğinden kaynaklı, işletmelerine sürekli icra kağıtları gelmektedir.

9. Aksa ÇEDAŞ elektrikleri kesmekle kalmayıp abonelikleri iptal ediyor resmi işlem yapıyor, bu uygulamanın bir an önce sonlanmasını istiyoruz.”
 

Editör: Haber Merkezi