SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek olan Macaristan Trabzon Fahri Konsolosluğu’nun atama töreni Trabzon’daki bir otelin toplantı salonunda yapıldı. Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu olarak ataması gerçekleştirilen Umut Durbakayım ve Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

TRABZON’DA MACARİSTAN ZİRVESİ
Trabzon’a karşı özel bir ilgisi olduğundan söz eden Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, “Trabzon’da bulunduğum için çok mutluyum. Bana soranlara Türküm Trabzonluyum diyorum. Macaristan ve Trabzon arasındaki ilişkilerin gelişmesi bakımından çok ciddi bir potansiyel var. Bugün Trabzon’da Macaristan’a ilgi duyan Trabzonlu iş adamlarıyla bir araya geldik. Bugün İstanbul Başkonsolosumuz, Ankara Konsolosumuz, Ticari Müşavirimiz ve İstanbul Kültür Merkezi Müdürümüzden oluşan bir ekiple Trabzon’dayız. Bu iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi bakımından çok önemli bir durumdur.” İfadelerini kullandı.

BAĞLARIN GÜCÜ TARİHTEN
Trabzon ile Macaristan arasındaki bağın gücünü tarihten aldığını belirten Büyükelçi Matis, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Trabzon için, Trabzon’u çok yakından ilgilendiren çok önemli bir projemiz var. Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar’da vefat ettiği çok iyi bilinmektedir ancak tam olarak nerede vefat ettiği ve bu yerin üzerindeki türbenin nerede olduğu yüzyıllardır merak konusuydu. Birkaç sene önce Macaristan’da bir grup araştırmacı Kanuni Sultan Süleyman’ın vefat ettiği alanı tespit etti ve burada bir kazı gerçekleştirdi ve bu alanı gün yüzüne çıkardı. Alanda türbe ve etrafındaki kalıntılar bulundu. Ardından Macaristan’daki tarihi eserleri koruma kanunu gereğince bu alan tekrar kapatıldı ve Macaristan hükümetine rapor sunuldu. Bu rapora göre Zigetvar’da Kanuni’nin vefat ettiği yerde herkese açık olacak şekilde bir ziyaret merkezi ve açık hava müzesi yapılması görüşüldü. Bu ziyaret merkezi de 2-3 yıl içerisinde açılacak ve Türkiye ile batı Avrupa’dan Macaristan’a gelecek olan turistlerin beğenisine sunulacak. Bu Türkiye- Macaristan ilişkileri bakımından gerçekten önemli ve büyük bir proje olacak.”

MACARİSTAN’A AÇILAN KAPI
Macaristan ve Trabzon arasındaki ilişkilerin geçmişten bugüne dek güçlü olduğunu belirten Fahri Konsolos Umut Durbakayım, “Macaristan ve Türkiye tarihi ve kültürel anlamda birçok ortak değere sahip köklü ilişkileri olan iki ülkedir. Hatta bu ilişki dostluktan öte kardeşlik seviyesindedir. Her geçen gün daha da güçlenmektedir. Doğu Karadeniz’de Rize, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin’den sorumlu olan fahri konsolosluğumuzun merkezi olan Trabzon’un Macaristanla tarihi bakımdan köklü bağları vardır. Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman Han Trabzon doğumlu olup Macaristan’ın Zigetvar topraklarında hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla Sultan Süleyman Han iki ülke arasındaki birlik ve beraberliğin temel taşıdır. 1988 yılında da Zigetvar ve Trabzon kardeş şehir ilan edilmiş olup her iki şehir arasında birçok sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenmektedir. Bu bağlamda fahri konsolosluğumuz Trabzon’dan Macaristan’a açılan yeni bir kapı olarak görülebilir. Önümüzdeki günlerde de Trabzon ile Macaristan arasındaki ilişkiler yalnızca tarihi ve sosyal açılardan değil; eğitim, ticaret alanlarında da gelişecektir. Bu doğrultuda kamu kurumları ve sivil toplum kuruşları ile gerekli görüşmeler yapılacak ve üzerimize düştüğü gibi bu ilişkiler daha da güçlendirilecektir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi