2021 yılı Aralık ayındaki yıllık enflasyon oranı TÜİK’ verilerine göre %36,10 iken bizlerin tabi olduğu asgari ücret tarifesi %25 oranında arttırılmıştır. Yılın başında bile enflasyona ezdirilmiş olan ücret tarifemiz bugüne gelindiğinde tamamen enflasyon karşısında erimiştir. Zira TÜİK’ in yaptığı resmi açıklamaya göre Haziran ayı yıllık tüketici enflasyonu %78,62 dir. Bu yapılan resmi açıklamanın yanında piyasada yaşanılan reel enflasyon çok daha fazladır. Birçok konuda gerek mükellefler ve gerekse Kamu tarafından fedakârlık yapması beklenen Mali Müşavirler fedakârlık noktasını geçmiş artık bir varlık yokluk mücadelesi içerisine girmişlerdir. Mali Müşavirlerin varlıklarını devam ettirmeleri, verdikleri hizmetleri sürdürebilmeleri için katlandıkları personel giderleri, temsil ve ağırlama, bilişim, ulaşım, kira, kırtasiye, elektrik, su, doğalgaz vs giderler aldıkları ücretler ile karşılanamaz hale gelmiştir. Ülke ekonomisinin en önemli paydaşlarından olan Mali Müşavirler Devlet ile İşletmeler arasında köprü vazifesi görmektedir. Mali Müşavirlerin verdiği hizmetlerin sürdürülebilirliği için verilen hizmet karşılığı alınan ücret miktarlarının yeniden düzenlenmesi şart olmuştur. Zira yaşanılan bu durum Kamu Finansmanının sağlanması noktasında önemli bir yere sahip olan Mali Müşavirlerin yaptıkları işlerin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmaya başlamıştır. Bu konuda ki taleplerimiz Üst Birliğimiz TÜRMOB tarafından da Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmiştir.

Biz Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu olarak üyelerimizin verdikleri hizmetler karşında aldıkları ücretleri en az %40 oranında artırmaları gerektiğini düşünüyor ve bu doğrultuda bir tarife hazırlıyoruz. Her zamanki gibi bu talebimiz en asgari düzeyde kalmış ve gerekli fedakârlığı göstermiş bulunmaktayız. Ülke ekonomisinin zor bir süreçten geçtiği bu günlerde haklı talebimizi enflasyon ateşinini daha da harlamamak adına en asgari düzeyde tutmaya çalıştık. Bizler bu zor dönemlerde yapmış olduğumuz fedakârlıklar karşılığında asgari düzeyde tutmaya çalıştığımız haklı taleplerimizi hizmet verdiğimiz işletmelerimizin göz ardı etmeyeceklerini düşünüyoruz. 01.07.2022 tarihinden itibaren geçerli olacak artırımlı ücret tarifemizi 06.07.2022 tarihinde üyelerimize duyurarak uygulamaya koyacağız.

ZORUNLU HİZMETİMİZİN KDV sinin %8 e DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ

Aldığımız ücretlerin azlığı ile enflasyon karşısında erimiş olmasının yanında verdiğimiz hizmetlerin tabi olduğu KDV oranının da çok yüksek olduğu kanaatindeyiz. Verdiğimiz hizmet zorunlu bir hizmetken tabi olduğumuz KDV oranı genel KDV oranı %18 dir. Hâlbuki biz Mali Müşavirler Devletimizin tüm Vergi ve SGK Prim tahakkuklarını yapanlarız. Kamu Finansmanının sağlanmasındaki en önemli paydaşlardan biriyiz. İşletmelerin devamlılıklarını sağlamalarında ki en önemli aktörlerdeniz. Kamu finansmanının sağlanması noktasında gerekli gelirlerin Hazinece toplanabilmesi için bizim verdiğimiz hizmet zorunlu hizmettir. Dolayısıyla tabi olduğumuz KDV oranın %8 e indirilmesi zorunluluktur.

UYGULANABİLİR MALİ TATİL İSTİYORUZ

İçinde bulunduğumuz dönem ‘Mali Tatil’ dönemidir. Her yıl 1-20 Temmuz tarihleri ‘ Mali
Tatil’ olarak yasalarla belirlenmiştir. Ancak bizlerin verdiği hizmetler aynı şekilde devam etmektedir. Devletimiz her ay yaptığımız beyan ve bildirimleri bu dönemde de yapmamızı bizden beklemektedir. Her ne kadar adı ‘TATİL’ olsa da yapmamız gereken tüm işlerin yapılması zorunluluğu karşısında ‘TATİL’ kavramı bizim için sadece yazılı metinde kalmakta uygulanabilir olmamaktadır. Bizler yapılacak düzenleme ile uygulanabilir bir ‘Mali Tatil’ talep ediyoruz. Zira verdiğimiz hizmetler ve üstlendiğimiz sorumluluklar karşılığında uygulanabilir bir ‘Mali Tatil’ in hakkımız olduğu kanaatindeyiz. Geçirdiğimiz Pandemi dönemi de göstermiştir ki Mali Müşavirler her koşulda verdikleri hizmetleri vermeye devam etmişlerdir. Sağlık emekçilerinden sonra sahada en çok çalışan gerek fizyolojik gerekse de psikolojik yıpranmaya maruz kalan meslek gruplarından bir tanesi de Mali Müşavirlerdir. Tüm bu sebeplerden ötürü yaşanabilir bir ‘ Mali Tatil ‘ meslektaşlarımızın hakkıdır. Yürütmenin tatile girdiği Yargının tatile girdiği Ülkemizde, meslektaşlarımızın hakkı olan uygulanabilir mali tatili istemek en temel hakkımızdır.

Meslektaşlarımızın bu haklı taleplerini her platformda olumlu sonuç alıncaya kadar dile getirmeye devam edeceğiz.

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR.

Trabzon SMMM Odası Başkanı

           Cüneyt HAYAL

Editör: Haber Merkezi