SONNOKTA ONUR ŞAFFAK - Deniz kenti olup, denizden oldukça uzak yaşamak zorunda bırakılan Trabzonlular, serinlemek için gittikleri pek çok deniz kenarının işgal altında olduğuna şahit oluyor. Özellikle ilçelerde daha yakın zamana kadar herkesin denize girebildiği noktalar şimdilerde birileri tarafından sahiplenilmiş. Sahile bir baraka, üç beş sandalye masa atan ‘Burası benim’ diyerek denizi kullanmaları karşılığında halktan para topluyor.

KİLİM 30, MASA 20 TL
Bunlardan biri de Akçaabat’ın Darıca sahilinde. Bir yelken kulübü derneğine gençlerin spor yapması amacıyla tahsis edilen alanda denize girmek isteyen sivil halktan para istendiği öğrenildi. Dernek yetkilisi olduğu öğrenilen kişilerin halka, “Kilim serip oturmak 30 TL, masa sandalye verirsek 20 TL” dedikleri ve ücretin karşılığında herhangi bir makbuzun verilmediği iddia edildi. Duruma tepki gösteren halk yetkilileri göreve çağırdı.

ANAYASAYA AYKIRI
Sahillerin kullanımından ücret alınmasının Anayasa’ya aykırı bir durum olduğunu belirten uzmanlar, “Deniz, göl ve akarsular öncelikle kamu yararı kullanılarak gözetilmelidir. Bu hüküm Anayasa’nın 43. maddesinde son derece açık bir şekilde ifade ediliyor” diyor. Özel plajlarda verilen ücretler dahi tüketici hakem heyetlerine başvurulması halinde geri ödenirken, hiçbir belgesiz halktan para talep etmek büyük tepki çekti.

2017 yılında 57 lisanslı sporcusu bulunan dernek lokaline kıyı kenar çizgisine uymadığı gerekçesiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından boşaltma kararı verilmişti. 2017

Editör: Haber Merkezi