SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - Trabzon’un Yomra ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Dere mevkiinde yaşayan site sakinleri olası sel felaketi nedeni ile endişeli. Sitelerinin yanı başında yer alan Şana Deresi’nde iyileştirme yapılması için yetkililere çağrıda bulunan site sakini Yusuf Çelik, “Yaylalardan başlayan ve iki vadiden gelen dere burada birleşiyor. Buradaki dere sebebi ile her an taşkınla karşı karşıyayız. Çünkü bölgemizde taşkınlar yoğun şekilde oluyor ve biz de bunlara şahitlik ediyoruz. Daha önce bu derede de çok büyük bir taşkın oldu. Fakat o zaman karşı tarafta binalar da yoktu, tahkimat da yoktu. Orası düşük bir zemindi ve gelen su o tarafa giderek denize indi. Aynı zamanda bizim sitemizin etrafındaki duvara kadar da su yükselip bir kısmı içeriye girmişti” dedi.

SU ALTINDA KALIRIZ
Çelik şöyle devam etti: “Şimdi sitemizin karşı tarafında binalar yapılınca hem oradaki hafriyat dereye döküldü hem de o taraf biraz daha yükseltildi. Şuanda gelecek olan olası bir taşkın sitemizi denize indirir. Yaşanabilecek bir taşkınla dereye dökülen hafriyat, alüvyonlar, taşlar ve mıcırlar derenin ağzına gelip orada bir ada oluşturursa dere de geriye taşar ve sitemiz olduğu gibi suyun altında kalır.”

ÖNLEM ALINMALI
“Şuanda bakıldığında derede kötü bir durum yok diye görünebilir ama bölgemizde yaşadığımız seller yaşanabilecek felakete örnektir. Bu derenin daha önce taştığına şahitlik ettiğimiz için korkumuz büyük. Sel gelirse denize dökülürüz tedirginliği ile yaşıyoruz. Bu bölgede risk var ve felaket ile karşı karşıya kalmamamız için devletimizin buraya önlem alması lazım. Derede iyileştirme çalışması yapılıp site etrafındaki duvarların yükseltilmesi gerekli. Bu çağrıya kulak verilmeli.”

CANIMIZ SÖZ KONUSU
Site sakinlerinden Av. Haluk Gençosmanoğlu da şunları dile getirdi: “Bu dere iki üç yıl önce de taşma reaksiyonu gösterdi. Ancak o zaman karşı taraftaki yüksek binalar olmadığından su oradaki fındık bahçesini basmıştı. Sitemizi ise duvarlar yıkılmak üzere iken kurtardık. Şimdi, karşı tarafta yapılan binaların zeminini yükselttikleri yetmiyormuş gibi iki üç metre yüksekliğinde de duvar yaptılar.” BÜYÜK BİR RİSK “Bizim duvarımızla karşıdaki duvarın arasında nereden baksan iki üç metre fark var. Dolayısı ile olası bir sel durumunda su tamamı ile bizim duvarı yıkarak sitemizi su basacaktır. Burada canımız söz konusu. Trabzon malum yoğun yağmur alan bir şehir ve bu durum büyük risk yaratıyor. İklim değişikliği de söz konusu olduğundan yarın büyük sıkıntılara neden olmamak için yetkililer bu konu ile acilen ilgilenmelidir.”

Şana Deresi ile ilgili çalışmanın DSİ tarafından İş Yatırım Programı’na teklif edildiği de öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi