Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi bugün, İlçede yayın yapan Yerel Gazeteler için dikkat çeken bir karar aldı. Belediye Meclisi, ilçede yayın yapan ve özellikle Pandemi Döneminde satışları bir hayli düşen Yerel Gazetelere destek kararı aldı.

Oy birliği ile alınan karara göre; Ortahisar Belediye Meclisinde alınan kararlar, Basın İlan Kurumu aracılığıyla Trabzon’da ki yerel  gazetelerde yayınlanacak.

KARAR İNTERNET SİTELERİNİ KAPSAMIYOR
Karar, Ortahisar Belediye Meclisinde oybirliği ile alınırken destek, Trabzon’da yayın yapan internet sitelerini kapsamıyor. İnternet siteleri bilindiği gibi Trabzon’da ki gazeteler gibi devlet desteği almıyor, kendi öz gelirleri ile hayatta kalmaya çalışıyor.  

Maddeyle ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin,
“Meclis kararları zaten belediyelerin internet sitelerinde yayınlanıyor.
Yerel basını ayakta tutmak için belediye bütçesinden, bunlara böyle yardım mı düşünülüyor?
Karar özetleri dediğimiz. Örneğin bize 50 tane 15 sayfa imar tadilatı kararı geçti. Burada 5 sayfa veya 10 sayfa gazeteye ilan vermeye kalkarsak onun maliyeti daha çok olacak.
Sayın Belediye Başkanı A gazetesine kızdı! Ona ilan vermez. Burada meclis kararı var. Ne olacak?” Diye sordu.
CHP’li Üye Ömer Dayı’da, “Burada her gazetenin kendine göre trajı var. Ücret konusu nasıl değerlendirilecek?” Dedi.

Konuyla ilgili meclisi bilgilendiren Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf Keskin, vatandaştan özellikle İmar’da alınan kararlarla ilgili böyle bir talep geldiğini hatırlatırken, “Biz Web sayfalarında ya da sosyal medyada yayınladığımızı söylememize rağmen benim internetim yok gibi mazeretlerle karşılaştık. Bir çok belediye ile nasıl uygulama yaptıklarını ve 5 aya yakın onları izledik” dedi.
Keskin, ayrıca Basın İlan Kurumunun Başkan Genç ile yaptığı görüşmede pandemi döneminde gazetelerin durumlarının iyi olmadığını destek amacıyla böyle bir çalışma yapılması noktasında tavsiyesini de hatırlattı.
Kekkin, “İlan, Basın İlan Kurumuna gittiğinde sıra hangi gazetedeyse ona ilan veriyor. Orada ki sıraya göre belirleniyor. Oradaki sıra A gazetesindeyse ilan ona veriliyor. Ücretler, santim sütün olarak resmi olarak belirlendi” dedi.

YEREL BASINA DESTEK OLACAĞIZ
Başkan Genç ise,  “Birincisi vatandaşın haber alma hakkı, gerek tebliği, gerek ilan vs..
Şu anda gündemimize gelmesinde sebep olan pandemi. Yerel basına destek olacağız. Bu işin önemli kısmı. Basın İlan Kurumu ve Yerel Basının bu konuda zaman zaman talepleri oldu.
Meclisin aldığı şekliyle kararı özet şeklinde çıkacak” dedi.
Bağımsız Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu’da karara internet sitelerinin alınmasını isterken, büyük miktarda tıklanan internet sitelerinin de maliyetlerinin gazetelerden az kalır yanı olmadığına dikkat çekti. Çakıroğlu, “İnternet sitelerinin maliyetlerinin, gazetelerin faaliyetlerden az olduğunu hiç kimse söyleyemez. Aynı sorun onlar için de var. Siz hukukçu adaleti bölümü ile ilgili bu bölümüyle ilgili kafa yormanız gerekiyor. Onu dışında bırakıyorsak desteklenmemiş olacaklar” dedi.

Editör: Haber Merkezi