Trabzon Limanı'na ağır tonajlı gemilerin giriş ve çıkışlarını kolayca yapabilmelerini sağlamak için 15 gün süren deniz dibi tarama-temizlik çalışması yapıldı. 30 yıl aradan sonra ilk kez yapılan çalışmada deniz dibinden aralarında menşei belli olmayan patlamamış top mermisinin de bulunduğu yaklaşık 100 ton atık çıktı. Trabzon Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, "Değirmendere’nin taşıdığı çöplerin limanımıza girmesi nedeniyle deniz dibinde aşırı miktarda birikme oldu. Çöpler temizlendikten sonra 14 metreye çıkarılan rıhtım derinliği ile çok büyük gemiler de limana gelebilecek" dedi.  

Trabzon Limanı'nda ağır tonajlı gemilerin giriş ve çıkışlarının rahat sağlayabilmeleri için deniz dibi tarama-temizlik çalışması başlatıldı. Albayrak-TR gemisinin eşlik ettiği tarama faaliyetlerinde deniz dibinde, aralarında menşesi belli olmayan, top mermisinin de bulunduğu yaklaşık 100 ton atık çıktı. 30 yıl aranın ardından dip temizliği yapılan limanın derinliklerinde bulunan top mermisi, teslim edildiği emniyet güçlerince imha edildi.

Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, limanda deniz derinleştirme çalışmalarına başlamadan önce Albayrak-TR gemisinin 15 gün boyunca deniz dibindeki çöpleri temizlediğini söyledi.  Limanda en son 30 yıl önce temizlik yapıldığını belirten Ermiş, “Albayrak-TR derin deniz tarama gemisi Trabzon limanına getirip yasal izin aldıktan sonra taramalara başladık. Fakat tarama yaparken bayağı sıkıntı yaşadık. Değirmendere’nin taşıdığı çöpleri biz zamanlar balıkçı barınağı olmadan serbestçe denize giderken şimdi yönünü limanımıza doğru çeviriyor. Bu nedenle liman sahasında deniz dibinde aşırı miktarda çöp birikti. 15 gün boyunca gemimiz bu çöpleri aldı. Gemimiz asıl amacına çöpler temizlendikten sonra çalışmaya başladı. Mevcut rıhtım derinliğini 14 metreye çıkararak çok büyük gemilerin Trabzon limanına gelmesini sağlayacağız” dedi.

‘TARAMA KOLUNA TOP MERMİSİ TAKILDI’

Denizden günlük hayatta kullanılan her türlü atığı çıkardıklarını söyleyen Ermiş, “Yaklaşık 100 ton civarında çöp çıkardık ve belediyenin bertaraf tesislerine gönderdik. Asıl ilginci tarama koluna 1 tane top mermisi takıldı. Hem de patlamamış halde. Tehlikenin çok farkında olmadık, top mermisini çok yakınımıza kadar aldık ama sonrasında emniyet güçlerine haber verdik. Güvenlik tedbirleri alınıp limanda incelemesi yapıldı ve götürüldü. Bir yerde imha edildiğini düşünüyorum. Top mermisi çıkanların en enteresanıydı” diye konuştu.

‘DEREYE ATILAN ÇÖPLER TARAK AĞZINDA BİRİKİYORDU’

Trabzon limanında deniz dibi tarama-derinleştirme ve temizlik çalışması yapan Albayrak-TR gemisinin ikinci kaptanı Sertaç Ocak, limanda deniz dibinde toplamda 800 bin metreküplük tarama yaptıklarını söyledi. Limanın 11-10 ve 9 metre olan derinliğini yapılan çalışmalarla 15 metreye çıkardıklarını anlatan Ocak, “3 ve 4 nolu rıhtıma kadar çalışmaları tamamladık. İlk başlarda deniz dip yapısı dereden gelen akıntıyla beraber yüksek kesimlerde yaşayan köylülerin dereye bıraktığı atık ve çöpler ‘Draket’ ismi verilen tarak ağzına geldiği için ilk katmanda çok fazla çöp birikiyordu. Sonrasında geminin asıl yapması gereken işine geçebildik. Bu şekilde hem atıkları dışarıya verdik hem de derinleştirme projesine uygun hale getirdik” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi