Yaklaşık 600 bin gencin yoklama kaçağı veya bakaya durumda olduğunu ve büyük mağduriyetler yaşandığını belirten Kaya, “Hemen her gün sosyal medya üzerinden bizlere ulaşan bu gençlerimiz mağduriyetlerinin çözümü için yardım istiyorlar. Birçoğu çeşitli sıkıntılar nedeniyle askere zamanında gidememiş, kimi evlenmiş, çocuğu olmuş, çalışıp ailesine bakmak durumunda kalmış; kimi işini kaybetmemek için askerliğini ertelemiş.” dedi. 

“2019’daki Bedelli Düzenlemesi Mağduriyetleri Artırdı”

CHP’li Ahmet Kaya, “2019 yılında kabul edilen Askeralma Kanunu ile 29 olan tecil yaşının 22'ye düşürülmesi ve yoklama kaçağı ve bakayaların bedelli askerlik kapsamından çıkarılması mağduriyetleri daha da büyütmüştür. Yapılan düzenlemeyle binlerce gencimiz haberleri dahi olmadan yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşmüştür. İşinden, okulundan olan bu gençlerimiz büyük bir çaresizlik içindedir.” dedi.

“Psikolojisi Bozulan Gençlerimiz Sokağa Çıkamaz Hâle Geldiler”

Kaya, mağduriyetlerin çözümü için daha önce de birçok kez hükümete çağrıda bulunduğunu belirterek, “Son olarak Milli Savunma Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuyu Sayın Bakana aktarmıştık. Bedelli askerlikle ilgili yeni bir çalışmaları olmadığını fakat konuyu takip ettiklerini söylemişti. Aradan bir yıl geçti, sorun çözülmedi, aksine daha da büyüdü; bu gençlerimizin psikolojisi bozuldu, hayatları karardı, sokağa çıkamaz hâle geldiler.

“Bir Defaya Mahsus Bedelli Affı Çıkarılmalı”

Gençlerin mağduriyetinin giderilmesi için hükümete bir kez daha çağırıda bulunan Ahmet Kaya, “Bir defaya mahsus bedelli affı çıkarılmalı ve makul bir ücret belirlenerek bu gençlerimizin mağduriyeti giderilmeli.” dedi.

Editör: Haber Merkezi