İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık ve İYİ Parti Yomra İlçe Başkanı Zekeriya Akgül ile birlikte Yomra Kaşüstü Mahallesinde fındık toplayan vatandaşlarla bir araya geldi, onların sorun ve taleplerini dinledi.

Burada bir açıklama yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs "Bölgemizde fındık hasadı başladı ama fiyatı ilan edilmedi."

FINDIK HARMANDA, FİYAT BEKLİYOR
Karadeniz Bölgesi’nde üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, herkes fındık alım fiyatının açıklanmasını bekliyor.  Tarım ve Orman Bakanı geçtiğimiz günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’ne mensup  Milletvekilleri ile bir toplantı yapmış ve hasat öncesi fındık alım fiyatının açıklanacağını söylemişti. Bölgemizde hasat başladı ama fiyat hala açıklanmadı. Sayın Bakana sesleniyorum: "Fındık harmanda, fiyat bekliyor.  Fındık fiyatını açıklamak için neyi bekliyorsunuz? Fiyatı ne zaman açıklayacaksınız?" dedi. 

AK PARTİ'NİN KARNESİ ZAYIF
Örs açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ne yazık ki, her yıl fındık sezonunda rekolte tartışmaları ile karşılaşıyoruz. Açıklanan farklı rekolte rakamları kafaları karıştırıyor. Rekolteyi yüksek göstererek, düşük fiyat oluşmasını isteyenler var. Geçmiş dönemlere baktığımızda Ak Parti'nin fındık karnesi kırıklarla dolu.  Bugüne kadar iktidar partisinin fındık politikaları üreticinin derdine çözüm olmamış, aksine üreticinin mağduriyetini arttırmıştır. 

TMO MÜDAHİL OLSUN, ÜRETİCİYİ EZDİRMESİN
Baktığımızda fındık fiyatının belirlenmesinde iki önemli aktör var:  TMO ve Ferrero. Fındık fiyatını da büyük ölçüde bunlar belirliyor.  Burada önemli olan TMO'nun bu yıl üstleneceği rol. Üreticiyi koruması gereken TMO'nun geçtiğimiz yıllarda elini taşın altına koymayıp  üreticiyi oyaladığını ve mağduriyetler yaşattığını biliyoruz. Bu yıl TMO sorumluluklarını yerine getirsin, piyasaya müdahil olsun, üreticinin yanında dursun, alınterinin karşılığını versin, Müstahsili ezdirmesin. Artan maliyetler, salgın koşulları ve ekonomik sorunlar dikkate alınarak üreticiyi mağdur etmeyecek iyi bir fiyat açıklanmalıdır. 

FİYAT EN AZ 35 TL OLMALIDIR
İYİ Parti olarak biz diyoruz ki; fındık fiyatı 2021 yılı için en az 35 TL olmalıdır. Girdi maliyetlerindeki artışlar, pandemi süreci ve dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak iyi bir fiyat açıklanırsa,  bölge  ekonomisi de canlanır. Fındık fiyatı sadece üretici için değil bölgedeki herkes için büyük bir önem arzediyor. Fındık üretimi Türkiye'nin  ihracatı için de çok büyük önem taşıyor.  Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) İtalya’nın 2021-2022 sezonundaki fındık üretiminin neredeyse yarı yarıya azalacağını öngören bir açıklamada bulundu. İtalya’da fındığın olmaması, Türkiye’nin daha fazla ihracat yapması anlamına gelir. Bu durumu iyi değerlendirmeliyiz. İhracatımız  yıllardır 2 milyar dolar seviyesinde duruyor. Doğru politikalar ve fırsatların akıllı stratejiler ile değerlendirilmesi ile  Türkiye'nin fındıktan elde edeceği geliri bir kaç katına çıkarmak zor değil."

Editör: Haber Merkezi