KARADENİZDE SONNOKTA - SELAHATTİN ÖZCAN- Depremlerle birlikte gündeme gelen inşaat yapıları üzerine konuşan Başkan Ustaömeroğlu: “Sıkıntıların önüne geçmek için ömür boyu denetim gerekli" dedi.

YARGI KARAR VERİRKEN

Son olarak İzmir’de yaşanan 6.6’lık depremin ardından gündeme gelen inşaatlardaki sıkıntılar ve yapı güvenliği ile ilgili Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu açıklamalarda bulundu. Ustaömeroğlu: “Bir bina, zemin katındaki kolonunun kaldırılmasından dolayı yıkılabiliyor. Burada evde oturan insanın günahı olmamalı. Projenin bir katında kolonlar kaldırılmışsa yargının buna göre karar vermesi lazım.”

ODALARA GÖREV VERİLMELİ

 “Binalar ömür boyu denetlenmeli. Meslek odalarımıza böyle bir görev verilebilir ve binalar denetlenebilir. Normalde odalarımıza gelen projeleri denetleyip onay veriyorduk. Artık bu yapılmıyor. Ömür boyu inşaatlara denetim mekanizması koyabilirsek sıkıntıların önüne geçebiliriz. Makine mühendisleri binaların asansörlerini ömür boyu denetlenebiliyor. Binaların tümünün denetimi için böyle bir mekanizma olmalı.” 

DEVLET LOKOMOTİF OLMALI

Binalarla ilgili tabii ki olayın bir diğer boyutu da var, o da yapıların eski olması. Gönül ister ki tüm eski yapılarda dönüşüm sağlansın ama bu da ekonomiye dayanıyor. Ne yazık ki ülkemizde eski bir yapı stokumuz var. Bunun da ele birliğiyle dönüştürülmesi lazım. Burada da devlet lokomotif olmalı ve eski yapıların dönüşümü sağlanmalı.”

Editör: Haber Merkezi