Toplantıya AK Parti Trabzon Milletvekilleri Bahar Ayvazoğlu, Salih Cora, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Ergan, TÜRSAB D. Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı ve TESOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Pehlivan katıldı. 

NE KADAR HASSAS OLDĞUNU BELİRTMEK İSTİYORUM
Toplantıda konuşan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, özetle şu şekilde konuştu: 

Esas amaç, Karadeniz Bölgesi ve şehrimizin turizm destinasyonu olması nedeniyle son yıllarda oldukça dikkat çeken konuma geldi. Şehrimizde turizm hareketliliği, elbette geleceğe dönük ışık tutma adına yapılması gereken çalışmalar var. 
Bizlerin şehirde, serbest iş yapan, özellikleri iş camiası kesimini dikkate aldığımızda bu konunun ne kadar hassas olduğunu belirtmek istiyorum. 

Turizm öyle bir konu ki bizler turizmi seçecek konumda değiliz. Turist gedecek olduğu ili, destinasyonu seçer. Turist gidecek olduğu yeri önceden araştırarak, bu bölgede mutlu olabileceğini, insanlarla yakın diyalog kurabileceğini, doğal güzellikleri yaşanabileceğini, güvenli seyahat yapıp yapamayacağını araştırarak gideceği yere karar verir. 

DİN, DİL, IRKA BAKMADAN… 
Şehrimizin alt yapısının gelişmiş olması, güvenlik açısından da şehrimizin ve bölgemizin, ülkemizin güvenli olması turizmin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Bizler hiç bir zaman din, dil, ırka bakmadan tüm turistler bizlerin misafirdir. 

Şehrimizde alt yapı olarak da güçlü bir alt yapının olması ama son zamanlarda gördüğümüz şekliyle, taleplerin atığını görüyoruz. Bizler sürekli anketler düzenleyerek gidişatı takip ediyoruz. Turistlerin istekleri bizlerin birinci derece önemsediği konudur. 

ELBETTE DENETİM ŞART
Onların memnuniyetini arttırmaya gayret ediyoruz. Zaman zaman, büyük bir hareketlilik başlıyor. Bunun içinde turistlerin beklentisi doğrultusunda gerekenleri yapmaya çalışırken, onları anlayacak olan bizim esnafımız ve şehirde yaşayan turizmle ilgili olan arkadaşların gerekli kolaylıkları yapıyor. 

Elbette denetim şart. Kurumlar olarak elamanları gönderip denetimleri yapıyoruz. Bu kadar kalabalıkta, yoğun turizmin olduğu durumda dışardan ne kadar denetim yaparsanız yetersiz kalabiliyor. En doğru denetim iş verenlerin, kendi çalıştırdıklarını, iç standartlarını denetlemesi. Burada her bir iş veren kendisi denetçi olmak kaydıyla, misafirlerimizi daha fazla memnun edeceğizdir. 

Şehrimizde gerçekten ulaşım konusunda alt yapı konusunda, turistlerin memnuniyetini görüyoruz. Anketler bize bunu gösteriyor, Yeme içme yerleri, konaklama dışında vakit geçirdikleri yerlerin standartlarının yüksek olduğunu bizlere ifade ediyorlar. Geleceğe dönük daha fazla yatırımla, daha fazla kişileri ağırlamanın fırsatını yakalayacağız. 

İÇ HAT SEFERLERİ ARTTIRILMALI

Özellikle yollarımızın güzelliği konusunda turistlerin yaptığı bildirimler bizleri memnun ediyor. Şehrimize gelen turistlerin büyük kısmı uçakla geliyor. İstanbul üzerinden aktarmalı gelen misafirlerimiz var. Onlarda bir taraftan başka şehirleri ziyaret ediyor. Diğer taraftan şehrimize ulaşım konusunda sıkıntılar, uçakların az olması, hava ulaşımının yeterince ihtiyacı karşılamama yönünde talepleri var. Şehrimize her şeye rağmen gelmeleri bizler açısından memnuniyet verici. İstanbul’dan araç tutarak, şehrimize gelip burada bir kaç gün kalıp dönüyor. 

7 GÜN KALIYORLARDI, 10 GÜNE ÇIKTI
Geçmişte normalde körfezden gelen misafirlerin 7 gün kaldığını görürdük. Şimdi 9 ve 10 güne çıktı. Kalma süresi de artmakta. Bu memnuniyet verici. Ne kadar fazla kalırsalar ekonomimize daha fazla katkı sağlıyor. 
İç hatlarda daha fazla uçak seferi arttırılması, buna bağlı olarak da daha fazla turist gelmesi… 

ULAŞIM AÇISINDAN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI
Yerli turist açısından da baktığımızda burada da büyük yoğunluk var. Ulaşım açısından kamunun gerekli tedbirleri alması en büyük arzumuz ve isteğimizdir. Turizmin sadece doğal güzellikleri gezmeye gelmiyorlar. Tarilimizi, kültürümüzü gezmeye gelenlerin yanında, şimdi Kruvaziyer turizmi de başlıyor.
Temmuzdan başlamak üzere 6 - 7 sefer başlayacak. Rusya federasyonundan başlamak üzere Çeşme’ye kadar uzanan turizm başlıyor” 

TÜRK VATANDAŞLARI 2. SINIF MUALEME Mİ GÖRÜYOR
Vatandaşların 2. Sınıf muamele gördüğü iddiasına ise Hacısalihoğlu, “Kurumsal olarak Ticaret Sanayi Odası olarak bizim görevlerimizde denetim var ve bunu yapıyoruz. Bize zaman zaman bu şikayetler belgeli geliyor. Her hangi bir iş yeri ile ilgili fahiş fiyat uygulamasında gelen şikayetleri alıp anında o kurumlarla görüşmek suretiyle bir daha yapmaması, disiplin kurullarında değerlendirme suretimiz var. Onlara para cezası uyguluyoruz. Para cezasına girmeden diyalogla çözme suretiyle.. 

YETİŞMİŞ ELEMAN SIKINTISI
Çalışanlardan kaynaklanan hatalar olduğu bize geliyor. İş verenlerin bunlardan haberi olmadığı bizlere geliyor. Az önce üzerinde durduğum konu iş verenlerin kendi denetçisi olması gerekiyor. 
onların eğitimi, zaman alıyor. İhtiyaçtan dolmayı kim bulunursa çalıştırılmaya başlıyor. Çok fazla yetişmiş eleman olmayışı bu sıkıntıların artmasına sebebiyet veriyor. 
Taksilerden gelen şikayetler var. Bunlar Türkiye’nin, dünyanın her yerinde bizzat bizlerde yaşadık. ABD’de Miami’de aynı problemi yaşayıp şikayet ettiğimizde onların ifadesi bunlar her zaman oluyor, yapacak bir şey yok. Bize göre doğru cevap değil. Kendi şehrimizde şikayet edilen kişiyi hangi taksi durağında olduğunu öğrenip bu şekilde çözümüne gidebiliriz. Uyarıdan başlayıp ondan sonra devamı.. 

ÖNCE MİSAFİR OTURSUN DÜŞÜNCESİ OLABİLİR
Sürekli denetimler yapılıyor. Sadece bu şekilde taksiyle değil, alışverişle değil başka şikayetlerde geliyor. Bize resmi olarak, yazılı olarak gelen şikayetleri anında alıp değerlendirmeye devam ediyoruz. 
Diğer türlü vatandaşımızın 2. Sınıf olması söz konusu olamaz. Bize yoğunluktan dolayı, misafirlere öncelik veriyor olabilir. Hepimiz aynı yapıdayız. Önce misafir otursun düşüncesi olabilir. Aldığımız sorunlardan biri de halkın misafir perverliği ne ölçüde diye sorduğumuzda hemen hemen yüzde 99’u olumlu yönde cevap veriyor. Halkımızın isteklerini de karşılamak durumundayız. Yoğunluk nedeniyle bazı aksaklıklar olabilir” dedi. 

ARAÇ SAYISI VE OTELLERDE… 
Turizm yetkisi olmayan kişilerin çalışmalarıyla ilgili olarak ise TÜRSAB Başkanı Kantarcı, “Bizim düzenli denetimlerimiz oluyor. İstanbul’u ayrı kenara koyacak olursak 80 vilayette en fazla denetim yapılan ve tutanak tutulan bölge olduk. Şehir Trabzon… 2020’de bir tık daha geride oldu. Antalya’da da denetimler oldu. Bu sene iyi gidiyoruz. Ama çok daha iyi olabilir. Pandemi sonrasında beklentinin bir tık daha üzerinde gelen yoğunluğa bağlı olarak araç sayısında ve otellerde sıkışıklık oldu. Ona paralel olarak kaçak sayısında artış söz konusu.. 

TEK KRİTERİ ARAPÇA BİLİNİ DİLEN.. 
M.A. Plakalı araçlar değil hususi araçlar, ülkemizde geçici koruma statüsünde olup izin almadan ilimize gelmiş olanlar, bölgede yaşayan tek kriteri Arapça dilini bilen ve bizde bu pastadan bir dilim alalım düşüncesiyle turizm sektöründe işletme belgesi olmadan giren şahıslar var. Bunlar hususi araçlarla devam ediyor. 
Bunlarla ilgili gereken işlem yapılıyor. Bağlamda, ceza kesiliyor. 
Bugün yine turizm destinasyonu üzerinde Jandarma ve TÜRSAB Denetimleriyle gerçekleştiriyor. 
Denetimi biraz gevşettiğinizde bir anda bu artışlar devam ediyor” diye konuştu. 

BU YIL BİRAZ SIKINTI OLDU
Hacısalihoğlu, “Her şey maddiyata bağlı. Yeni araçların filoların alınması.. Bu yıl biraz böyle sıkıntı olabilir. Ama önümüzdeki yıl herkes daha hazırlıklı olabilir” dedi. 

TURİZM BÖLGE İLLERİNE DE YAYILIYOR
Kantarcı, “Önceki yıllarda turizm Trabzon odaklı gelişiyordu. Dış turizm ve orta doğu pazarından gelenler. Bu sene baktığımızda Rize, Giresun’a yayılmış durumda. Araç sıkışıklığında Rize’de seyahat acentaları, Gümüşhane ve Giresun’un da bölgemize ciddi destekleri var. Onlarca, yüzlerce çevre komşu illerdeng elen araçlarda destek veriyor. Bir anda yoğunluk oldu. Pandeminin etkisiyle araç satışları da oldu. Esnaf o ekonomik süreci atlatmak için mevcut araçlarını da satışa gitti. Önümüzdeki sene böyle olmayacaktır. Sadece Trabzon değil, bölge illerine de yayılması memnuniyet verici durum” dedi.

UÇAK SEFERLERİNİN ARTTIRILMASI İÇİN… 
Uçak seferlerinin arttırılması ile ilgili gelen soruya Trabzon Milletvekili Örs, “TBMM’de bu konuda THY’nin tarifelerini direkt anlatmıştım. Hem pahalı, hem de sefer sayısı az. Burada sefer sayısının arttırılması ayrıca uçakların kapasitelerinin attırılması, daha büyük uçakların konulması yönünde taleplerimiz var. 
Trabzonspor maçlarından önce de büyük sorun yaşanıyordu. Bununla ilgili muhalif milletvekili olarak THY’nin seferlerini arttırılması, kapasitesi büyük uçakların sefere konulması noktasında taleplerimiz var. 
Bu talebimizi tekrar dile getireceğiz” dedi. 

YENİ UÇAKLAR EKLENECEK
Aynı konuyla ilgili Trabzon Milletvekili Cora ise, “Ahmet Polat beyi ziyarete gittik. Kendisine Trabzon’da ki yoğunluğu turizm hareketliliğinden bahsettik. Türkiye’de uçak sıkıntısı var. Dışardan uçak siparişi veriyoruz, parasını peşin veriyoruz. Bunun gelmesi süre gerektiriyor. 30 tane uçak eklenecek. Bunlardan bir kısmı da Trabzon’a ayrılacak. Sefer sayılarının yeniden düzenlenmesi, Ordu, Giresun, Rize hattının düzenlemesi yönünde planları olduğunu ifade ettiler” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi