Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ordu’da toplamda 54 TL olarak açıklanan 2022 ürünü fındık fiyatı piyasa aktörleri tarafından genellikle olumlu bulundu. Türkiye fındık ihracatının yüzde 40’a yakınını yapan firmaların üye olduğu Trabzon Ticaret Borsası (TTB) yöneticileri de fiyatı olumlu bulurken, TMO’nun detaylarını hemen açıklaması gerektiğini söylediler.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fiyat ve destekleri de kapsayacak şekilde global olarak 54 TL açıkladığı fiyatın yanlış değerlendirilmemesi için devlet adına alım yapacak TMO’nun uygulayacağı sistemin detaylarını hemen açıklamasını istedi.

Arslantürk şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın da konuşmasında belirttiği gibi 54 TL’lik fiyat alan bazlı destekleme ve akaryakıt yardımını da kapsamaktadır. Tahmin ettiğimiz kadarı ile TMO 50 randıman üzerinden Levant kalite fındığı 51, Giresun kaliteyi ise 52 TL’den alacaktır. Alan bazlı destekleme ve akaryakıt yardımı aynı kalmış gibi gözüküyor. Bazı kesim ve kişiler 54 TL’lik fiyatı yanlış değerlendirebilir. Üreticinin de kafası karışır. Onun için TMO’nun detayları ile alımlara başlama tarihini hemen açıklaması yararlı olacaktır.”

Arslantürk açıklanan fiyatın öngörüleri içinde olduğunu hatırlatarak, serbest piyasanın başlangıçta açıklanan fiyattan biraz düşük olabileceğini ancak zaman içinde üreticinin de gerekenleri yapması ile istikrarlı bir zemine oturabileceğini bildirdi. Özellikle üreticinin 3 uygulamayı bilinçli bir şekilde yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Arslantürk, “Birincisi fındığı erken toplamayacak. İkincisi piyasaya ihtiyacı kadar fındığı indirecek. Üçüncüsü ise emanete kesinlikle fındık bırakmayacak” dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan da, fiyatın üretimden tüketime kadar olumlu etki yapacağını ifade ederek, sektörde her kesimin üzerine düşeni yerine getirmesi ile sağlıklı ve istikrarlı bir 2022 fındık piyasası yaşanabileceğini bildirdi.

Ergan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Her randımanın değeri yaklaşık 1 TL demektir. Bu da 53-54 randımanlı fındıkların fiyatlarının çok daha yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Onun için üreticilerimiz kalite kaybına neden olan erken toplamaya asla yönelmesinler. Bundan sonrası içinde bahçelerine daha çok zaman ayırsınlar, daha çok ve kaliteli fındık üretsinler.” 


 

Editör: Haber Merkezi