SONNOKTA SELAY SAYKAL - Trabzon’da biri tünel inşaatında diğeri ise hurdacıda, geç kalkolitik sonu ve ilk tunç çağı başına ait, milattan önce 4. bin sonu ile 3. bin yılın başına tarihlenen 2 mızrak ucu bulundu. Mızrak uçlarından birisi, Trabzon’da sürdürülen Boztepe tünel inşaatı sırasında isminin bilinmesini istemeyen bir kişi tarafından bulundu. Kentte hurdacıda bulunan bir diğer mızrak ucu da Abidin Karbuzoğlu tarafından satın alınarak muhafaza edildi.

5 BİN YIL ÖNCESİ
İki vatandaş, ellerindeki mızrak uçları KTÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleriyle temasa geçti. Öğretim üyeleri Dr. Hülya Çalışkan Akgül ile Doç. Dr. Serkan Demirel ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz’ün incelediği mızrak uçlarının geç kalkolitik sonu ve ilk tunç çağı başına ait olduğu değerlendirildi. Milattan önce 756’da kurulduğu belirtilen Trabzon’un geçmişinin, mızrak uçlarıyla 5 bin yıl öncesine kadar uzandığı değerlendirildi.

ARKEOLOJiK BULGULAR
KTÜ Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Hülya Çalışkan Akgül, bölgenin tarihinin bu mızrak uçlarının keşfiyle değiştiğini söyleyerek, “Trabzon ve çevresinde yaptığımız yüzey araştırmalarıyla bunlardan daha eski arkeolojik bulgular tespit ettik. Kesin tarihlendirme yapabilmek için üzerinde çalışıyoruz. Bölgemizin halen keşfedilmemiş tarihini ortaya çıkarmak için kent dinamiklerinin ve tüm Trabzonluların çalışmalarımıza destek olmasını bekliyoruz.” çağrısında bulundu.

Mızrak uçları TSSO’ya ait İpek Yolu Müzesi’nde sergilenmek üzere teslim edildi. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu KTÜ hocalarına bu önemli eserlerin bulunmasında katkıları olduğu için teşekkür belgesi takdim etti.

Editör: Haber Merkezi