Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında yapılan toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu da katıldı. Eren, toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Devletimizin imkanları ölçüsünde verdiği destekler ile birlikte dinamik bir süreç işlemiş, işin sağlık boyutuna dikkat edilirken ekonomik olarak da ayakta kalınmaya çalışılmıştır. Her ne kadar sürecin uzaması sebebi ile daha büyük zorluklara kalınsa da sağlık sektörümüzün gücü, sağlık kurullarımızın çalışmaları, sağlık çalışanlarımızın bugün hala sürdürmekte olduğu gayreti sayesinde daha iyi istatistiklere ulaşılmış, aşılama sayesinde de bugünlere gelinmiştir.”

SORUNLAR YETKİLİLERE ULAŞIYOR

Eren iş dünyasının sektör temsilcileri olarak sorunların yetkililere iletilmesi adına mücadele verdiklerini de vurgulayarak, “İş dünyamızın çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bu süreçte başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde yoğun mesai vermiş, şehirlerden gelen sorunlar sınıflandırılarak yetkililere iletilmiştir. Elbette ki pandemi henüz bitmiş değildir. İş dünyamızın değişen süreçlere göre devletimizden hala beklentileri mevcuttur. Yakalanmış kazanımların kaybedilmemesi adına aşılama konusunda vatandaşlarımızın bilinçli olması ve gereğini yapması oldukça önemlidir. Normalleşme tüm dünya için olduğu gibi şehrimizin de bekleyen sorunları ve Trabzon'un önümüzdeki süreçte çizeceği vizyon için olmazsa olmazdır.” diye konuştu.

BİZLERİN BİR PARÇASI

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Sayın Valimiz içimizden biri. Yatırım Adası ile ilgili kurmuş olduğumuz şirketin başkanı. Yani bir parçamız. Organize sanayi bölgelerinin başkanı. Ziyaretlerimizi valimizle gerçekleştiriyoruz. Valimiz ticaret hayatının ve bizlerin de bir parçası. Tüm sorunlarımızı anında çözen biri. Bu konuda şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

YAPMAYA DEVAM  EDECEĞİZ


Başkan Hacısalihoğlu, şehirde kendilerine Yatırım Adası'nın maliyetleri konusunda çok soru sorulduğunu da ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılacak yatırımın devlet açısından geri dönüşünün hesapları yapıldı. Aynı zamanda yatırım yapacak firmaların da alacakları desteklerin hesabı yapıldı. Yatırımcı firmalar, yatırımlarının yüzde 24'ünü desteklerle geri alıyorlar. Yatırım miktarına bağlı olarak, ihracat, istihdam ve aktif büyüklüğüne baktığımız zaman geri dönüşü devlet açısından 2 yıldır. Devlet açısından baktığımızda da önemli bir yatırım olduğunu belirtmek istiyorum. Geri dönüşü çok kısa bir zaman olan, istihdama büyük bir katkısı bulunacak, yaratacağı katma değerle ülkenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak olan Yatırım Adası, ekonomik yönden çok büyük bir avantajı da beraberinde getirecektir. Şehirde yatırım ortamının hazırlanması konusunda Sayın Valimizin başkanlığında oldukça fazla iş yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.”
TRABZON GÜÇ MERKEZİDİR
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TTSO Eylül ayı meclis toplantısında üyelere hitap etti. Vali Ustaoğlu, Karadeniz'in tarihin ilk dönemlerinden itibaren geniş Asya coğrafyası ve Akdeniz havzası ile Avrupa arasında bir iletişim alanı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahip olduğu geniş hinterlandı ve bir iç deniz olmasının yanı sıra boğazlar vasıtası ile dünyaya açılan yönü Karadeniz'i cazibe merkezi haline getirmiştir. Geçmişten günümüze tarihi süreçte, ürün takası ile başlayan ticaret faaliyetleri artık günümüzde en basitinden en kompleksine kadar her yönüyle hayatımızda yer etmektedir. İlk kentler, bir pazar etrafında kurularak şehirlerin gelişiminde ticaretin varlığı ve önemini ortaya koymaktadır.”

HIZ KAZANMAYA BAŞLADI

“Özellikle 19. Yüzyılda Sanayi Devrimi ve kent nüfusunun artması ile dünya genelinde ve bizde de büyük değişimler yaşanırken 20. yüzyılda tüketimin teşvik edildiği toplumlarda bu değişimler hız kazanmaya başlamıştır. Günümüzde kısmen de olsa geleneksel özelliklerini sürdüren ticaret alanları, tarihi kent merkezinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Trabzon da bu anlamda tarihten bu yana bir ticaret merkezidir. Dünyanın en önemli ticaret yollarından olan İpekyolu'nun Karadeniz'de Trabzon ve Sinop limanları üzerinden Avrupa'ya taşındığını bilmekteyiz. Bu bakımdan kadim şehrimiz de ticarette, her alanda olduğu gibi bölgesinde merkezi güç olmuştur ve bu önemini uzun yıllardır da taşımaktır.”


 

ÇOK ÖNEMLİ


Vali İsmail Ustaoğlu, ülke ve şehir ekonomisinin ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan iş insanlarımızın başarısının kesinlikle yadsınamayacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizin en önemli vizyoner yüzü olan iş insanlarımız bizler için çok önemli, çok kıymetlidir. Siz emeğin ve alın terinin ne derece kutsal olduğunu yapmış olduğunuz girişimlerle, istihdamlarla ortaya koymaktasınız. Hele ki ülkemizin son dönemde geçirdiği bu kritik süreç içerisinde sizler çok daha önem arz etmektesiniz. Bugün bizleri bir araya getiren ticari çalışmalar, ülke ekonomimiz açısından çok önemli bir yoldur. Bu yol meşakkatli, mücadele isteyen bir yol. Çok iyi bilmekteyiz ki işimiz kolay değil ama şunu da biliyoruz ki; hiçbir zorluk sizleri bu kıymetli yoldan yıldırmayacaktır. Son yıllarda yaşadığımız salgın sürecinde her alanın olumsuz etkilendiği gibi ticaret alanında da büyük sıkıntılar yaşandığını bilmekteyiz. Bu konuda gerek genel gerekse de yerel yönetimler olarak sizlerin yanında olmaya ve desteklerimizi her zaman hissettirmeye çalıştık, buna devam da edilecektir. TTSO Başkanımızla birlikte işadamlarımızı işyerlerinde ziyaret ederek onlara moral vermeye, motivasyonlarını üst düzeyde tutmaya çalıştık.”

ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ

“Gönül ister ki artık dünya yaşadığı bu zorlu süreci bir an önce aşsın. Şehrimizde sıkıntılar yaşamamıza rağmen birçok müspet olaya da şahit olmaktayız. Bu konuda tabii ki siz, iş insanlarımızın emeği çok fazla ön plana çıkmaktadır. Alın terinin ön plana koyan, her evin bereketlenmesine her sofranın bereketlenmesine katkı sağlayan insanlarsınız. Bu anlamda sizlere bu şehrin halkı adına şükranlarımı sunmak istiyorum. Pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işsizlik oranında devlet olarak tedbirler alınmasına rağmen istemediğimiz bir durum yaşanmıştır. İşsizliğe karşı sizlerin gayretleri, fedakârlıkları ile inşallah ülkemizin bu kritik süreci atlatacağına inanıyoruz. Normalleşme ile işsizlik oranında azalma olduğunu da görüyoruz. Sizlerle yapacağımız çalışmalar ile biz bunu daha da minimize etme adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

İSTİHDAM 900’ÜN  ÜZERİNDE 


“Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın yüz yılın üzerinde bir geçmişi var. Bölgemizin en önemli hafıza merkezi olan bir kurum. Ticaret ve Sanayi Odamızla şehrimizin üretimi ve istihdamı adına, ortak aklı ön plana çıkaran çalışmaları yaptık ve sonuçlarını da görüyoruz. 3 yıl önce göreve başladığımda özellikle organize sanayi bölgelerimizde yaptığımız çalışmalar ilimiz adına sevindiricidir. Şinik OSB ile ilgili başkanımızla birlikte ilk günden itibaren aldığımız kararların ve attığımız adımların sonuçları şu anda ortada net şekilde görülüyor. 8 tane işletmenin faaliyette olduğu Şinik OSB'de bugün 23 tane işletme faaliyette, 16 tane işletme yapım aşamasındadır. İptal ettiğimiz yer tahsislerin yerine yaptığımız yeni tahsislerle birlikte şu anda 47 parselimizin üzerinde de fabrikaların bacaları tütüyor, bir kısmında fabrika inşaatları yükseliyor. Çok az bir bölümü de proje safhasındadır. Şinik OSB'de yaklaşık 180 kişilik istihdamdan 900'ün üzerinde istihdama ulaştık.”

ORTAK AKIL

“Ortak aklı ve ortak hafızayı ön plana çıkaran bir çalışma neticesinde, TTSO ile yürüttüğümüz bu çalışmanın sonuçları da sevindirici oldu. Beşikdüzü OSB yüzde 100 kapasiteye ulaştı. Her iki OSB'mizin de ek alanları Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandı ve süreç başlatıldı. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni üretim ve istihdam sahaları hayata geçirilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle Vakfıkebir OSB'nin altyapı ihalesini tamamladık. Şu anda orada çalışma devam ediyor. Yoluyla ilgili protokol imzalandı. Karayolları çalışmaları başlattı. Vakfıkebir OSB'nin de parselleri artık tahsise hazır ve önümüzdeki yıl içinde inşallah orada da yeni üretim ve istihdam sahaları oluşacak. Araklı ve Of ilçelerimizde de iki yeni OSB'nin kurulumuyla ilgili sayın bakanımızın talimatıyla fizibilite çalışmalarını tamamlıyoruz.”

SON SAFHAYA GELDİ

Vali Ustaoğlu, Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'nin geleceğiyle ilgili de şu ifadeleri kullandı: “İlimizin en önemli vizyon projesi olan ve ülkemizin de medar-ı iftiharı olarak gördüğümüz, ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilan edilen 5 Endüstri Bölgesinden biri olan Trabzon Yatırım Adası projesi yürütülüyor. Yatırım Adamızın proje çalışmaları artık son safhaya geldi. Önümüzdeki aylarda altyapı projeleri teslim edilecek. Ondan sonra da inşallah işin inşaatına başlanması boyutunda gerekli girişimlerimizi yapacağız. Yatırım Adası projemiz, ilimizin marka değerine çok önemli katkılar sağlayacak ve Karadeniz Bölgesi'nin yüksek teknoloji bölgesi olacaktır. Önümüzdeki dönemde yapacağımız bu çalışmalarla, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda yapacağımız girişimlerle bu projeyi ülkemize kazandıracağımızın müjdesini sizlerle özellikle paylaşmak istedim.” TTSO Eylül ayı meclis toplantısında Meclis Üyeleri Şaban Doksanoğlu ve Muzaffer Yıldız da gündemdeki konularla ilgili söz aldı.
 

Editör: Haber Merkezi