Karadenizde Sonnokta/Selay Saykal-Trabzon’da 2 erkek çocuğu annesi Songül Güngör (32) gebeliğinin 34'üncü haftasında covid-19’a yakalandı. Hastalık sürecini evde geçiren Songül Güngör, nefes darlığı yaşamaya başladıktan sonra sağlık ekipleri tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Kaşüstü kampüsüne kaldırıldı. 1 gün tedavi gören Güngör, doğum sancıları başlaması üzerine SBÜ Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Numune kampüsüne kaldırılarak doğuma alındı. Bebeğini sezaryenle dünyaya getiren Güngör’de, covid-19’un kanı pıhtılaştırması nedeniyle doğum esnasında beyne pıhtı atması (embolik inme) durumu yaşandı. Doğumdan sonra yoğun bakıma kaldırılan kadında geçici hafıza kaybı ile geçici körlük oluştu. 4 günlük tedavinin ardından sağlık durumunda düzelme görülen ve taburcu olan Güngör, beyne embolinin etkisi olarak bilinç bulanıklığı (beyin sisi), şiddetli baş ağrısı, unutkanlık ve konuşma problemi yaşamaya başladı. Sağlık durumu takip edilen ve kızı Hifa Evra’ya 6 gün sonra kavuşan anne, covid-19 aşısı olmadığı için pişman olduğunu söyledi.

"HAFIZAMI VE GÖZLERİMİ KAYBETTİM'

Covid-19’a yakalanan kayınvalidesini ziyaret eden oğlundan kendisine virüs bulaştığını ve hastalık sürecini evde geçirdiğini söyleyen Songül Güngör, “Öksürükle başladı, nefes darlığı başlayınca ambulansı aradım ve hastaneye geldim. Tedavi görürken sancılar başladı ve doğuma alındım. Tek başıma stres ve üzüntüyle doğuma girdim. Doğumda beynime pıhtı attı. Hafızamı ve gözlerimi kaybettim. Hiçbirşey hatırlamadım, kimseyi görmedim. Sonrasında kendime geldim ama güçsüzlük başladı. Şu an hiçbir şeye adapte olamıyorum, tek başıma hayatımı sürdüremiyorum. Çocuğuma kendi başıma bakmam gerekiyor ama yapamıyorum. Birçok şeyi hatırlayamıyorum. Akşam çocuğumu bezlemek için bile birisine bağırmak zorundayım. Bezi bile açamıyorum” dedi.

'KIZIMI KUCAĞIMDA TUTAMADIM'

Yaşadığı zorlukları anlatan anne Güngör, “Doğumdan çıktıktan sonra bebek bile diyememişim, ‘bebe nerede’ demişim. O sırada aklımı kaybetmesem oradaki psikoloji de dahil olacaktı. Doğumdan çıkıyorsun kucağın bomboş. Ya bebeğimi kaybetseydim, kucağıma alamasaydım? 6 gün sonra kızıma kavuştum. O esnada bile o kadar halsizdim ki, kızımı kucağımda bile tutamadım” diye konuştu.

'TELEFONU BİLE KULLANAMIYORUM'

Doğumdan sonra hastanede yaşadıklarını net olarak hatırlayamadığını ve konuşma problemi yaşadığını söyleyen Güngör, “Telefonu bile kullanamıyorum. Evdeki elektronik aletlere o kadar yabancıyım ki, sanki ilk defa görüyorum. Doğumdan sonra sadece MR cihazının sesini ve birisinin bana ‘ne renk kıyafet giyiyorum’ diye sorduğunu hatırlıyorum. O 4 günlük sürede başka şey hatırlamıyorum. Covid-19’a yakalanmadan önceki bazı şeyleri tam hatırlayamıyorum. Soru sorulduğunda cevap verebilirim ama söyleyemiyorum, kekelemeye başlıyorum” ifadelerini kullandı.

'ÇOK PİŞMANIM'

Güngör, aşı olmadığı için pişman olduğunu belirterek “Etrafımda örnek olmadığı için tereddütte kaldım. Bende sonra arkadaşlarım aşılandılar. Yaşanan şeyler kolay değil. Her yerini ağrıyor, çok değişik bir psikoloji. Lütfen herkes aşılansın, ben aşılanmadığım için çok pişmanım” dedi

'DOĞUM YAPTIĞINI HATIRLAYAMADI'

Hastanın takibini yapan SBÜ Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, “Serviste yattığı sırada solunum sıkıntısı geriledi ama sonra bebeğin kalp atışlarında problem tespit edince sezaryen doğum yaptık. Bu sırada hastanın bilinç bulanıklığı bulguları başladı. Nerede, kaç yaşında, kaç çocuğu olduğunu tam olarak bilemiyordu. Operasyondan sonra sağlıklı bebeğimiz dünyaya geldi. Bebeğin covid-19 enfeksiyonu geçirmediğini tespit ettik ama anne git gide kötüleşmeye başladı. Doğum yaptığını bile hatırlayamaz hale geldi ve görme kaybı yaşadı. Yaklaşık 4 gün resmen kör oldu. Nörolojikle birlikte hastayı takip ettik ve beynine pıhtı attığını tespit ettik. Covid-19 hastalarında tromboembolik olay yani beyne pıhtı atması çok sık görülen bir olay ve gebe olanlarda bu risk daha da artabiliyor. Mutlaka gebelerin evde takipte olsa bile kan sulandırıcı kullanmaları gerekiyor” dedi.

'BEYİN SİSİ YAŞIYOR'

Annenin son durumu hakkında bilgi veren Dr. Tekin, “Beyne atan pıhtıya bağlı olarak birtakım bilinç bulanıklıları, geçmişi hatırlayamama oldu. Covid-19’da beyin sisi denilen bir olay var. Kelimeleri tam toparlayamama, kendini tam olarak ifade edememe gibi problemler yaşıyor. Hastamız pıhtıya bağlı olarak şiddetli baş ağrıları, vücudunda güçsüzlük ile bebeğine öz bakım sağlamada sıkıntı yaşayabiliyor. Umarız kalıcı hasar bırakmadan toparlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi