SONNOKTA ENES AYDIN - Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş deprem gündemi üzerine açıklamalarda bulundu.

Bektaş şunları söyledi: “Geçtiğimiz Ocak ayında yaşanan Elazığ depremi ve önceki gün yaşanan Bingöl depremleri orta büyüklüktedir. Özelikle sahil kesiminde deprem önemli şekilde hissedildi. Aynı büyüklükteki bir depremin olma olasılığı Karadeniz Fayı için de söz konusudur.”

OLASI DEPREMDE…
“Olası bir depremde, Doğu Karadeniz sahili için en riskli bölgeler denize bakan yamaçlar ve heyelan sahalarıdır. Buralardaki yerleşim alanları risklidir. İkinci risk alanları ise kıyılardaki plaj veya deniz kumsalı üzerinde kurulmuş binalardır. Hepsinden önemlisi Trabzon’daki yapı stoğunun depreme dayanıklılığı bilinmiyor. Yapı stoğunun bir kısmı ömrünü doldurmuş binalar, bir kısmı Deprem Nizamnamesi’ne uygun olmayan binalardan oluşuyor.”

2 KAT ARTTI
“Trabzon’da, yeni çıkan Deprem Yönetmeliği’ne kaç tane binanın uygun olup olmadığı en önemli sorunlardan bir tanesi. Envanterin yapılması lazım. Bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Bu konuya eğilmek gerek. Deprem Tehlikesi Haritası’na göre Trabzon’da tehlike 2 kat artmış olmasına rağmen binalar halen kontrol edilmiyor.”

Editör: Haber Merkezi