TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant yönetiminde yapılan toplantıda, odanın Mart ayı faaliyetleriyle ilgili film izlendi. Toplantıda daha sonra söz alan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, geçtiğimiz günlerde kutlanan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıldönümünü hatırlatarak, "Çanakkale deniz savaşında kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi minnetle anıyoruz, saygıyla huzurlarında eğiliyoruz. Ülkemizin bulunmuş olduğu coğrafyada Cumhuriyet döneminde ve kurtuluş mücadelesinde yapılan anlaşmaların ne kadar ileri görüşlü bir anlayışla gerçekleştiği, günümüzle bizleri ne kadar koruyucu bir önlemle karşımıza çıktığını görüyoruz" dedi.

"RUSYA - UKRAYNA ÇATIŞMASINDAN EKONOMİMİZİN EN AZ ŞEKİLDE ETKİNLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALIYIZ"

Başkan Hacısalihoğlu, Rusya - Ukrayna çatışması nedeniyle dünyanın gözünün bölgede olduğunu da belirterek, "Devletimizin, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili çalışmaları, bu çatışmanın önlenmesinde göstermiş olduğu arabuluculuktaki gayreti, Dışişleri bakanımızın ve tüm bürokratlarımızın üstün gayreti başarılı bir şekilde devam ediyor. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Dışişleri bakanımız ve tüm bürokratlarımızı kutluyorum" diye konuştu. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandeminin ardından Rusya ve Ukrayna arasında çıkan çatışma ekonomimizi de birinci dereceden ilgilendiren bir konu. Bu konuya iki taraftan bakmak gerekir. Birincisi insanların yaşamlarının bozulması ve yok olması. Suriye'den ülkemize olan göç olayını hepimiz hatırlıyoruz. Ukrayna'nın şimdilik komşu ülkelere olan göç olayları belki ileride Türkiye'yi de çok yakından etkileyecektir. Diğer yönden baktığımızda özellikle Rusya Federasyonuna uygulanacak olan yaptırımların birinci derecede bizleri olumlu ya da olumsuz etkilemesi söz konusudur. Biz ülke olarak ekonomimizin bundan en az etkilenmesi için çalışmalıyız. Türkiye burada bağımsız bir davranış içinde hareket ederek ülkemizin gelecekte her iki ülke için de önemli bir dost durumunda olduğunu göstermektedir. Ukrayna ile olan dostane ilişkilerimizin yanında Rusya'nın da düşman olarak gördüğü devletler içinde yer almıyoruz. Rusya ile olan ticari ilişkilerimiz ve ekonomik konulardaki birlikteliklerimiz yaptırımlar sonrasında daha da artabilir. Sadece ticari emtia olarak değil finans sektöründe de işbirlikleri olabilir. Dolayısıyla gerek Ukrayna ile gerek Rusya ile olan ilişkilerimizi iş camiası olarak daha yakından takip edip daha etkili olmamızda yarar olduğunu hatırlatmak istiyorum."

"BEKLENTİMİZ BİR AN ÖNCE ANLAŞMA YAPILMASIDIR"

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, iş dünyası olarak en büyük beklentinin kısa zamanda çatışmanın sona ermesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Öncelikle gıda istikrarında ve gıda güvenliğinde, diğer taraftan enerji güvenliğinde ve buna bağlı olarak da emtiada fiyatların düşmesi beklenen sonuçlar olacaktır. Bir taraftan fiyatların pik noktasına geldiği gaz ve petrolde düşüşlerinin olacağı beklenmektedir. Diğer taraftan gıda güvenliği açısından bütün ülkeler kapanma noktasına gitmişlerdir. Buna bağlı olarak da fiyatlar yine üst seviyelere çıkmıştır. Özellikle metal sektöründe, nikel ve kadmiyum fiyatlarının düşeceği ve piyasanın biraz daha normalleşeceği beklenmektedir. Bu bakımdan bütün beklentimiz çatışmaların bir an önce bitmesi ve anlaşmanın bir an önce yapılmasıdır."

"TURİZM SEKTÖRÜ BÜYÜK BEKLENTİ İÇİNDE"

Hacısalihoğlu, turizm sektörünün büyük bir beklenti içinde olduğunu da vurgulayarak, "Nevruz nedeniyle şehrimize özellikle İran'dan iklim şartlarının zor olmasına rağmen beklentimizin üzerinde turist geldi. Şehrimizde alışveriş yapıyorlar. Beklentimiz önümüzdeki yıllarda özellikle Nevruzda şehrimize daha fazla misafirlerin gelmesi" dedi. Hacısalihoğlu, Ramazan'dan sonra turizm mevsiminin başlayacağını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beklentimiz turizm yönünden oldukça fazla. Şehrimizdeki altyapı çalışmalarının da sezon gelene kadar tamamlanacağına ve misafirlerimizi daha iyi ağırlayacağımıza inanıyoruz. Hepimizin beklentisi özellikle Suudi Arabistanlı turistlerin gelmesidir. Bu konuyla ilgili de bugüne kadar herhangi bir olumsuz bir görüş bize gelmemiştir. Diğer ülkelerden de önemli miktarda turistin geleceği konusunda da elimizde veriler bulunuyor. Turizm şehrimiz için bir sıcak para. Bu nedenle önem veriyoruz. Önümüzdeki süreçte yine fuarlara katılmaya devam edeceğiz. Bu fuar katılımları gelecekte tıkanan belli bölgelerin yerine yeni bölgelerin turizm açısından alternatif olması açısından önemlidir."

Hacısalihoğlu, TTSO'nun inşaat ve yapı malzemeleri alanında yürüttüğü URGE projesine de firmaların katılımının önemli olduğunu dile getirdi.

"RAMAZAN BİRLİK, BERABERLİK, KARDEŞLİK İÇİNDE GEÇSİN"

Başkan Hacısalihoğlu, önümüzdeki günlerde Ramazan ayının başlayacağını da hatırlatarak, "Ramazan ayı birlik, beraberlik, kardeşlik ve bunun yanında huzur içinde bir ay geçirmektir. Ben şimdiden tüm İslam âleminin böyle bir Ramazan geçirmesini temenni ediyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi