Turist bir şehre dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak için gelir.

Peki, Trabzon’da bunların hangisini yaşayabilir bir turist?

Cevaplayayım; hiçbirini!

***

Ayasofya... Yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çeken müze, bugün camiye çevrilerek turistle arasına duvar örülmüş bir yapı. Burayı görmek için mi gelsin turist?

***

Sümela... Yıllardır; yapıldıyapılıyor, açıldı-açılıyor safsatası ile şehrin kandırıldığı adres. Sümela, esas olarak ana kaya kilisesi, birkaç şapel ve içerisinde barındırdığı ayazma ile yabancı turistin ülkedeki başlıca ilgi odağı idi. Şimdi bu kimliğinden çok ama çok uzakta. Turizme atılan bu kazığı görmek için mi gelsin turist?

***

Vezalon, Kuştul, Kızlar Manastırı... Trabzon’un tarihi derinliğini içlerinde barındırmalarına rağmen kaderlerine terk edilmiş durumda her biri. Bu terk edilmişliği görmek için mi gelsin turist?

***

Trabzon Kalesi... Bırakın doğal güzelliğinin ortaya çıkartılmasını tam da kale surlarının dibine tuvalet monte edilmiş durumda. Bu tuvaleti görmek için mi gelsin turist?

***

Cephanelik... Yanı başına yapılan gece kondu ile tarihe ve turizme vurulmuş en büyük darbe. Bu rezaleti görmek için mi gelsin turist?

***

Memişoğlu Konağı gibi birçok konak... Hepsi aslından çok uzaklaşmış ve tarihi yapısını yansıtmayacak durumda. Aslına dönmeleri içinse hali hazırda hiç bir şey yapılmıyor. Bu yok oluşu görmek için mi gelsin turist?

***

Ortahisar Evleri... Evlerin hemen hepsinin tadilattan geçtiği, bu tadilat yapılırken de tarihi yapıya uygun olunup olunmadığının dahi irdelenmediği yapılar. Bu vurdumduymazlığı görmek için mi gelsin turist?

***

Yaylalar... Yeşilliğini ve doğal güzelliğini kaybedip betona teslim olmuş durumdalar. Doğayı değil de betonu görmek için mi gelsin turist?

***

Santa Harabeleri... Arsin ve Araklı ilçelerinin Gümüşhane sınırında bulunan Yeni Yayla mevkiindeki eski rum köylerine verilmiş isim. Şuanda gerçek yapısını kaybetmiş durumda... Bu kayboluşu görmek için mi gelsin turist?

***

Zağnospaşa, Tabakhane ve Değirmendere Köprüleri... Kentsel dönüşüm ile hiçleştirilmiş tarihi yapılar. Dönüşüm adı altında modernize edilerek tarihten kopartıldılar. Bu yıkımı görmek için mi gelsin turist?

***

Atatürk Köşkü... Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini de kaleme aldığı eşsiz köşk. Bahçesindeki ağaçlara dahi sahip çıkılamadı, hepsi tek tek yok oluyor. Bu ihmalkarlığı görmek için mi gelsin turist?

***

Şehrin tüm bu değerleri değersizleştirmiş ve buna kimse ses çıkartmıyorken, turist Trabzon’a neden gelsin ki?