Ortahisar Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlaması toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda Trabzon'un Ortahisar ilçesi turizm planlamasına yönelik stratejiler ve eylemler ile ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi, DOKA, Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Ortahisar Belediyesi arasında protokol imzalandı. Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, KTÜ Şehir Plancılık Bölümü Başkanı Cenap Sancar, DOKA Genel Sekreteri Vekili Onur Adıyaman ve basın mensupları katıldı.

HEPİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan KTÜ Şehir ve Plancılık Bölümü Başkanı Cenap Sancar, “Amacımız belli sonuçta turizme yönelik Ortahisar'ı Trabzon'umuza daha etkin kılabilmek için ülkesel düzeyde konumu etkin hala getirmek için böyle bir çalışma içerisine girdik. Bu proje yerel anlamda sorun alanlar bizim kendi ilimizden başlıyor ve bölgemize yayılıyor. Bunlardan gelen çalışmaları kendileriyle paylaştığımda olmazsa olma olduğunu düşündük. Turizm stratejik planlanmasının ele alınmasını öngörüyorduk. Bunu yerel potansiyelleri kültürel ve doğal değerleri dikkate alarak değil ulusal düzeyde ne rol biçilmiş kendimize nasıl yer bulabiliriz bizim için önemli. Burada hepimize görev düşüyor” dedi.

YOL HARİTASI OLUŞACAK

Konuyla ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Proje Koordinatörü Emrehan Özcan, “Ortahisar Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlaması, kent merkezinin potansiyelini yansıtmayan tarihi ve kültürel değerlerinin turizme kazandırılmasını amaçlıyor. Stratejik Turizm Planlama yaklaşımı çerçevesinde tarihi dokuyla kültürel kimliği korumak ve geliştirmek için stratejileri ve planlama ilkelerini belirliyor. Planlama etaplarını eylem planları üzerinden tanımlayarak yol haritası oluşturmayı hedefleyeceğiz. Doğu Karadeniz Bölgesi eylem planında Trabzon kenti için kentsel arkeolojik alanlarda kültür turizmi için harekete geçebiliriz” diye konuştu.

AMAÇ SADECE TURİST DEĞİL

Proje süreciyle ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Dilek Beyazlı ise, “Burada aslında bir yöntemi tanımlamaya çalıştık. Kurumlar anlamında stratejik planlamaya uygun olmayınca rapor ve veri planlaması oluyor. Bu planlama kentimiz için öncü olacak. Bütün yol hatırasını çizen bütüncül bir bakışla tanımlamaya çalışan bir planlama anlayışı var. Bizim kent olarak ne kadar faydalı olacağını düşündüğüm planlama çalışmalarını sağlayacak. Kent vizyonu öneriyor bu planlama. Varlık temelli demek istediğimiz bu kentin sahip olduğu bazı eserleri var. Burada tatbikî sorunları çözecek problemleri yok etme amacı taşıyacak. Kentin turizme yönelik hedeflerini ortaya koyarken aslında sadece turistlere değil kent halkına da düzenlemiş oluruz. Kentliler için düşünürüz. Kentin daha yaşanabilir olamasın bir üst hedefi olarak karşımızda duracak” şeklinde konuştu.

TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMALIYIZ

Trabzon Turizm ve Kültür İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, “Amacımız başından beri söylediğim bir olgu var. Kültür ve turizm sadece müdürlüğe bırakacak bir olgu değil. Birlikte yapabileceğimiz taşın altına elini birlikte koyularak yapılacak bir olgudur. Birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bu yapacağımız çalışma asıl amacı memnuniyet oranını arttırmak. Stratejik planlama ile şehrimizde kalış süresi ve gelen turistin memnun bir şekilde ayrılması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİN EVLATLARI OLARAK…

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise şöyle konuştu: Çok dinamik anlamda bir protokol imzası için toplandık. Dün bu projelere düşüncelere eylem planlamalarına icraatlarına katkı sağlayan özgün bir yaklaşımla ama şuanda aramızda bulunan DOKA'nın bir toplantısında öyle bir tespitte bulundum. Bazı coğrafyaların kendine özgü özellikleri var. Bu özelliklerin o coğrafyaların kattığı anlamlar var. Kazandırdığı zenginlikler var. Ortadoğu'ya baktığımızda petrol ve enerji zenginliğinin olduğunu görüyoruz. Şuanda Anadolu coğrafyasında doğal zenginliklerin olduğunu görüyoruz. Bunlardan en önemlisi bizim şehrimiz Trabzon'umuz. Sadece bu yönüyle değil Anadolu'nun köklü bir coğrafyasıdır. O nedenle bu şehrin evlatları olarak. Kendi özelliklerimizi daha farkına varıp bu şehrin menfaatine göre adımlar atmak istiyoruz.

KENDİ AYAĞIMIZA SIKMAYALIM

Son 4-5 yılda bölgemize ve ilimize ciddi manada Ortadoğu Coğrafyası’ndan ziyaretçi geldi. 2011-2011 yıllarında 18 bin olmasına rağmen geçen yıl 450 bin olmasına rağmen bu yıl 600 bine kadar gidiyor. Böyle bir potansiyel karşılık öne çıkartacak adımlar atmamız lazım. Hem tarihi ve kültürel öğeleriniz var. Muhteşem tabi güzellikleriniz var. Buna hizmet edecek olan bir öngörü ortaya koymamız lazımdı. Her zaman ifade ettim. Bazen bunu öz eleştiri olarak söyledim. Bu şehirde bu hayallere proje üretecek olan dinamik bir sivil toplum ve üniversitemiz var. Bu anlamda bütün belediye ve müdürlüklerimiz ile artık bu işi daha profesyonelce ele alıp vizyon doğrultusunda önemli olduğunu düşündük. Ön çalışmasını bir protokolle resmileştirilelim istedik. Şehirde bir farkındalık oluşturup, turizm konusunda kendi ayağımıza sıkmayalım istedik. Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakanımız Süleyman Soylu'nun katkılarıyla Mağmat’taki 600 dönümlük araziyi Ortahisar Belediyesi'ne tahsis etti.

TARİH KÜLLERİN ALTINDA KALMIŞ

Toplantıda söz alan Ortahisar Kaymakamı Nihat Hatipoğlu, “Belediyemizi kutlamak istiyorum. Orta ve uzun ölçekli planlar idareciler tarafından kabul görmez ama belediye meclisinde gündemin çoğunluğu imar analarıdır. Ortada KTÜ gibi bilgi derecesi yüksek bir katılım söz konusudur. Çok sevdiğim bir söz var. Ortak bir masa etrafında daha öncede bizde oradaydık. Bu hususta kendisine 20 yıldır taşrada ülkenin değişik yerlerinde ilgi görecektir. Karadenizli olarak Trabzon'a ben daha önce gelmiştim. Açıkçası küllerin altında kalmış müthiş bir zenginliğin olduğu yer. Biz maalesef tarihimizle geçmiş kültürümüzle tam bir köprü kuramadık. Tarihimizle köprülerin inşası önemli bir husus. Özelde hem tarihi değerlerini hem kültüre değerlerini değişik yerlerine Trabzon zenginlik belki de İngiltere'den kat ve kat daha yüksek ama biz ortaya çıkarmayı bilmiyoruz. Hepimize büyük işler düşüyor. Bu noktada da Trabzon'un merkeze bulunan tarihi değerlerinin hem bina varlığının hem de diğer zenginliklerinin ortaya çıkarılması müthiş bir husus” dedi.

KÜRESEL BİR VİZYON OLMALI

DOKA Genel Sekreteri Vekili Onur Adıyaman ise, “Ben bu planlama konusunda Ortahisar'ın şunu göz önüne almasını istiyorum. Trabzon'un küresel bir vizyonu olan ve olması gerektiğini söylemek istiyorum. Ortahisar'da bunun kalbi. Zaman boyutunda mevcut durumda geleceğe ilişkin bir şeyler konulurken geçmişin irdelenmesi lazım. Ulusal planlamaların buna yansıması gerekiyor. Yani düne bakarken işte kadim bir İpek yolu var küresel anlamda ise yeni bir İpek yolu yapılıyor. Bunun lojistik anlamda hem de turizm anlamında ekonomik anlamda şehrimize bölgemize ilçemize nasıl etkileri olur bunun irdelenmesi gerekir. Planlama mantığı, planlamanın yapılması projenin doğmasına yol açar” şeklinde konuştu.

PROTOKOL FAYDALI OLACAKTIR

Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, “Kent hafızasını çok çabuk unuttuğumuzdan dolayı bunu yaşatacak bir kent rehberi yapmayı önemsedik. Bu açıdan bugünkü toplantıyı önemsiyorum” derken, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, “Kentte pek çok eksiğimiz var ve biz bunları sadece konuşuyoruz. Bu protokolün şehre faydası olmasını umuyorum” diye konuştu. Makine Mühendisi Şaban Bülbül ise, “Öncelikle Trabzon bir Antalya mı bir Roma mı olacak yoksa kendi özelliklerini içinde barındıran bir şehir mi olacak buna karar vermeliyiz. Biz Arap turistlere göre mi şehri dizayn edeceğiz yoksa turistleri mi şehre uyduracağız buna karar vermeliyiz. Bu açıdan toplantıyı önemsiyorum

Editör: Haber Merkezi