Doğu Karadeniz’in incisi, Arnavut kaldırımlı tarih kokan sokakları, merdivenleri, duvarları, çeşmeleri, ağaçları ve konaklarıyla ünlü Akçaabat’ın gözdesi Ortamahalle; yaz sezonunda yerli ve yabancı turistlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

AKÇAABAT’TA YAŞAYAN TARİH; ORTAMAHALLE

Mahalle kültürünün bir bütün halinde sergilenmesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ortamahalle, adeta geçmişten günümüze kalan bir miras niteliği taşıyor. Yapısını günümüze dek sürdürmeyi başaran nadir yerleşim yerlerinden biri olan Ortamahalle, Doğuya bakan bir yamaç üzerine kurulmuş olup tarihi ve kültürel değerler açısından ülkemizin en zengin mahallelerinden biri. Misafirlerine tabiat ile iç içe vakit geçirmenin yanında konaklama, yöre ürünlerinin tanıtımı, yöresel lezzetlerden tatma ve foto safari gibi farklı alternatifler de sunan mahalle, uzaktan bakıldığında adeta yağlı boya tabloyu andırıyor.

ÖZEL GİRİŞİMCİLERE ÖRNEK OLDUK

Akçaabat’ta turizmi canlandırmak ve Akçaabat’ın gözdesi Ortamahalle’nin tanınırlığını arttırmak adına mahallede yer alan tarihi konaklar tek tek restore edildi. Çiçek kokan Arnavut kaldırımlı sokaklar ve cepheler sağlıklaştırıldı; duvarlarında sevinçlerin, kederlerin, yaşanmışlıkların izlerini taşıyan konaklar restore edilerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Sokak ve cephe sağlıklaşatırmalarında birinci etap bitti; ikinci etap çalışmaları için ilgili hazırlanan proje bakanlığa gönderildi.

Akçaabat Belediyesi olarak güzel şehrimizin güzide mahallesinde yer alan Timurciler Konağı, Kanoğlu Konağı ve Mehmet Efendi Konağı başta olmak üzere burada bulunan birçok konağı restore ederek turizme kazandırdık. Belediyemizin bu girişimi özel müteşebbislere de örnek oldu. Öyle ki bazı mahalle sakinlerimiz kendi yaşadıkları konakları ve bahçelerini aslına uygun olarak restore ederek yeme içme yeri olarak hizmete açtı. Ortamahalle, Akçaabat’ın tarihini yansıtan, kültürünü özetleyen bir mahalle niteliğindedir. Ortamahalle’de yer alan her evin kapısında güzel kokulu hoş görünümlü çiçekler bulunmaktadır. Timurcier Konağı’nın alt tarafında ise sanata ve sanatçıya verilen önemi ve desteği yansıtan sanat sokağı vardır. Akçaabat’ın en önemli simgelerinden biri olan Ortamahalle, ziyaretçilerine geçmişle bugünü sokaklarda yer alan hoş kokulu çiçekler eşliğinde nostaljik bir şekilde yaşatıyor.

ORTAMAHALLE MÜZESİ SANAT YUVASI OLACAK

1988'de büyük bölümü kentsel sit alanı ilan edilen ve tarihi dokusunu koruyan Ortamahalle sınırları içerisinde kaynaklara göre 1332 yılında yapılmış ST. Michael Kilisesi ve ziyaretçiler tarafından henüz çok bilinirliği olmayan bir şapel yer almaktadır.

Her köşesi tarih dolu olan Ortamahalle’deki ST. Michael Kilisesi’nin içini ve dışını aslına uygun olarak restore ettik ve Ortamahalle Müzesi olarak hizmete açtık. Müzenin içinde ve dışında Akçaabat Belediyesi olarak yaptığımız restorasyon çalışmaları neticesinde büyük bir bahçe elde ettik. Bu bahçeyi sanatsal etkinlikler için açık hava galerisi, açık hava konserleri veya müzik dinletilerinin yapılabileceği bir yer olarak değerlendiriliyoruz. Gerek Ortamahalle konaklarımız gerekse Ortamahalle Müzemiz ziyaretçilerini bekliyor.

FİLM VE DİZİLERİN YENİ MEKÂNI, ORTAMAHALLE

Ortamahalle’de yeni yapılan mekanlar, Ortamahalle Müzesi, sokak ve cephe sağlıklaştırmaları  Türk Filmleri, yöresel filmler ve diziler ya da yöre sanatçılarının klip çekimleri için aranan yerlerden biri haline geldi. Bu durum yerli ve yabancı turistlerde Ortamahalle’yi ziyaret etme merakı uyandırdı. Kim istemez ki bugünde yaşayıp geçmişe yolculuk etmeyi. Canlılığının yanı sıra güzel yüzüyle de ilgi çeken Ortamahalle konaklarında çayınızı yudumlarken etrafı şöyle bir izlediğinizde tüm ihtişamıyla tarihi doku size kendini sunacaktır.

Zor günleri büyük oranda geride bıraktık. Yeteri kadar evlere kapandık. Şimdi nefes alma zamanı geldi. Yaz geldi; havalar ısındı; doğa yeşerdi; güneş sıcak yüzünü gösterdi. Yeşille mavinin kucaklaştığı, dalga seslerinin etrafı şenlendirdiği Akçaabat’ı ve Akçaabat’ın gözdesi Ortamahalle’yi ziyaret etmenin zamanı geldi. Biz; yerli ve yabancı tüm misafirlerimiz için gereken tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Sizleri bekliyoruz.  Buyurun şehrimize konuk olun.

Osman Nuri Ekim

Akçaabat Belediye Başkanı