Trabzon Yomra Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclisi 2. Toplantısı yapıldı. Meclisin gündemini üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan arazinin satışı ile ilgili madde belirledi.

Belediye Başkanına arazinin satış yetkisini iptal eden 2020'de alınan kararın iptali mecliste oylandı.  Oylama sırasında AK Partili üye Tülay Adanur, "Evet" verince eşitlik oldu. Eşitlik durumunda Başkanın kararı geçerli sayıldığı için 2020'de alınan satış yetkisinin iptal edildiği karar, böylelikle geçersiz sayıldı. AK Partili üye Tülay Adanur'un, "Evet" oyu vermesi ise kendi partisinden meclis üyelerini şok etti. Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AK Partili meclis üyeleri kararın kabul edildiğini duyunca "Kabul mü edildi başkanım" diye sorup arkaya dönerek Tülay Adanur'a bakmaları ise 61saat kameralarına yansıdı.

Trabzon'da bir süredir tartışma konusu olan Yomra' Sancak Mahallesinde bulunan ve  üzerinde benzin istasyonu da yer alan arazinin satışı ile ilgili Yomra Belediye Meclisinde karar alındı. 

Hatırlanacağı üzere arazinin satışı ile ilgili Yomra Belediye Meclisinde ilk karar 2017 yılında alındı. Ancak araya yerel seçimlerin girmesiyle birlikte arazinin satışı yapılamadı. 

Yerel seçimler sonrasında Yomra Belediyesi, İYİ Partiye geçerken mecliste çoğunluğu ise AK Parti oluşturdu. 

Daha sonra arazinin satışı ile ilgili 2020 yılında yine Yomra Belediye Meclisinde alınan kararla, satış yetkisi Belediye Başkanından alındı. 

Bugün ise 2020 yılında alınan karar, terrar belediye meclisine geldi. 

Yeniden gündeme gelen madde ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Bayındır, “Biz önerge vermiştik, 2017 yılında ki satış iptaliyle ilgilydi. 2017 yılında ki satış iptali ile ilgili kararımızın tekrar revize edilmesi ile ilgili meclise sundunuz” dedi. 

Bunun üzerine Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, “Benim sunuş sebebim şu: Alınan meclis kararının, yapılmış iptal kararırının, iptali için meclise iade ettim” dedi.

Bayınrdır, “Biz bahse konu alanının, satışının iptalinden ziyade ki 2017 yılında da bu şeyler konuşulmuştu. 25 Milyon TL’nin altına düşmemek kaydıyla 1 yıllık süreyle beraber satış kararının uygun olacağın kanaatindeyim” dedi. 

Gönül ister ki 25 milyona karar alalım ve bunu satalım. Burada satıştan gelecek para belediyenin kasasına girecektir. Bende 25 milyona satılması taraftarıyım. Eğer AK Parti grubunda ki arkadaşlarımız buranın 25 milyona satılmasını veya satın alınmasını sağlayacak müşterileri varsa ben kararı alırım. Mahkemenin verdiği kararlar neticesinde bizim 2. ihale hazırlığı yaparken yaptığımız ekspertiz raporları var. Bağımsız ekspertiz kuruluşan yaptırdık. Burası için 16 milyon 290 bin TL bedel belirlendi. Bunda yol terkleri içinde olmak kaydıyla. Biz bağımsız ekspertiz kuruluşan çok güvenmeyelim düşüncesiyle Trabzon Ticaret Sanayi Odasına da fiyat belirlemesi için başvuru yaptık. 2021 tarihinde TTSO’nun belirlediği fiyat var. Birinde 16 milyon 200 derken, öbüründe 16 milyon küsüre tekamül ediyor. Burada 2 kurum aşağı yukarı rakam belirledi. Biz burada belirlenen 16 milyondan çıkarız ki Danıştayın verdiği üst yapı kiracının mülküdür. Kendi yükünü belediye satışa çıkaramaz maddesi uyarınca biz satış kararı alırken üst yapısının satış kararını ihaleye koymayacağız. Sadece arsa satışını ihaleye koyacağımız için otomatik olarak müşterisi artabilecektir. 17 milyona koydukta 25 milyona çıktı. Biz 25 milyon diye karar alırsak, ihaleye çıkarsak ve satamazsak 3 ay sonra 20 milyona satış hakkımız bulunmuyor. Yukarıda rakamın belirlenmesi, iki tane kurumun 16 milyon - 17 Milyon belirlediği bantta 25 Milyon dersek, bunun satış kararırının olmaması anlamına gelir” dedi. 

Bayındır, “Benim teklifim o yönde. 25 milyon TL ve üzerinde satışa onay verebiliriz” diye konuştu. 

Bunun üzerine Başkan Bıyık, “Bende diyorum ki 25 milyona satılması yönünde keşke satılsa.. Burada Ticaret odası ve ekspertiz kuruluşları ile meter kare fiyatları baz alırsak ki üst yapı ihaleye çıkmayacak. Şu anda kiracı haricinde bir çok kişi ihaleye girebilecek. AK Parti grubu da, diğer arkadaşlarımız da araştırma yapsın. 17 Milyon taban koyarız ama çıkar 25 Milyona..” dedi. 

Bıyık, “Biz şimdi neyi oylayacağız başkanım” şeklinde ki soruya, Başkan Bıyık, “Biz 4. ayın 5’inde 2021 tarihinde meclis kararının, iptal edilerek hükümsüz sayılmasını oynayacağız. İptal edilen satış kararının, iptal edilerek satış yetkisinin tekrar belediye başkanında kalmasını oynayacağız” dedi. 

Kararı mecliste aldığımızda yarın sabah satılacak bir şey değil. İhale kanunu var. Biz kararı alalım. Siz komisyon kurun, bizde kuralım. Piyasada gezelim. Hatta şunu da öneriyorum: Satış ihalesinin başkanlığını AK Parti’den birisi yapsın. Kendisi müşteri bulsun. Satalım bunu, 25 milyona satalım, 30 milyona satalım. Piyasadan teşvik edilecek yatırımcı olur, buluruz.. Gelir 5 Milyona fazlasına satarız. Daha faydalı işler yaparız” diye konuştu.

AK Partili meclis üyesi Nihat Gümrükçü, “Biz size 7 milyon TL borçlanma yetkisi verdiğimiz zaman siz kalktınız dediniz ki, “Bunu kasıtlı verdiniz”  3,5 Milyona nasıl vereyim. Seni zor durumda bırakmayalım” derken, Başkan Bıyık, “7 Milyonu verdiniz, çekmediğimizi biliyorsunuz. Meclis üyelerine teşekkür ediyorum. O gün ki şartlarda İller Bankasından teminat mektubu alamadık. O gün ki şartlarda İller Bankasına 9 Milyon borcumuz vardı. Sonra gönül rahatlığı ile 7 Milyon verdiğiniz belediye başkanına 3 milyon için niye vermediniz” diye konuştu.

Bayındır, “Yomra’ya hizmet etmek için varız. İnsanlar bir şekilde bekliyor. Acaba Yomra Belediye Meclisinde kavga mı çıkacak?” dedi.

Başkan Bıyık, “Sonuçta şunu anlamak lazım. Herkes siyaset yapıyor. Biz burada karar verirken, “Ben evet veririm” başkası “Hayır” diyebilir. Şiddetli fikir ayrılıkları yaşanabilir. Bu kapıdan çıktıktan sonra kimseye düşmanlık beslemem. Kırıldığım noktalar olmuş mudur olmuştur. Belediye Meclisi ile daha uyumlu şekilde çalışmayı tercih ederim. Destek oldukları zaman oldu mu mutlaka oldu. Ama burada birlikte yapsak ve Ymora4nın yapılacak olan bir sürü sorunu var. Birlikte yapsak, bizde her fırsatta teşekkür edebilsek. Basında ki beyanlarıma bakıldığında Büyükşehir Belediyesine her seferinde beyanatım var” dedi.

Bayındır, “Onu kabul ediyoruz. Bize de teşekkür edin..” diye konuştu.

Bıyık ise, “Ettim, niye şurada iş makinelerinin alımında. Hem basında ki beyanımda, hem de sosyal medyada AK Parti’nin meclis üyelerine teşekkür ediyorum demişimdir. Belki sizin baktığınız pencere farklı, bizim ki farklı..” dedi.

Bıyık, "Burası şu an icra takibinde. Faiziyle 9 milyon 260 bin TL'ye çıkmış., Adamın bizden olan talebi. Şimdi biz burayı eğer bu icra işleminin devam etmesi halinde, icra yoluyla satılması durumunda ki önümüzdeki hafta salı günü Kaşüstü'nde ki dairelerin satışı var. Biz orada çok insana duyuruyoruz ki ihaleye girilmesi noktasında. Girilse orada ki daireler değerli noktada tanesi 500 bin TL'den satılır. Ama icra derse ki 400 bin TL'den satıyoruz 100'er bin TL zarar ederiz. Konut olması nedeniyle KDV'leri yüzde 1 olarak geçiyüor. Burası ticari alan olduğu için icra satışının yüzde 18'i KDV olarak devlete kalıyor. Yani burası icradan 16 milyona satılması halinde Yomra Belediyesinin kasasına girecek para 13 milyon TL'ye düşüyor. Yazıktır bu paraya. 3 milyon TL KDV ödeyeceğiz. Biz satarsak 1, icra satarsa 18 KDV ödüyor. AK Parti hükümettedir, bugün bulun 5 milyon TL hibe, 3 Milyonda ben vereyim... " diye konuştu. 

AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİ TÜLAY ADANUR, KRİZİ ÇÖZDÜ...
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. 

Yapılan oylamada, 20017'de satış yetkisini belediye başkanına veren kararı iptal eden 2020'de ki kararın iptali oy çokluğu ile kabul edildi. 

Alınan yeni karara göre arazinin satış yetkisini iptal eden 2020'de ki karar iptal edildi. Buna göre arazinin satış yetkisi tekrardan Belediye Başkanı Mustafa Bıyık'a geçti. 

Yomra Belediye Meclisinde krizi çözen isim ise AK Partili Belediye Meclis Üyesi Tülay Adanur oldu. 

Tülay Adanur, AK Partili üyelerle beraber hareket etmeyerek, arazinin satış yetkisinin tekrar Belediye Başkanı Bıyık'a verilmesi yönünde oy kullandı. 

Bu sırada AK Partili meclis üyelerinin şaşkınlığı ise dikkat çekti. 

Meclis Üyeleri, "Kabul edildi mi?" diye sorarken, bunun üzerine Başkan Bıyık, "Tülay hanım evet verdi. Eşitlik halinde benim oyuma geçtik" dedi. 

Daha sonra mecliste Red verenler tekrardan sayıldı. 

Bilindiği gibi mecliste eşitlik halinde Başkanının kararı sayıldığından dolayı madde kabul edildi. 

(61Saat)

Editör: Haber Merkezi