Geçen akşam saat 21 civarında gazetemiz haber müdürü Berkant Parlak ile Meydan Parkı civarından giderken birkaç kişinin bir köpeğin başına toplandığını görünce merak edip oraya yaklaştık. Köpek yere uzanmış güçlükle kesik kesik nefes alıyordu. İnsanların seslenişine karşı gözlerini açamıyor ve başını yukarı kaldıramıyordu. Biri aç olduğunu düşünerek önüne biraz yiyecek koymuştu ama hayvan ona da tepkisizdi. Köpeğin başında bulunan orta yaşlı bir kadın ve erkek epeyce endişelenmişlerdi ama nereyi arayacaklarını bilemediklerinden ellerinden bir şey gelmiyordu.

Köpeğin biraz önce kustuğunu söylediklerinde biz de zehirlenmiş olabileceği ihtimâlini göz önünde tutarak hemen Ortahisar Belediyesi'nin veterinerlik hizmetine ulaşmaya çalıştık.  Önce zabıta müdürlüğünü arayarak görevli veterinere nasıl ulaşabileceğimizi sorduk. Zabıta yetkilileri numaramızı aldı ve on dakika içerisinde veterinerden telefon geldi. Veterinere durumu aktarıp bilgilendirdik ve beklemeye başladık. Veteriner ekibi gelinceye kadar köpeğin daha kötü duruma gideceği endişesiyle dakikalar geçmek bilmiyordu.  Bu esnada zavallı hayvancağazın başında bulunanların sayısı artmış ve yoldan geçenler de durup merakla bakmaya başlamıştı.

Nihayet yirmi dakika sonra veteriner ekibi geldi. Kendilerine durumu bir kez daha aktardık. Önce köpeği kontrol edip iğne vurdular ardından araca koyup götürdüler. Yarım saatten fazla süredir orada bekleyen bizler de derin bir nefes çekerek rahatladık.

Şimdi bu olayda iki önemli husus var: Farkındalık ve hizmet.

İnsanlara derdini anlatacak ve yardım isteyecek kabiliyette yaratılmamış köpeğin kötü hâlini iyi yürekli birkaç insan fark edip başına gelmeseydi ve biz de gidip olaya müdahil olmasaydık dört ayaklı canlı o hâlde belki de ölümü bekleyecekti. Dolayısıyla hayvanlarla ilgili vakalarda farkındalık çok önemli. Trabzonluların bu konudaki duyarlılığı şehirde yaşayan hayvanların da kaderini belirlemektedir.

Olayın diğer yönünü ise idarî kurumların bu alandaki hizmet kapsamı oluşturuyor. Günümüzde artık bir şehrin modernitesini belirlemede hayvan haklarına gösterdiği saygı da önemli kıstas olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok şanslıyız zira Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç hayvan hakları konusunda oldukça hassas davranıyor. Ortahisar Belediyesi üç veterineri bünyesinde istihdam ederek hayvanların sorunlarına ilgisiz kalmadığını göstermekte. Başkan Genç günün hangi saatinde olursa olsun veterinerlik hizmetinin aksamamasını görevlilere tembihlemiş. Umarız bu ilgi şehirde hayvan hastanesinin kurulmasını sağlayacak kadar ileri seviyeye taşınır.

Ne zaman ve nerede olursa olsun hayvanların varlığını ve onların karşılaştığı sorunları görmezden gelmeyelim. Çünkü doğayı ve diğer canlıları sevmek insanları sevmekten daha kolay.