UEFA Avrupa Konferans Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçı için iki hafta önce THY’nin özel bir uçağı ile Norveç’e giden Trabzonspor Futbol takımını, rakip takımın kenti Molde Havalimanı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin Oslo Büyükelçisi Fazlı Corman’ın karşılaması güzel bir jest olarak takdir topladı.

Bu jest bana bir başka olayı hatırlattı.

Tarih 26 Temmuz 2005. Trabzonspor Avrupa Kupaları’nda Kıbrıs Rum Kesimi’nin Anorthosis Famagusta takımıyla eşleşir. Türkiye Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimini tanımadığı için buraya direkt uçuş yoktur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de onlar tanımadığı için Türk kesimi üzerinden de Güney Kıbrıs’a geçmek mümkün değildir. Trabzonspor, Rum kesimine gidebilmek için mecburen sadece Atina bağlantılı olarak Larnaka Havalimanı yoluyla maçın oynanacağı Lefkoşe’ye gidebilecektir. Gün gelir ve Trabzonspor kafilesi Türk Hava Yolları’ndan kiralanan özel bir uçakla Atina’da, eski Yunan Başbakanı Eleftherios Venizelos’un adını taşıyan Havalimanına gitmek için İstanbul’dan hareket eder.

O sırada Türkiye Cumhuriyeti’nin Atina Büyükelçisi olan deneyimli diplomat Tahsin Burcuoğlu, Trabzonspor’u getiren THY uçağını bizzat kendisi karşılar, takıma hoşgeldiniz der ve başarılar diler. Teknik Direktör Şenol Güneş de Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu'na forma hediye edip ilgisinden dolayı teşekkür eder. Büyükelçi, ne olur ne olmaz diye de uçak kalkana kadar da, tam 10 saat süreyle havalimanından ayrılmaz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden beş bin bilet talebi üzerine şaşıran ve büyük güvenlik önlemleri alan Rum yönetimi Türklere kale arkasında sadece bin 200 kişilik yer verir. Stadyumda KKTC bayrağı yasaklanırken Türk bayrağı açılmasına itiraz edilmez. Stadyumda tam bin polis görev yapar ve Trabzonspor 3-1 kaybettiği maçtan sonra Larnaka Havalimanı’na gelip, Yunan Havayolları Olimpic Airways’ın uçağıyla Atina’ya oradan da, THY uçağıyla İstanbul bağlantılı olarak Trabzon’a döner.

2006–2007 sezonunda UEFA Kupası eleme turunda yine bir Güney Kıbrıs ekibi olan Apoel ile eşleşen bordo mavililer, bu yolculuğa Yunanistan'ın Astra Airlines Havayolları'na ait özel uçakla Trabzon'dan başlar. Türkiye’den Güney Kıbrıs’a direkt gidemeyen uçak önce Rodos Adası’na iner ve orada bir süre bekleyerek Güney Kıbrıs’a hareket eder. Maçı 1-0 alan Trabzonspor aynı rotayı izleyerek Trabzon’a geri döner. Maceralı bu iki uçak yolculuğu Trabzonspor takımı ve taraftarları için unutulmazdır.