Halen devam eden Rusya-Ukrayna çatışmasında her savaşta olduğu gibi yine çocuklar, yaşlılar ve kadınlar mağdur oluyor. Ukrayna'nın kentlerini bombalayan Rusya'nın yarattığı kaos ortamında herkesin olduğu gibi minik sporcuların da eğitim düzeni bozuldu. Daha önce yetimhanelerde yaşayan Ukraynalı çocuklar Türkiye tarafından Antalya'ya yerleştirilmek üzere ülkelerinden tahliye edilmiştiler. Şimdi de Trabzonspor'un girişimi ile minik futbolcular ülkelerindeki kaos ortamı düzelip savaş bitene kadar Türkiye'de eğitimlerini almak üzere doğrudan Trabzon'a geldiler. Henüz çocuk yaştaki bu sporcuların ailesinden uzak olmaları zor da olsa huzurlu bir ortamda gelişmelerini sağlamak adına huzuru Trabzon'da bulmaları çok önemli. Süper ligdeki şampiyonluk başarısını kutlamaya az bir zaman kala bence Trabzonspor daha da önemli bir dalda şampiyonluğunu dünyaya ilan etti.
Dünya merhamet ve iyilik liginin tartışmasız şampiyonu Trabzonspor'dur. Tarih bunu yazacaktır.

Henüz çocuk yaşta ülkesinden uzaklaşmak zorunda kalan bu küçük yüreklerin kalplerindeki acıyı biraz olsun dindirmek, ancak merhametli insanları başaracağı iştir. Trabzonspor başta başkan Ağaoğlu’nun nezdinde bunu gerçekleştirmiştir. Bu gençler yatılı öğrenciler gibi yeme, içme, konaklama ihtiyaçlarını giderirken eğitimlerini de Trabzonspor tesislerinde alacaklar. Çocuk yaşta futbol eğitimi alan belki de geleceğin başarılı futbolcusu olarak dünya sahnesine çıkabilecek bu küçük yürekler, Türkiye'nin, Trabzonspor'un karşılıksız kucak akışlarını asla unutmayacaklardır. Trabzonspor dünyaya örnek gösterebilecek “merhamet ve sahiplenme” hareketi ile dünya spor tarihine geçmiş oldu. Türkiye darda olanın yanında olduğunu bir kez daha gösterirken spor dünyasının en büyük ödülünü de bu merhametli davranışı ile Trabzonspor çoktan hak etmiştir.

VADİDE PEMBE BİR EV

Kuzgundere vadisi temizlendi. Öğretmenevi, Cudibey İlkokulu yeniden yapılıp hizmete açıldı. Zafer Mahallesi’nde evler arsalar kamulaştırılıp yeni mekânlar oluşturuldu. Her ne kadar beklenilen yeşil alan tam anlamıyla ortaya çıkartılıp şehrin merkezinde bir cazibe merkezi yaratılamadıysa da eski perişan durumundan kurtulan Kuzgundere Vadisi’nde herkesin dikkatini çeken bir pembe ev yıllardır öylesine orda durmakta. Bu pembe ev, Vadinin proje kapsamında korunması gereken bir yapı mıdır?

Kamulaştırmadan muaf mı tutulmuştur? Kamulaştırma tutarına itiraz edilip yasal süreçleri mi uzamaktadır? Kamulaştırma yapan kurumla mal sahibi arasında mutabakat sağlanamamış mıdır? Her ne sebep olursa olsun, vadide yapılan bunca düzenlemenin yanında bu bina aykırı duruşuyla dikkat çekmekte.

Mülkiyet sahipleri ile bir şekilde anlaşma sağlanabilmeliydi şimdiye kadar. Vadideki düzenleme bu bina nedeniyle hep eksik görülmektedir. Bitmemiş bir çalışma görüntüsü böylesi büyük bir projeye gölge düşürmekte. Artık sorun hangi noktada ise, anlaşma, uzlaşma, yasal olarak ne gerekiyorsa yapılıp, vadinin düzenlemesi bitirilmelidir. Mevcut durum sürüp giderse o pembe bina, kamulaştırılamamaya örnek olarak tescillenip sergilenmeye başlanırsa şaşırmayız. Koca vadide planlama doğrultusunda çok sayıda ev, dükkân, arsa kamulaştırılarak gereği yapılırken o evin sorununun çözülememesi enteresan.


Vatandaş hakkını hukukunu ararken, kamu da her iki tarafı memnun edecek bir öneri ile işi çözemez miydi şimdiye kadar? Bu arada Tabakhane Köprüsü altında bulunan belediyenin çiçek bahçesi maalesef eski güzel görünümünden çok uzakta. Tarihi manolya ağacının da bakımı yapılarak, bahçenin düzenlenmesi yeniden yapılabilir. Köprü üzerinden geçerken yılların alışkanlığı ile gördüğümüz bin bir çeşit çiçekleri gözlerimiz arıyor.

TARİHİ SURUN DİBİNDE NE YAPILIYOR? 

Pazarkapı, Trabzon'un en eski ticaret merkezi. Trabzon tarihi ile yaşıt bir mahalle. Ticaretin kalbi yüzyıllardır burada atıyor. Kale surları Bahçecik'ten Pazarkapı'ya kadar uzanıyor. Aşağıhisar diye adlandırılan ve kentin güvenliği için gayet korunaklı yapılmış surlar, halen ayakta. Kadınlar Pazarı diye de bilinen, pazaryeri ve Eski Hal'in bulunduğu bölgede yapılan düzenlemelerde surların temellerine de rastlanmıştı. Yeni balıkhanede cam muhafaza ile koruma altına alınmış surların bir bölümünü görebilirsiniz. Roma dönemine kadar inen surların yapımı Trabzon'un denizle olan irtibatında güvenlik ve ticaret anlamında önemli görevler üstlenmişlerdi.
Pazarkapı'da bir takım düzenlemeler yapılmakta. Bu düzenlemeler sırasında ortaya çıkan buluntular da çok ta özenli olmasa da koruma altına alınmaya çalışılmakta. Meşhur Tarihi Rüştü’nün fırının karşısında, eski toptancı halinin olduğu bölümde surların hemen bitiminde bir temel açılıp, beton dökülmüş. Ne yapılacak bilinmiyor. Çünkü tanıtım levhası yok. Ne yapılırsa yapılsın, surun hemen dibinde böylesi bir yapının olması Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırıdır. Plan ve projesine Koruma Kurulu izin vermemelidir. Tarihi surun hemen dibinde, bir yapı “tarih ve kültür kentinde” olacak iş değil.

HAFTALIK...

Yusuf Yazıcı şu anda Rusya’da futbol hayatını sürdürüyor. Daha önce Erdoğdu Lisesi’nde bir Dünya Şampiyonluğu yaşamıştı. Eğitimini aldığı okulu ile dünya şampiyonluğunu yaşayan Yusuf Yazıcı okulunun Türkiye Şampiyonu olması halinde genç futbolculara pirim vereceğini söylemişti. Erdoğdu Lisesi Türkiye Şampiyonu oldu ve ülkemizi temsil etme hakkını yeniden kazandı. Yusuf Yazıcı da vadettiği primi okuluna göndermiş. Geçmişini unutmayan Yusuf Yazıcıyı tebrik ediyoruz.

***

Geçen haftaki yazımda gündeme getirmiştim. Şehrin tam merkezinde bazı lokantaların önünde özel görevli çığırtkanlar, müşteri kazanmak adına insanları rahatsız edici hareketler sergiliyor diye.  Meydan’da değişen bir şey yok. Yine aynı çığırtkanlıklar. Aynı rahatsız edici hareketler. Yerli ve yabancı turistler bu durumdan rahatsızlar. Trabzon’a yakışmıyor.

***

Türkiye’nin başkentini bilmeyen nesiller mi yetiştirdik yoksa? Eğitimi ne olursa olsun bir insan yaşadığı ülkenin başkentini bilemiyorsa bir yerlerde problem var demektir. Yarışma programında hayretle izledik üniversite mezunlarının bu cehaletini. Üzüldük.

***

Seçimlerin ucu göründü. Yeni Seçim Yasası da Meclis’ten geçti. Artık siyasi partilerde hareketlilik başlar. Trabzon özelinde altı milletvekilinin hangisi devam eder etmez diye her ortamda konuşuluyor. Şimdiden isimler üzerinde konuşulmasa da her partinin dinamiklerinin oluşturacağı genel kanaatler sonucunda mevcut milletvekillerinden bu dönem yeniden mecliste göremeyeceklerimiz arasında sürpriz isimlerin olabileceği dile getiriliyor.

***

Kruvaziyer turizm Trabzon için yabancı bir kavram değil. Bir zamanlar elliye yakın curise geminin ziyaret ettiği Trabzon, kruvaziyer Turizmi yapan firmaların programına her yıl yer alıyordu. Uzun bir aradan sonra Trabzon'u programlarına alan tur şirketleri şimdi de Rusya-Ukrayna Savaşı dolaysıyla sıkıntılı süreç yaşamakta. Bir kruvaziyer tur en az iki yıl öncesinden planlanmakta. Beklenmeyen gelişmeler turizmin her çeşidini engellemekle beraber, kruvaziyer turizm özellikle çatışmalardan hemen etkilenmekte. Karadeniz havzasındaki olumsuz gelişmeler Trabzon turizmini de bir şekilde etkilemekte.

***

Trabzonspor’un şampiyonluğuna az bir süre kala şehir bayraklarla donatıldı. Belediyeler bina cadde sokak park bahçe ne varsa şehri bir güzel süsledi. İyi güzel de, ekmeğin fiyatı beş liradan altı liraya çıkmış bu mübarek ramazan günlerinde. Eh artık resmen şampiyonluk ilan edilince ekmek te ucuzlar herhalde.

***

Trabzon ve ülkemize ait güncel konular üzerinde biraz kulis, biraz mizah, biraz yorum, spor, siyaset, ekonomi, turizm, kültür sanat, biraz da toplumun beklentilerini içeren haftalık değerlendirmelerimizle bundan sonra da birlikte olacağız.